Νέος διαγωνισμός της Google βάζει στο επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη για καλό σκοπό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2019 μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει και θα επιλέξει κάποιες από αυτές τις προτάσεις, που θα λάβουν μεταξύ άλλων χρηματοδότηση.

Η Google χρηματοδοτεί έναν νέο διαγωνισμό ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να ενθαρρύνει την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την αντιμετώπιση επίκαιρων κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος, η υγειονομική περίθαλψη και η διατήρηση της άγριας φύσης. Ο διαγωνισμός AI Impact Challenge, αποτελεί μέρος του νέου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης AI for Social Good της εταιρείας.

epaselect epa07130273 The view through an augmented reality microscope that can help doctors more easily discover cancer cells is seen at Google's AI for Social Good event in Sunnyvale, California, USA, 29 October 2018.  EPA/ELIJAH NOUVELAGE

Το 2019, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα έχουν υποβληθεί και αυτές που θα γίνουν δεκτές, θα λάβουν, εκτός από μέρος της χρηματοδότησης, πίστωση από το Google Cloud, καθώς και κατάρτιση από το Google Cloud και το DataKind, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο επιστήμης δεδομένων.

Δεν χρειάζεται να είστε εμπειρογνώμονας της τεχνητής νοημοσύνης για να υποβάλετε αίτηση. Η Google κυκλοφόρησε έναν οδηγό που βοηθά στον εντοπισμό έργων που αξίζει να βραβευθούν. Για παράδειγμα, κάποια έργα που έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν η εταιρεία, είναι μια εφαρμογή κινητού για την ανίχνευση ασθενειών στα φυτά στην Αφρική και την χαρτογράφηση της παγκόσμιας αλιείας με στόχο τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης πολιτικής.

epa07130262 David Kroodsma, Research Director at Global Fishing Watch, poses for a portrait in front of a visualization of fishing vessels in the Pacific Ocean on a wall following Google's AI for Social Good event in Sunnyvale, California, USA, 29 October 2018.  EPA/ELIJAH NOUVELAGE

Εκτός από τον διαγωνισμό, η εταιρεία ανήγγειλε ένα πρότζεκτ ανίχνευσης μεγάπτερων φαλαινών (humpback whales) σε ηχογραφήσεις που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, με σκοπό να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τους πληθυσμούς και τις συμπεριφορές των κητών αυτών. Σύμφωνα με την Google, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων και τον εντοπισμό δασικών πυρκαγιών σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές.

Σχετικά άρθρα