Netflix και άλλες streaming υπηρεσίες ήταν κάποτε “εθχροί” του σινεμά. Όχι πια

Netflix και άλλες streaming υπηρεσίες ήταν κάποτε “εθχροί” του σινεμά. Όχι πια
Greg Peters, Co-CEO of Netflix, during a keynote about the future of entertainment on the second day of the Mobile World Congress 2023 on February 28, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Υποτίθεται ότι το Netflix και άλλες πλατφόρμες streaming θα εξαφάνιζαν τις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά οι δυο τους ενδέχεται τελικά να καταλήξουν …φίλοι

Πριν από λίγο καιρό, κάποιοι προέβλεπαν ότι όλο και περισσότερες ταινίες θα απομακρύνονταν από τις αίθουσες και θα στέλνονταν κατευθείαν στα σπίτια. Ο κινηματογράφος ήταν προορισμένος να πεθάνει, έλεγαν. Αυτή η πρόβλεψη όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο.

Εταιρείες όπως η Amazon και η Apple εισβάλλουν με ορμή στους κινηματογράφους, ακολουθώντας μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση από το Netflix, το οποίο εστιάζει σταθερά στο streaming. Το “Air”, που ξεκίνησε σε 3.507 αίθουσες, ήταν η μεγαλύτερη κυκλοφορία που έχει γίνει ποτέ από πλατφόρμα συνεχούς ροής – και είναι μόνο η αρχή. Η Amazon Studios σχεδιάζει να κυκλοφορεί 12-15 ταινίες στις αίθουσες κάθε χρόνο. Η Apple πρόκειται να ξοδεύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για ταινίες που θα φτάνουν στους κινηματογράφους πριν από το streaming.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες και οι περισσότερες υπηρεσίες streaming αποδεικνύονται τελικά …φίλοι.

«Πραγματικά πιστεύουμε στην προβολή στις αίθουσες – δεν μπορείς διαφορετικά να έχεις αυτό το είδος της προώθησης από στόμα σε στόμα και μέσω του Τύπου» λέει ο Κέβιν Γουίλσον, στέλεχος της Amazon Studios και της MGM για τη διανομή ταινιών στις αίθουσες. «Όσα κι αν ξοδέψεις, αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορείς να αντικαταστήσεις».

Βεβαίως, η προώθηση αυτή δεν είναι εντελώς δωρεάν. Χρειάζεται ένα ισχυρό μάρκετινγκ για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για μια ταινία. Αλλά είτε μια ταινία κατευθύνεται σε μια πλατφόρμα streaming είτε σε βίντεο on-demand, ο αντίκτυπος μιας κινηματογραφικής προβολής μπορεί να διαχυθεί σε κάθε επόμενο στάδιο. Μια ταινία που πέφτει κατευθείαν σε μια τεράστια ψηφιακή πλατφόρμα μπορεί να γίνει viral ή να εξαφανιστεί γρήγορα.

Ο κινηματογραφικός κόσμος δεν έχει φτάσει ακόμα σε προ-πανδημικά επίπεδα, αλλά πλησιάζει. Η μία ταινία μετά την άλλη σαρώνει στο box office τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένου του “Creed III” που κυκλοφόρησε από την MGM, η οποία ανήκει στην Amazon, και του “John Wick: Chapter 4” της Lionsgate. Με περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε δύο εβδομάδες, το “Super Mario Bros.” της Universal Pictures σπάει κάθε ρεκόρ για ταινία κινουμένων σχεδίων. Μετά από ένα θλιβερό 2020, ένα δύσκολο 2021 και μια άστατη επάνοδο πέρυσι, η αισιοδοξία είναι διάχυτη ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες έχουν ξεπεράσει την καταιγίδα.

«Ζούμε την άνοιξη στην κινηματογραφική βιομηχανία», αναφωνεί ο Τζον Φίθιαν, απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Ιδιοκτητών Κινηματογραφικών Αιθουσών.

«Τόσο η Amazon όσο και η Apple έχουν πει ότι θα διαθέσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια και πλέον για την παραγωγή και το μάρκετινγκ ταινιών που θα κυκλοφορήσουν στους κινηματογράφους», λέει ο Φίθιαν. «Θα φτάσουμε σε ένα χρόνο περίπου σε ένα σημείο όπου θα έχουμε περισσότερες ταινίες σε κινηματογραφική διανομή από ό,τι είχαμε πριν από την πανδημία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: