Νομική ήττα 200 δισ. δολαρίων για την Google – Πώς επηρεάζει το δυωπόλιο με την Apple

Νομική ήττα 200 δισ. δολαρίων για την Google – Πώς επηρεάζει το δυωπόλιο με την Apple
epa08979756 (FILE) - A Chinese woman walks past a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 01 January 2021). Alphabet, the parent company of internet giant Google, is due to publish their 4th quarter 2020 results on 02 January 2021. EPA/ROMAN PILIPEY *** Local Caption *** 54599547 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο δισεκατομμύρια καταναλωτές χρησιμοποιούν κινητές συσκευές.

Η νομική ήττα της Google από τον κατασκευαστή του Fortnite, την Epic Games , απειλεί να διαταράξει ένα δυωπόλιο καταστημάτων εφαρμογών με την Apple, το οποίο παράγει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο δισεκατομμύρια καταναλωτές χρησιμοποιούν κινητές συσκευές.

Η ήττα -που επιδίκασε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο τη Δευτέρα- αποτελεί πλήγμα για το επιχειρηματικό μοντέλο των δύο εταιρειών στις εφαρμογές, όπου χρεώνουν προμήθειες έως και 30% στους προγραμματιστές λογισμικού που συνήθως έχουν λίγες άλλες επιλογές.

Η Epic έχει περάσει χρόνια καταφερόμενη κατά της πρακτικής αυτής και έπεισε ομοσπονδιακό δικαστήριο να συμφωνήσει ότι η μονάδα Google της Alphabet είχε ενεργήσει αθέμιτα ως μονοπώλιο. Η υπόθεση είναι πιθανό να επιταχύνει την αποδυνάμωση των κανόνων των app stores, οι οποίοι έχουν ήδη δεχθεί πυρά από ρυθμιστικές αρχές και νομοθέτες σε όλο τον κόσμο.

Αν και η Apple κέρδισε μια παρόμοια υπόθεση εναντίον της Epic το 2021, εκείνη η απόφαση ελήφθη από έναν μόνο δικαστή.

Η φύση της αγωγής της Google -όπου οι ένορκοι τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της Epic- άφησε τους πραγματικούς καταναλωτές να σταθμίσουν τον κόσμο των εφαρμογών για smartphones. Σε λιγότερο από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων, διαπίστωσαν ότι η Google είχε εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, ζημίωσε την Epic και επέβαλε παράνομα το δικό της σύστημα χρέωσης στους προγραμματιστές.

Η μάχη ξεκίνησε το 2020, όταν το Fortnite εκδιώχθηκε από τα καταστήματα εφαρμογών Apple και Google Play επειδή ο προγραμματιστής του παιχνιδιού είχε εγκαταστήσει κρυφά το δικό του σύστημα πληρωμών.

Η ιδέα ήταν να παρακάμψει το μερίδιο εσόδων έως και 30% που λαμβάνουν οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί από τις αγορές εντός εφαρμογής και τις συνδρομές στις πλατφόρμες τους. Σε απάντηση, η Epic μήνυσε και τις δύο εταιρείες.

Η Google έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις για τις παράλληλες συμφωνίες που συνάπτει με μεγάλους προγραμματιστές όπως η Spotify, όπου προσφέρει χαμηλότερες προμήθειες. Στην απόφαση της Δευτέρας, οι ένορκοι έκριναν ότι η Google δεν θα έπρεπε να απαιτεί από τους προγραμματιστές εφαρμογών Android να χρησιμοποιούν το σύστημα χρέωσης για το λογισμικό που πωλείται μέσω του καταστήματός της – και ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρει προσαρμοσμένες συμφωνίες σε ορισμένους προγραμματιστές.

«Το άμεσο επακόλουθο είναι ότι θα δούμε μια αλλαγή στην αγορά όπου οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να κάνουν προσαρμογές – είτε πρόκειται για μεγαλύτερη πρόσβαση, είτε για καλύτερους όρους, είτε για περισσότερες επιλογές για τους προγραμματιστές – για να αποφύγουν τη νομική έκθεση», δήλωσε ο Πολ Σουάνσον, εταίρος της Holland & Hart που ειδικεύεται στην τεχνολογία και το αντιμονοπωλιακό δίκαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com