Ντάιμον: Ο καπιταλισμός των stakeholders δεν κάνει διακρίσεις – Προσδεθείτε, έρχεται οικονομικός τυφώνας

Ντάιμον: Ο καπιταλισμός των stakeholders δεν κάνει διακρίσεις – Προσδεθείτε, έρχεται οικονομικός τυφώνας
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS
Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που ανησυχούν τον Dimon: Πρώτον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα τερματίσει τα προγράμματα έκτακτης αγοράς ομολόγων και θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς πως ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων μερών κάνει διακρίσεις ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, που προειδοποιεί τους επενδυτές να προσδεθούν διότι ο τυφώνας που έρχεται θα σαρώσει την οικονομία.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που έδωσε σε συνέδριο την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase περιέγραψε τον εαυτό του ως «φανατικό καπιταλιστή και οπαδό της ελεύθερης αγοράς». Ανέφερε δε ότι οι άνθρωποι τον παρερμήνευσαν όταν μίλησε για καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών. 

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν μπερδευτεί με το ζήτημα του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων, νομίζουν ότι κάνομε διακρίσεις», είπε ο Ντάιμον σε συνέδριο που διοργάνωσε η Autonomous Research. 

«Το μόνο που λέμε είναι ότι, όταν ξυπνάμε το πρωί, αυτό που μας αρέσει είναι να εξυπηρετούμε τους πελάτες, να κερδίζουμε τον σεβασμό τους, να κερδίζουμε δουλειές», είπε ο Dimon. 

Σημειώνεται πως τα σχόλια του Dimon έγιναν στον απόηχο της κριτικής που δέχτηκαν μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ όπως η JPMorgan έχουν από Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς για υποτιθέμενες διακρίσεις σε βάρος βιομηχανιών από τον κλάδο της Ενέργειας και της βιομηχανίας όπλων. 

Η JP Morgan ήταν επίσης μία από τις 19 μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες που έλαβαν μια επιστολή τον Μάρτιο από ελεγκτή του Τέξας ζητώντας να διευκρινιστεί εάν μποϊκοτάρουν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. 

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η JPMorgan είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης εταιρειών ορυκτών καυσίμων τα τελευταία έξι χρόνια που μεσολάβησαν από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2016, σύμφωνα με μια έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Rainforest Action Network.

«Υπερθύελλα»

Στο μεταξύ,  για οικονομικό τυφώνα προετοιμάζεται η JP Morgan, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας Jamie Dimon, ο οποίος μάλιστα συμβούλεψε τους επενδυτές να κάνουν το ίδιο…

«Ξέρετε, είπα ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας, αλλά θα το αλλάξω… πρόκειται για τυφώνα» δήλωσε ο Jamie Dimon.

Αν και οι συνθήκες φαίνονται «καλές» αυτήν τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν ο τυφώνας θα είναι «μικρός ή υπερθύελλα», πρόσθεσε.

«Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά» είπε ο Dimon στο γεμάτο από αναλυτές και επενδυτές δωμάτιο. 

«Η JP Morgan προετοιμάζεται και θα είμαστε πολύ συντηρητικοί με τον ισολογισμό μας».

Οι μετοχές φάνηκε να ανακάπτουν μετά την απότομη πτώση τον περασμένο μήνα λόγω της αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει.

Αλλά, ο Dimon θεωρεί πως δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα.

«Αυτήν τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί αυτό.

Όμως, αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω, στον δρόμο, έρχεται προς το μέρος μας». 

Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που ανησυχούν τον Dimon: Πρώτον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αντιστρέψει τα προγράμματα έκτακτης αγοράς ομολόγων και θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της.

Σημειώνεται πως, για δεύτερη φορά σε μία δεκαετία, η Federal Reserve θα προσπαθήσει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της σε κάποιο λογικό μέγεθος, μια διαδικασία γνωστή ως Quantitative Tightening 2 (QT2).

Αυτό σημαίνει θεωρητικά ότι, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ότι ο ισολογισμός της Fed θα συρρικνώνεται κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου κάθε μήνα για τα προβλέψιμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καθώς λήγουν τα υπάρχοντα TSY (60 δισεκατομμύρια δολάρια/μήνα) και τα MBS (35 δισεκατομμύρια δολάρια/μήνα).

Αυτό που σημαίνει στην πράξη, είναι ότι θα έχουμε μια σύντομη περίοδο συρρίκνωσης του ισολογισμού για μερικούς μήνες πριν εμφανιστεί η «επόμενη μεγάλη κρίση» και η Fed αποφασίσει και πάλι την αύξηση του ισολογισμού της.

«Δεν είχαμε ποτέ ανάλογο QT, επομένως ψάχνετε κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να γράφετε βιβλία ιστορίας για τα επόμενα 50 χρόνια», είπε ο Dimon, προσθέτοντας: «Αρκετές πτυχές των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης «πέτυχαν», συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων, ήταν «τεράστιο λάθος. Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν επιλογή επειδή υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στο σύστημα.

Πρέπει να αφαιρέσουν μέρος της ρευστότητας για να σταματήσουν την κερδοσκοπία, να μειώσουν τις τιμές των κατοικιών και άλλα τέτοια.

Ο άλλος μεγάλος παράγοντας που ανησυχεί τον Dimon είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός του στα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων.

«Η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν εξαιτίας της χειρότερης ευρωπαϊκής σύγκρουσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσεγγίζοντας τα 150 δολάρια ή 175 δολάρια το βαρέλι».