Νταβός: Ένα παγκόσμιο κίνημα βελτίωσης των δεξιοτήτων «κλειδί» για την ευημερία μετά τον Covid

Νταβός: Ένα παγκόσμιο κίνημα βελτίωσης των δεξιοτήτων «κλειδί» για την ευημερία μετά τον Covid
epa08964863 President and Member of the Managing Board of the World Economic Forum, WEF, Norwegian Borge Brende (L) attends a videoconference with U.N. Secretary-General Antonio Guterres during the Davos Agend at the Davos Agenda, in Cologny, near Geneva, Switzerland, 25 January 2021. The Davos Agenda from 25 to 29 January 2021, is a online edition of the annual WEF meeting due to the coronavirus disease (COVID-19) outbreak and virtually gathers global leaders to shape the principles, policies and partnerships needed in this challenging new context. EPA/SALVATORE DI NOLFI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συνεργασία ιδιωτικού-δημοσίου τομέα για upskilling και reskilling μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

του Robert E. Moritz* 

Πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει πόσο δραματικά θα άλλαζαν τα πάντα. Ο τρόπος που ζούμε. Ο τρόπος που δουλεύουμε. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το μέλλον. Φυσικά, ακόμη και πριν από τον COVID-19, η άνοδος του αυτοματισμού και των νέων τεχνολογιών μεταμόρφωνε τις παγκόσμιες αγορές εργασίας, με αποτέλεσμα την επείγουσα ανάγκη για μεγάλης κλίμακας βελτίωση και επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων. Αλλά τώρα, μετά από μήνες απρόβλεπτων δυσκολιών, αυτή η ανάγκη έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική.

Η πανδημία υπήρξε μια ανθρώπινη τραγωδία και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στις οικονομίες, διαταράσσοντας τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων. Έχει αποκαλύψει διαρθρωτικές αδυναμίες στους θεσμούς και τις οικονομίες και έχει διευρύνει τις ανισότητες. Τα άτομα που ήταν ήδη σε μειονεκτική θέση έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.

Έχουμε ένα πιεστικό κοινωνικό πρόβλημα: πώς να εφοδιάσουμε τους ανθρώπους με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να συμμετάσχουν στην οικονομία – τώρα και στο μέλλον. Όπως περιγράφεται στην τελευταία έκθεση για το μέλλον της εργασίας  του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι μισοί από όλους τους υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο θα χρειαστούν επανεκπαίδευση έως το 2025 – και σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι που επί του παρόντος δεν εργάζονται. Εάν δεν δράσουμε τώρα, αυτό το χάσμα δεξιοτήτων μόνο θα διευρύνεται.

Με τις προκλήσεις έρχονται και ευκαιρίες. Οι κρίσεις, όπως η πανδημία, μπορούν και πρέπει να διαμορφώνουν την οικονομική σκέψη και να αποτελούν ένα σπάνιο αλλά στενό παράθυρο ευκαιρίας για να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε και να ορίσουμε εκ νέου τις προτεραιότητες. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτήν την ευκαιρία. Καλούμε τις κυβερνήσεις, τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους εκπαιδευτικούς να ενωθούν μαζί μας σε ένα παγκόσμιο κίνημα βελτίωσης των δεξιοτήτων (upskilling).

Όπως θα δείτε στη νέα μας έκθεση – Upskilling for Shared Prosperity – που δημοσιεύτηκε ως μέρος της Εβδομαδιαίας Ατζέντας του Νταβός για να σηματοδοτήσει την πρώτη επέτειο της Πλατφόρμας Επαναστατικής Βελτίωσης Δεξιοτήτων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υπάρχει μια σαφής κοινωνική και οικονομική βάση για upskilling. Εάν δεσμευτούμε να δώσουμε σε όλους τους ανθρώπους ευκαιρίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να συμμετάσχουν πλήρως στο μελλοντικό χώρο εργασίας, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε επιμερισμό της ευημερίας. Χρησιμοποιήσαμε οικονομικά μοντέλα για να εκτιμήσουμε το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ που μπορούμε να περιμένουμε από μια αύξηση της παραγωγικότητας, εάν οι χώρες βελτιώσουν τις δεξιότητες των πολιτών τους σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ και της βιομηχανίας.

