Το «Νησί της Χαράς» στο ΔΝΤ

Το «Νησί της Χαράς» στο ΔΝΤ

Το μικροσκοπικό Ναουρού του Νοτίου Ειρηνικού κατέθεσε επίσημο αίτημα ένταξής του στο Ταμείο.

Το μικρό νησί Ναουρού των 9.500 κατοίκων υπέβαλε επισήμως αίτημα για την ένταξή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.

Το «Νησί της Χαράς», όπως ήταν κάποτε γνωστό, είναι ανεξάρτητο από το 1968 και αποτελεί τη μικρότερη σε έκταση δημοκρατία του πλανήτη, με μόλις 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Αποτελεί επίσης το μόνο δημοκρατικό κράτος που δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα. Το Ναουρού βρίσκεται 4000 χλμ βορειοανατολικά της Αυστραλίας.

Το επίσημο αίτημα του νησιού υποβλήθηκε προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, την ανώτατη αρχή του Ταμείου και πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Αν γίνει αποδεκτό το αίτημα θα αποτελέσει το 189ο κράτος-μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η αίτηση θα εξεταστεί εν ενθέτω χρόνο», ανέφερε το ΔΝΤ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το Νότιο Σουδάν, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το καλοκαίρι του 2011, είναι η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ταμείο τον Απρίλιο του 2012.

Διαβάστε ακόμη: ΔΝΤ σε ΕΚΤ: «Χαλαρώστε περισσότερα τη νομισματική πολιτική»