Novartis: Επενδύοντας στην καινοτομία και δημιουργώντας αξία για την ελληνική κοινωνία

Novartis: Επενδύοντας στην καινοτομία και δημιουργώντας αξία για την ελληνική κοινωνία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, Susanne Kohout, μιλάει στο Fortune για τη δέσμευση της εταιρείας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

«Το 2020 είναι αναµφισβήτητα µια ιστορική χρονιά, καθώς το ξέσπασµα της πανδηµίας ‘πάγωσε’ την πορεία της παγκόσµιας οικονοµίας και έστρεψε την προσοχή όλων στην Υγεία. Η κρίση της πανδηµίας COVID-19 επιδείνωσε τα υφιστάµενα προβλήµατα του τοµέα της υγείας, ρίχνοντας φως σε ζητήµατα που παρέµεναν άλυτα έως και σήµερα. Παράλληλα, όµως, ανέδειξε ξεκάθαρα τις πολλαπλές σχέσεις αλληλεξάρτησης µεταξύ της κοινωνίας, της υγείας, της οικονοµίας, της επιστήµης, της πολιτικής, του δηµόσιου και του ιδιωτικού τοµέα. Και φυσικά υπενθύµισε σε όλους την αξία της επιστηµονικής καινοτοµίας, από την οποία  σήµερα αναµένουµε τις λύσεις για να ξεπεράσουµε αυτήν την πανδηµία», σχολιάζει η κυρία Kohout, στην ερώτηση για το ποια είναι η µεγαλύτερη πρόκληση για το σύστηµα υγείας παγκοσµίως αυτή την περίοδο.

Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas
Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas

«Η µεγαλύτερη πρόκληση για το σύστηµα υγείας παγκοσµίως, είναι η καινοτοµία µε την ευρεία έννοια της λέξης. Η καινοτοµία είναι ο κύριος µοχλός προόδου στον κλάδο της υγειονοµικής περίθαλψης. Είναι το καύσιµο που κινητοποιεί όλες τις ενέργειές µας ως εταιρεία. Όταν αναφέροµαι στην καινοτοµία, αυτό δεν σχετίζεται αποκλειστικά µε την επιστηµονική πρόοδο που δηµιουργεί νέες, καινοτόµες θεραπείες, αλλά και µε µια νέα νοοτροπία συνεργασίας και λειτουργικής αριστείας. Για να επωφεληθούµε στο έπακρο από την αξία της  καινοτοµίας, οφείλουµε να την εφαρµόσουµε και να την κάνουµε προσιτή σε όλο το οικοσύστηµα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Εποµένως, χρειαζόµαστε ένα νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας µεταξύ οµάδων, εταιριών, κλάδων και φορέων, από τον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα. Η προσωπική µου άποψη είναι ότι,  ήρθε η ώρα για όλους µας να ξαναγράψουµε ένα νέο κοινωνικό συµβόλαιο για την υγεία, όπου όλοι οι ενδιαφερόµενοι θα ευθυγραµµιστούν και θα δεσµευτούν για βασικές προτεραιότητες και υποχρεώσεις. Μόνο έτσι θα µπορέσουµε να επιτύχουµε και αυτό που ονοµάζουµε smart spending, προκειµένου να βελτιστοποιήσουµε τα διαθέσιµα κονδύλιά µας και να τα αξιοποιήσουµε στο έπακρο.», προσθέτει. Και συµπληρώνει «Αυτή είναι η φιλοσοφία την οποία υποστηρίζουµε και η οποία µας καθοδηγεί για τις δεσµεύσεις που αναλαµβάνουµε στην ελληνική κοινωνία και οικονοµία.»

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η καινοτοµία έχει αποτελέσει διαχρονικά την κύρια πηγή προόδου στον κλάδο της ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, µε πολλές ασθένειες είτε να έχουν θεραπευτεί είτε να έχουν εξαλειφθεί στα πιο πρόσφατα χρόνια. Η ζωή πολλών ασθενών έχει βελτιωθεί καθοριστικά χάρη σε καινοτόµα φαρµακευτικά προϊόντα. Οι σηµαντικές επιστηµονικές εξελίξεις τις τελευταίες δεκαετίες επέτρεψαν σε ασθενείς σε όλη την Ευρώπη να ζήσουν περισσότερο και παραγωγικότερα. Σε τοπικό επίπεδο, ένα παράδειγµα που αποδεικνύει τα παραπάνω, είναι το γεγονός ότι βάσει της πρόσφατης Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας 2018-219 της Novartis Hellas, το 2019 περισσότεροι από 1,7 εκατοµµύρια Έλληνες πολίτες είχαν πρόσβαση σε 54 από τις καινοτόµες θεραπείες της εταιρείας για καρδιολογικές, ογκολογικές, αναπνευστικές, νευρολογικές κ.α. παθήσεις. Εκτός από τα άµεσα οφέλη για την υγεία των ασθενών, οι θεραπείες της εταιρείας παρήγαγαν επίσης σηµαντικά έµµεσα κοινωνικά και οικονοµικά οφέλη λόγω της αυξηµένης παραγωγικότητας, µε αποτέλεσµα 1,7 εκατοµµύρια πολίτες να µπορούν να πάνε στη δουλειά, να πληρώσουν τους φόρους τους, να καταναλώσουν αγαθά αλλά και να ξοδέψουν για τα νοικοκυριά τους. Αυτό το αποτέλεσµα δηµιουργεί µια αξία πέρα από το ΑΕΠ, η οποία έχει υπολογιστεί σε περισσότερα από $800 εκατ.

«Η υγεία των ανθρώπων µιας χώρας είναι ζωτικής σηµασίας για την  ανάπτυξη της οικονοµίας της καθώς υποστηρίζει τη λειτουργικότητα και την παραγωγικότητα του εργατικού δυναµικού. Το ύψος των δαπανών υγείας µιας χώρας συµβάλει στην καλή υγεία των πολιτών της µέσω της βελτίωσης του προσδόκιµου και της ποιότητας ζωής. Η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας συµβάλει στην ευζωία και στην παραγωγικότητα. Η φαρµακευτική βιοµηχανία είναι ένας από τους βασικούς συµµέτοχους στην συνεχή προσπάθεια για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων µε την επιστηµονική καινοτοµία στο επίκεντρο της λειτουργίας της. Οι πρόσφατες εξελίξεις της παγκόσµιας πανδηµίας κατέστησαν την αποστολή µας να βοηθάµε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Επιπλέον κατέστησαν ξεκάθαρο πως οι πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα, οι χώρες και τα συστήµατα υγείας είναι πολύ µεγάλες και ιδιαίτερα πολύπλοκες για να επιλυθούν από µεµονωµένες οµάδες, οργανισµούς ή κυβερνήσεις. Η συνεργασία όλων των συµµετόχω​ν είναι απαραίτητη για να δηµιουργήσουµε µαζί ένα βιώσιµο µέλλον και η Novartis είναι εδώ για να παρέχει λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει η κυρία Kohout.