Νίκη Τσίπρα «βλέπει» η Moody’s

Νίκη Τσίπρα «βλέπει» η Moody’s
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την επόμενη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, μετά το προβάδισμα του «Όχι» με διαφορά στο δημοψήφισμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, είναι δύσκολο να είναι λιγότερο συνεκτική από ό,τι η τωρινή», σημειώνει ο διεθνής οίκος.

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σχολιάζει ο οίκος Moody’s χαρακτηρίζοντας ως credit positive για τη χώρα την παραίτηση Τσίπρα, καθώς δίνει τη δυνατότητα για μια πιο συνεκτική κυβέρνηση.

«Θεωρούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές τώρα για να λάβει μια νέα εντολή για την εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας. Η παραίτηση του Τσίπρα δίνει την προοπτική δημιουργίας μιας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει ένα πιο ήπιο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) που θα κυβερνά ή σε έναν συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου και προσθέτουν:

«Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, είναι δύσκολο να είναι λιγότερο συνεκτική από ό,τι η τωρινή. Στη ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ήταν αρκετές οι ψήφοι που έπληξαν την ισχύ εντός του ΣΥΡΙΖΑ και την στήριξη για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα από το εσωτερικό του κόμματος».

Παράλληλα, ο οίκος Moody’s σημειώνει πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πιθανή μια δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, οποιοδήποτε αποτέλεσμα που του επιτρέπει και τον υποχρεώνει να αναζητήσει κάποια συμφωνία με τα κόμματα υπέρ της ευρωζώνης, πιθανότατα θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα και θα μετριάσει τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του οίκου και καταλήγουν:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι εκτός από την πληρωμή προς την ΕΚΤ, η δόση θα καλύψει επίσης πληρωμές 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μια δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αφού πρώτα εγκριθούν τα prior actions από την ελληνική Βουλή. Περαιτέρω 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν πριν από το τέλος του έτους».