Ντάνιελ Γκρος: «Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές το 2014»

Ντάνιελ Γκρος: «Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές το 2014»

«Πολιτικό πρόσχημα για την γερμανική κοινή γνώμη το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρει ο σύμβουλος της Κομισιόν.

Απογοητευμένος εμφανίζεται από τη στόχευση του ελληνικού προγράμματος ο οικονομικός σύμβουλος της Κομισιόν, Ντάνιελ Γκρος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρος, διευθυντή της δεξαμενής σκέψης CEPS (Center for European Polices Studies), τρόικα και κυβέρνηση καταναλώνουν πολύ φαιά ουσία στο να κυνηγούν στόχους με περιορισμένη σημασία. Ο σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, φαίνεται να μη συμμερίζεται την άποψη του για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο και χαρακτηρίζει ως πολιτικό πρόσχημα για την γερμανική κοινή γνώμη. Ακόμα θεωρεί ότι σύντομα έρχεται νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα, η οποία «δε θα βγει στις αγορές το 2014».

Διαβάστε ακόμη: Εντυπωσιασμένος ο Μπαρόζο από τις αλλαγές στην Ελλάδα

«Δεν βλέπω έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, τουλάχιστον πλήρη έξοδο, διότι στη βραχυπρόθεσμη αγορά βρίσκεται έτσι και αλλιώς. Δεν εννοούμε όμως αυτό όταν μιλάμε για έξοδο στις αγορές».

Για τον Γκρος το πλέον καθοριστικό μέγεθος για την ελληνική οικονομία είναι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών: «Το νέο δάνειο δεν λύνει το πρόβλημα. Η δυναμική του χρέους για να ανατραπεί πρέπει να βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό πάλι δεν είναι και τόσο μακριά. Αν δείτε λόγω της ύφεσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, οι εισαγωγές μειώθηκαν δραματικά, το πλεόνασμα συνεπώς μπορεί να επιτευχθεί».

Τέλος ο Ντάνιελ Γκρος επισημαίνει ότι οι Έλληνες πρέπει να δώσουν έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.