Νέος κύκλος έντασης στην Αίγυπτο

Νέος κύκλος έντασης στην Αίγυπτο

Δέκα Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη στην περιοχή του Σινά, ενώ ταραχές με έναν νεκρό διαδηλωτή σημειώθηκαν και στο Κάιρο.

Δεν φαίνεται να σταματά η αιματοχυσία στην Αίγυπτο, όπου σήμερα έχασαν τη ζωή τους δέκα Αιγύπτιοι στρατιώτες όταν σημειώθηκε έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο  στην πόλη Ελ Αρίς στο Βόρειο Σινά, ενώ 35 ήταν οι τραυματίες.

Η επίθεση ήταν μία από τις πιο φονικές που σημειώνονται στη Χερσόνησο του Σινά από τότε που ένοπλοι, με πιθανές διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που διερχόταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι στρατιώτες, σε δρόμο κοντά στη Ράφα, στα σύνορα με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από φονικές επιθέσεις στην περιοχή κι εκφράζονται φόβοι για επέκταση της κρίσης και εκτός της περιοχής του Σινά.

Διαβάστε ακόμη: Το Σινά είναι η αχίλλειος πτέρνα του αιγυπτιακού στρατού

Η ένοπλη οργάνωση που εδρεύει στο Σινά, η Ανσάρ Μπαϊτ αλ Μακτνίς, ανακοίνωσε ότι δολοφόνησε την Κυριακή έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο ασφαλείας στο Κάιρο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που ανέβασε σε ιστοσελίδα ενόπλων Ισλαμιστών. Η ίδια οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τον Αιγύπτιο υπουργό Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε σημείο ελέγχου στο Κάιρο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, στο Κάιρο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αμέσου βοηθειών της χώρας ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 51 τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές συγκρούσεις που σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτεύουσα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές.

Διαδηλωτές που αντιτίθενται τόσο στον στρατό όσο και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα βγήκαν στους δρόμους με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από τα επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ κατά τα οποία σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: EPA

Διαβάστε ακόμη: «Κατά μέτωπο επίθεση» του Μοχάμεντ Μόρσι στην αιγυπτιακή κυβέρνηση