Neuralink: Ο πρώτος ασθενής με τσιπ στο εγκέφαλο ελέγχει ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του

Neuralink: Ο πρώτος ασθενής με τσιπ στο εγκέφαλο ελέγχει ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του
Neuralink logo displayed on mobil with founder Elon Musk seen on screen in the background. Neuralink Corporation is a neurotechnology company that develops implantable brain-computer interfaces. In Brussels on 4 December 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τον Ιανουάριο η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο εμφυτεύθηκε ένα τσιπ εγκεφάλου από την Neuralink φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως και είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ.

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, με νευρικές επιδράσεις που γνωρίζουμε. Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινεί ένα ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη» ανέφερε ο Μασκ με ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter).

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Neuralink προσπαθεί τώρα να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα κλικ του ποντικιού από τον ασθενή.

Πως φτάσαμε εδώ;

Το Reuters υπενθυμίζει πως η εταιρεία εμφύτευσε με επιτυχία ένα τσιπ στον πρώτο της ανθρώπινο ασθενή τον περασμένο μήνα, αφού έλαβε έγκριση για την πρόσληψη δοκιμών σε ανθρώπους τον Σεπτέμβριο.

Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση, ανέφερε η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους.

Ο Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκολύνει την ταχεία χειρουργική τοποθέτηση των συσκευών τσιπ της για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Σημειώνεται πως Neuralink, η οποία αποτιμήθηκε πέρυσι σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις για έλεγχο όσον αφορά τα πρωτόκολλα ασφαλείας της.

Τον Ιανουάριο η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com