Πτώση της μετοχής και χαμηλότερες των προσδοκιών οι επιδόσεις του Netflix στο α’ τρίμηνο του 2023

Πτώση της μετοχής και χαμηλότερες των προσδοκιών οι επιδόσεις του Netflix στο α’ τρίμηνο του 2023
Netflix sign in page displayed on a laptop sscreen and Netflix logo displayed on a phone screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 2, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τα έσοδα των διαφημίσεων αντιστάθμισαν μέρος της μικρότερης του αναμενόμενου αύξησης συνδρομητών.

Βουτιά κατέγραφε εν αρχή η μετοχή της Netflix Inc. στις μετασυνεδριακές διαπραγματεύσεις την Τρίτη 18 Aπριλίου, καθώς η εταιρεία σημείωσε ασθενέστερη του αναμενομένου ανάπτυξη συνδρομητών ενώ προέβλεψε μικρότερο κέρδος από ό,τι περίμενε η Wall Street. 

Ωστόσο, η μεγάλη πτώση ήρθε στη συνέχεια αφότου η εταιρεία αποκάλυψε ότι η νέα υπηρεσία που υποστηρίζεται από διαφημίσεις είναι επιτυχημένη και ότι το επόμενο τρίμηνο έρχεται ο τερματισμός των κοινών λογαριασμών.

Ειδικότερα, το Netflix ανέφερε ότι οι συνδρομητές αυξήθηκαν κατά 1,75 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, πολύ κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,2 εκατομμύρια. Επίσης ανέφερε καθαρά κέρδη 1,31 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή 2,88 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 3,53 δολάρια ανά μετοχή το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έσοδα βελτιώθηκαν στα 8,16 δισεκατομμύρια δολάρια, από 7,87 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το FactSet ανέμεναν κατά μέσο όρο καθαρά κέρδη 2,86 δολ. ανά μετοχή, με έσοδα 8,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για το δεύτερο τρίμηνο, τα στελέχη του Netflix εκτιμούν κέρδη 2,84 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 8,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη 3,07 δολαρίων ανά μετοχή από πωλήσεις 8,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Το Netflix δεν παρέχει πλέον guidance σχετικά με τις προσθήκες συνδρομητών, κάτι που δείχνει ότι τα χρόνια της ταχείας ανάπτυξής του αρχίζουν να ξεθωριάζουν.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν πάνω από 10%, κάτω από τα 300 δολ., στις συναλλαγές μετά το πέρας των ωρών λειτουργίας της Wall Street αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μετά το κλείσιμο της κανονικής συνεδρίασης, που έκλεισε με άνοδο 0,3% για την εταιρεία, στα 333,70 δολ. 

Στο call που ακολούθησε, χωρίς τον συνιδρυτή της εταιρείας και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Reed Hastings, η εκτελεστική ομάδα του Netflix χαρακτήρισε το πρώτο τρίμηνο «business as usual», καθώς μεταβαίνει από την ανάπτυξη υπερσυνδρομητών σε μεγαλύτερη κερδοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιστολή προς τους μετόχους την Τρίτη, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι το σχέδιο διαφημίσεων στις ΗΠΑ «έχει ήδη συνολικό ARM (συνδρομή + διαφημίσεις) μεγαλύτερο από το τυπικό μας σχέδιο».

Ταυτόχρονα, αποκάλυψαν ότι ο τερματισμός των κοινών κωδικών πρόσβασης στην υπηρεσία θα συμβεί το δεύτερο τρίμηνο, λίγο αργότερα από τις προσδοκίες.

«Κατά την άποψή μας, ο τερματισμός των κωδικών κοινής χρήσης θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών καθώς και έσοδα, επειδή ο κύριος κάτοχος λογαριασμού είτε θα πληρώσει πρόσθετη χρέωση είτε αυτοί που μοιράζονται λογαριασμούς θα γίνουν πλήρεις συνδρομητές» ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμα αναλυτές της Bank of America

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: