Νίκας: Αλλαγή σελίδας για την ιστορική αλλαντοβιομηχανία

Νίκας: Αλλαγή σελίδας για την ιστορική αλλαντοβιομηχανία

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για την απόκτηση της Νίκας από Chipita και Impala Invest BV.

Σε επενδυτικό σχήμα αποτελούμενο κατά 50% από τη γνωστή βιομηχανία τροφίμων Chipita, με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, και κατά 50% από την επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV, του ομίλου Βιντζηλαίου, περνά ο έλεγχος της ιστορικής βιομηχανίας αλλαντικών Π.Γ. Νίκας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. και σηματοδοτεί μία νέα εποχή τόσο για την ίδια την αλλαντοβιομηχανία όσο και, συνολικά, για τον κλάδο των αλλαντικών. Η συμφωνία για την αναδιοργάνωση της ιστορικής εταιρείας φέρει επίσης τις υπογραφές των δύο βασικών πιστωτών τα, δηλαδή της Alpha Bank και της Eurobank.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η υλοποίηση της συμφωνίας τελεί υπό αιρέσεις, μεταξύ των οποίων και η επίτευξη συμφωνίας με τους λοιπούς πιστωτές της Π.Γ. Νίκας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει:

– Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που θα λάβει χώρα υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί συνολικά από νομικό πρόσωπο που θα συστήσουν η Chipita και η Impala Invest, και από τα 30 εκατ. ευρώ τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ από δανεισμό.

– Απομείωση του δανεισμού της εταιρείας σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών της, ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Μέρος της απομείωσης θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Π.Γ. Νίκας στις εγκαταστάσεις της στον Αγιο Στέφανο Αττικής, το οποίο η εταιρεία στη συνέχεια θα μισθώσει για τις ανάγκες της (sale and lease back). Οι εγκαταστάσεις της Π.Γ.Νίκας στον Αγιο Στέφανο έχουν έκταση 59.392,93 τ.μ. Ο δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων των ποσών που είναι μέσω factoring). Σημειώνεται, επίσης, ότι τα ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία της Π.Γ. Νίκας ανέρχονται σε 44,83 εκατ. ευρώ.

Στα σχέδια των νέων ιδιοκτητών της Νίκας είναι η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στον όμιλο όπου απασχολούνται πάνω από 400 εργαζόμενοι, ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία με την Bella Bulgaria, τη μεγαλύτερη βουλγαρική αλλαντοβιομηχανία (ανήκει στην Ιmpala Investment Holdings), η οποία, σημειωτέον, απέκτησε την περασμένη Άνοιξη και το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας Λακωνική Τροφίμων του Π. Νίκα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών.

Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita είναι ένα μεγάλο στοίχημα η είσοδος σε μία ακόμη κατηγορία προϊόντων ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων του και την διαπραγματευτική του ισχύ στα σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από τα κρουασάν και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί, σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες, με επιτυχία στα θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας μέσω της Wonderpland στην Δράμα.

Ο δεύτερος εταίρος η Impala Invest, είναι ένα ολλανδικό fund του οποίου ηγείται ο Δημήτρης Βιτζηλαίος και είχε δείξει κοινό ενδιαφέρον εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την συμμετοχή του στην Νίκας. Μάλιστα πριν από ένα περίπου χρόνο είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για το θέμα. Οι εξελίξεις όμως στην ελληνική οικονομία, τα capital controls και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πήγαν πίσω την υπόθεση.