Οι τράπεζες «μαζεύονται» με εντολή Κομισιόν

Οι τράπεζες «μαζεύονται» με εντολή Κομισιόν

Να περιορίσουν την έκθεση τους στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης τους ζητά η τρόικα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταθέσουν οι τράπεζες τα τελικά business plan για την αναδιάρθρωση τους στους αρμόδιους φορείς, ώστε να πάρουν έγκριση. Η τελική τους μορφή αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Τα προγράμματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν πενταετή διάρκεια από 30 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ περιλαμβάνουν την πώληση όλων των θυγατρικών που δεν συνδέονται με τραπεζικές εργασίες (ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία κ.α.), καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ο κ. Κούπμαν, αναπληρωτής διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, στις συναντήσεις του με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, ήταν σαφής σε ότι αφορά τις θυγατρικές στα Βαλκάνια. : «περιορίστε την έκθεση σας στην περιοχή, πουλήστε τις θυγατρικές σας». Πέρα από τα Βαλκάνια, οι διοικήσεις των τραπεζών καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και για τις θυγατρικές τους τράπεζες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ευρύτερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος οι εγχώριες τράπεζες, μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης, μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Σύγκλιση Υπ. Οικονομικών-Τρόικας για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα

Αναλυτικότερα εκτιμάται ότι περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Πρωταρχικός στόχος για την τρόικα είναι η επιστροφή των κεφαλαίων που έλαβαν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους και δευτερευόντως η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.