Νίκος Κωστάρας (IQVIA Ελλάδας): Οι επενδύσεις της IQVIA στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 22 εκ. ευρώ το 2023

Νίκος Κωστάρας (IQVIA Ελλάδας): Οι επενδύσεις της IQVIA στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 22 εκ. ευρώ το 2023
Ο επικεφαλής της IQVIA Ελλάδας περιγράφει το πως εταιρεία έχει καταφέρει να "επαναπατρίσει" ταλέντα στη χώρα.

Καινοτομία, κολοσσιαίες επενδύσεις και έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις στρατηγικές που βρίσκονται στο DNA της IQVIA Ελλάδας. Η εταιρεία, θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής IQVIA που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της IMS Health και της Quintiles, και διαθέτει 3 hubs στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στη χώρα από το 1968 και συνεργάζεται στενά με όλο το εύρος των επιστημόνων υγείας και τα νοσοκομεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο επικεφαλής της IQVIA Ελλάδας, Νίκος Κωστάρας, μίλησε στο Fortune Greece για το ισχυρό αποτύπωμα της εταιρείας στην οικονομία, για τη συμβολή της στο brain regain, αλλά και για τις αξίες που την οδήγησαν για ακόμη μία χρονιά να διακριθεί ως Great Place to Work και ως Best Work Place for Women.

Πείτε μας μερικά στοιχεία για την IQVIA παγκοσμίως και στην Ελλάδα

H IQVIA, με έδρα τις ΗΠΑ, 92,000+ εργαζομένους και παρουσία σε 100+ χώρες, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των B2B υπηρεσιών στο χώρο της υγείας, στους εξής 4 τομείς: Ανάλυση Δεδομένων, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Τεχνολογικές λύσεις και φυσικά τις Κλινικές μελέτες. Είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο κορυφαίων εταιριών παγκόσμια, της IMS Health και της Quintiles.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1968, και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, απασχολώντας 380 υψηλού επιπέδου επαγγελματίες, ως αποτέλεσμα των παρακάτω κινήσεων:

  • Δημιουργία 3 διεθνών hubs με 80 στελέχη για: α) Τεχνολογικές Λύσεις, β) Οικονομικά της Υγείας και γ) Έρευνες Αγοράς
  • Οργανική ανάπτυξη, κυρίως στις κλινικές μελέτες όπου απασχολούνται 170+ άτομα σε τοπικούς και διεθνείς ρόλους
  • Επέκταση στον χώρο των Patient Support Programs, από τον Ιανουάριο 2023, διευρύνοντας τον κύκλο των υπηρεσιών μας.

Οι επενδύσεις της IQVIA στην Ελλάδα για το 2023 ξεπέρασαν τα 22 εκ. ευρώ ως αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων. Εστιάζοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, είμαστε υπερήφανοι καθώς τα τελευταία χρόνια προσλάβαμε 50+ Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, υλοποιώντας στην πράξη το brain-gain.

Θα θέλατε να μας πείτε για τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η IQVIA;

Η IQVIA παρέχει πληθώρα από τεχνολογικές λύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Υποστηρίζουμε εταιρείες Life Science στους τομείς της Διαχείρισης Πελατών, Επιχειρηματικής Ευφυίας, Ασφάλειας, Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Διαχείρισης Ποιότητας. Έχουμε αναλάβει και υλοποιούμε μεγάλα έργα σε πελάτες μας, τόσο σε Ελληνικές όσο και πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σχετικά με το Quality Management System (QMS), Business Intelligence, Regulatory κ.α. Στον ευρύτερο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, βοηθάμε παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες  με τις κλινικές μας εφαρμογές σε νοσοκομεία και κλινικές. Ταυτόχρονα, μπορούμε να υποστηρίζουμε το δημόσιο να διαχειρίζεται τα υγειονομικά δεδομένα αποτελεσματικά και με μεγάλη ασφάλεια και τους ερευνητικούς οργανισμούς να εκτελούν την έρευνά τους πιο αποδοτικά. Η μεγάλη εμπειρία και αξιοπιστία μας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το NHS επέλεξε την λύση privacy analytics της IQVIA για την διαχείριση των δεδομένων ασθενών στην Μεγάλη Βρετανία.