Τα βασικά οικονομικά μας ευρήματα περιλαμβάνουν τα εξής:

– Η μεγαλύτερη συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα σε πρωτοβουλίες upskilling και reskilling μεγάλης κλίμακας  θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και να δημιουργήσει 5,3 εκατομμύρια καθαρές νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

– Οι οικονομίες όπου τα κενά δεξιοτήτων είναι μεγαλύτερα θα μπορούσαν να δουν τα μεγαλύτερα κέρδη ως ποσοστό του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας (7,5%) και της Ινδίας (6,8%).

– Το ήμισυ του πρόσθετου ΑΕΠ παγκοσμίως αναμένεται να αποκτηθεί στους τομείς των επιχειρηματικών υπηρεσιών, των καταναλωτικών υπηρεσιών και της μεταποίησης.

– Τομείς που έχουν υποφέρει από ανάπτυξη και παραγωγή βασισμένες σε χαμηλούς μισθούς για δεκαετίες θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από τo upskilling. Η υγειονομική και κοινωνική περίθαλψη θα μπορούσε να προσθέσει 380 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ΑΕΠ μέσω της αναβάθμισης έως το 2030.

Η προετοιμασία των ανθρώπων για τις δουλειές του αύριο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν προκλήσεις όπως η αποσύνδεση μεταξύ των τρεχόντων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των δεξιοτήτων που χρειάζονται οι εργοδότες τώρα και στο μέλλον. Η ανάπτυξη μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προετοιμαστούν όχι μόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του χώρου εργασίας του σήμερα αλλά και για εκείνες του αύριο.

Η έκθεσή μας καταδεικνύει επίσης τα ευρύτερα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης καλών θέσεων εργασίας – εργασίας που είναι ασφαλής, δίκαια αμειβόμενη και με κίνητρα, και που δίνει έμφαση στις μοναδικές ανθρώπινες δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων, παρέχοντας έτσι υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας.

Γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε από τις επιχειρήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εκπαιδευτικούς και έχουμε παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών που μπορούν να αναπαραχθούν και να κλιμακωθούν. Γνωρίζουμε ότι, μαζί, μπορούμε να σκεφτούμε τολμηρά, πέρα ​​από τα όρια του σήμερα, να ξανασκεφτούμε τα οικονομικά και κοινωνικά μας συστήματα.

Ιδού τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να αρχίσουμε να μετατρέπουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία αλλαγής:

  1. Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πάροχοι εκπαίδευσης πρέπει να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και διασυνδεδεμένο οικοσύστημα δεσμευμένο υπέρ μιας ολοκληρωμένης ατζέντας αναβάθμισης δεξιοτήτων.
  2. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια ευέλικτη προσέγγιση για την προώθηση εθνικών πρωτοβουλιών upskilling, σε συνεργασία με επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τον εκπαιδευτικό κλάδο, όπως η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία και η υποστήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας.
  3. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αγκαλιάσουν τις επενδύσεις στο upskilling και στο εργατικό δυναμικό ως βασική επιχειρηματική αρχή και να δεσμευθούν για δράση.
  4. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την εκπαίδευση και να υιοθετήσουν τη διά βίου μάθηση για να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο μέλλον της εργασίας.

Η έκθεσή μας είναι μια παρότρυνση για δράση. Ένα κάλεσμα σε ηγέτες από διάφορους τομείς και γεωγραφίες να συνεργαστούν για να μετατρέψουν αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Εάν θέλουμε να υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες που τίθενται σε αυτήν την έκθεση και να καλύψουμε αποτελεσματικά το παγκόσμιο χάσμα δεξιοτήτων, πρέπει να εκμεταλλευθούμε μια σειρά «μοχλών» που υποστηρίζονται όλοι από τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα: δια βίου μάθηση, προληπτική αναδιάταξη και εκ νέου απασχόληση ατόμων, χρηματοδότηση, και ικανότητα πρόβλεψης των δεξιοτήτων που θα απαιτούνται στην αγορά εργασίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση – την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ατόμων και τη διαθεσιμότητα καλών θέσεων εργασίας για κατάλληλα προετοιμασμένους εργαζόμενους. Αυτό θα απαιτήσει συνεργασία και δέσμευση μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών.

* Παγκόσμιος Πρόεδρος, PwC.

Πηγή: weforum.org

Πηγή: weforum.org