Το νησί που απειλείται με εξαφάνιση

Το νησί που απειλείται με εξαφάνιση

«Η μετεγκατάσταση είναι η τελευταία μας λύση» δηλώνει ο πρόεδρος του.

Τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού είναι για πολλούς ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός. Καταγάλανα νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές και ψηλοί φοίνικες που θα δημιουργούν τη σκιά κάτω από την οποία θα ξεκουράζεστε.
Δεν είναι, όμως, ονειρική η κατάσταση σε όλα τα νησιά.

Το Κιριμπάτι είναι μια νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με καρτ ποστάλ παρά με πραγματικό μέρος. Ένα μέρος, όμως, που απειλείται με εξαφάνιση.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ενδέχεται να καταστρέψει τη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, καθιστώντας την στην πραγματικότητα μη κατοικήσιμη.

Το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή του Κιριμπάτι παρουσιάζει αύξηση κατά 2 χιλιοστά ετησίως, ωστόσο εκτιμάται πως τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο θα επιταχυνθεί, ενώ ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, Anote Tong δηλώνει πως «Η μετεγκατάσταση είναι η τελευταία μας λύση».

Η οικονομία του Κιριμπάτι βασίζεται κυρίως στα δέντρα καρύδας και τον τουρισμό. Η εκμετάλλευση των δένδρων, όμως, επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστίθεται και η δυσκολία ανεύρεσης πόσιμου νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και της εισχώρησης αλμυρού νερού στις γεωτρήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια είναι τα καλύτερα νησιά της Ελλάδας;

Τα 10 κορυφαία νησιά της Ευρώπης

Τα καλύτερα νησιά του κόσμου για διακοπές