Νταβός 2017: Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Νταβός 2017: Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία
epa05734638 Swiss Federal Councillor Johann Schneider-Ammann, (L), World Trade Organization, WTO, Director General Roberto Azevedo, (C), of Brazil and Argentina's Minister of Foreign Affairs Susana Melcorra, (R), speak during a press conference during the closing day of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 20 January 2017. The meeting brings together enterpreneurs, scientists, chief executive and political leaders in Davos January 17 to 20. EPA/LAURENT GILLIERON

Ο λεγόμενος «αγώνας προς τον πάτο» και το δολάριο αναμένεται να κρίνουν το μέλλον.

Η ενίσχυση του δολαρίου κι ένας «αγώνας προς τον πάτο» (σ.σ. έκφραση για τις σημαντικές παραχωρήσεις διαφόρων χωρών με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων) στα πεδία της φορολογίας, της απορρύθμισης και της εμπορικής πολιτικής είναι οι μείζονες κίνδυνοι για μια παγκόσμια οικονομία η οποία μοιάζει κατά τα άλλα να ανακάμπτει, εκτίμησαν ανώτατα στελέχη του οικονομικού κόσμου κατά την τελευταία ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν «μαύροι κύκνοι» (σ.σ. τυχαία και απροσδόκητα γεγονότα που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και οι αγορές θεωρούν απίθανο να συμβούν) που θα μπορούσαν να πλήξουν την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας το 2017, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στους κινδύνους οι οποίοι απορρέουν από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που σήμερα ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αν οι ανατροπές που αναμένουμε για το 2017 ως αποτέλεσμα όσων συνέβησαν το 2016 αποδειχθεί πως είναι όλες αρνητικές και βρεθούμε σε μια κούρσα προς τον πάτο στο μέτωπο της φορολογίας, στο μέτωπο του εμπορίου, στο μέτωπο της ρύθμισης του χρηματοοικονομικού τομέα, αυτό για μένα θα είναι ένας αληθινά μεγάλος “μαύρος κύκνος” που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες», σημείωσε η Λαγκάρντ.