Πρόσφατα, η εμφάνιση του Generative AI δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τον κλάδο μας και η IQVIA είναι έτοιμη να βοηθήσει. Με ένα εκτεταμένο ιστορικό εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε λύσεις στο χώρο της Υγείας, συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την τεχνογνωσία μας για να εφαρμόσουμε τις νέες τεχνολογίες στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Από την ανάλυση της ελληνικής γλώσσας μέσω της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) μέχρι την ανάπτυξη εικονικών βοηθών (Virtual Assistants) που εκπαιδεύουν το κοινό  σχετικά με τις ασθένειες και τις θεραπείες, αναπτύσσουμε λύσεις που προάγουν την υγειονομική περίθαλψη – έχοντας πάντα κατά νου την ασφάλεια, την προστασία των δεδομένων και την αποτελεσματικότητα που απαιτεί ο τομέας της Υγείας. Ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε αναπτύξει και παρουσιάσει ήδη τις σχετικές λύσεις μας για Virtual Assistants.

Ποιες εξειδικευμένες λύσεις προσφέρετε για να βοηθάτε  την ελληνική αγορά φαρμάκου, επιπλέον των δεδομένων αγοράς και των τεχνολογικών λύσεων;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρέχουμε εξειδικευμένες λύσεις RWE συνδυάζοντας την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών για συλλογή και ανάλυση δεδομένων πραγματικού κόσμου και την συνεργασία με σημαντικούς ιατρούς σε εξειδικευμένα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Είναι κάτι που παρέχουμε για συγκεκριμένες παθήσεις νευρολογίας, ρευματολογίας, ογκολογίας και δερματολογίας, αρχικά.

Επιπλέον, χρησιμοποιούμε την γνώση της ελληνικής αγοράς με την διεθνή εμπειρία των 20 συναδέλφων μας στο ΗΤΑ Hub,  την πολυπληθέστερη ομάδα ΗΤΑ στην Ελλάδα, και την μοναδική πληροφόρηση της IQVIA, και υλοποιούμε εξειδικευμένα έργα Health Technology Assessment, εξασφαλίζοντας την επιτυχή αξιολόγηση των νέων θεραπειών και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές.

Στα νοσοκομεία βοηθάμε στην δημιουργία ERN για Σπάνιες Παθήσεις προωθώντας την παραγωγή γνώσης προς βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας. Μέσω των συνεργασιών μας με τους Συλλόγους Ασθενών, κάνουμε εξειδικευμένες έρευνες και παράγουμε γνώση γύρω από τις ασθένειες και την καθημερινότητα των ασθενών, ώστε να βελτιώνεται η ζωή τους.

Πώς βοηθάτε τον δημόσιο τομέα στο να βελτιώνει τις υπηρεσίες του;

Μέσα από την παροχή εξειδικευμένων λύσεων για ανωνυμοποίηση δεδομένων, τεχνολογικές πλατφόρμες για διαχείριση ασθενών, εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά έργα για βελτίωση της ποιότητας στην υγείας, αναλύσεις δεδομένων καταναλώσεων φαρμάκων σε συγκεκριμένες δομές υγείας, μελετών RWE και άλλες υπηρεσίες που διαρκώς εμπλουτίζουμε.

Διακριθήκατε, για άλλη μια φορά, ως Great Place to Work και ως Best Work Place for Women – μιλήστε μας για αυτό.

Είναι μια καθημερινή άσκηση και χαιρόμαστε που οι συνάδελφοί μας αναγνωρίζουν τις προσπάθειες μας. Σε μια εποχή όπου η μάχη για εύρεση ταλέντων εντείνεται και οι απαιτήσεις των νέων συνεργατών διαφέρουν από αυτές των παλαιότερων, είναι σημαντικό να ακούς την φωνή τους και να προσαρμόζεσαι. Επίσης οι αξίες της επιχείρησης αποκτούν πλέον μεγαλύτερο νόημα και πρέπει να συνδυάζονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές.  Η ευελιξία στο ωράριο και τον τόπο εργασίας, οι παροχές, η εκπαίδευση, ο χερισμός των σχέσεων, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η ενεργή υποστήριξη των ασθενών, είναι όλα μέρη ενός παζλ που διαρκώς μεγαλώνει και το οποίο συμπληρώνουμε καθημερινά. Συνεχίζουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στο να βελτιώνουμε το περιβάλλον εργασίας για όλους τους υπαλλήλους, να προσφέρουμε διαρκώς νέες ευκαιρίες για εξέλιξη και βελτίωση καθώς και να προσελκύουμε νέους ταλαντούχους ανθρώπους στην οικογένεια της IQVIA.