Ντίξον: Επιτέλους αξιόπιστη αντιπολίτευση στην Ελλάδα

Ντίξον: Επιτέλους αξιόπιστη αντιπολίτευση στην Ελλάδα
O νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης , κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους για την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016. Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 51% έναντι 49% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για την νίκη Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Με τον τίτλο «Ο Μητσοτάκης κερδίζει την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα», οι Financial Times αναφέρονται σε άρθρο τους στην ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ κ. Μητσοτάκης εφήρμοσε ένα σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, το οποίο περιλαμβανόταν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, συγκρουόμενος με ομάδες συμφερόντων που προστάτευαν τα παλαιά προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Η Wall Street Journal φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε ηγέτης των συντηρητικών στην Ελλάδα» και σκιαγραφεί το προφίλ του νέου αρχηγού της ΝΔ σημειώνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει λάβει αμερικανική μόρφωση, είναι γόνος μιας από τις πιο εξέχουσες πολιτικές δυναστείες στην Ελλάδα, υπέρμαχος της οικονομίας της αγοράς και των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης του αναποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Η νίκη-έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέχει μια ώθηση για την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει εντός της προηγούμενης εβδομάδας «αχτίδα φωτός για την Ελλάδα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter το βράδυ της Κυριακής:

«Ο Μητσοτάκης έγινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, όπως λένε οι ειδήσεις από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει επιτέλους μια αξιόπιστη αντιπολίτευση. Φιλελεύθερος στην εκκίνηση του. Ο Μητσοτάκης θέτει τον Τσίπρα υπό πίεση και μπορείτε να το δείτε αυτό και από την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή» που στήριζε τον αντίπαλο του Μεϊμαράκη. Ο Τσίπρας τώρα δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει γρήγορα εκλογές γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να χάσει. Το Ποτάμι, μικρό κεντρώο κόμμα πιθανόν να ενώνεται με τον Μητσοτάκη και ΠΑΣΟΚ και Λεβέντης θα είναι λιγότερο πρόθυμοι τώρα για συμφωνία με τον Τσίπρα. Τώρα ο Τσίπρας αισθάνεται ότι πρέπει να πολεμήσει πιο σκληρά τους πιστωτές για να κρατήσει τους αριστερούς».

«Οι Έλληνες συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους σήμερα, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

«Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».

«Πρώην τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε επικριτής των πρακτικών των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης, ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τον Τσίπρα «ψεύτη», αλλά επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί του επί εθνικών θεμάτων υπό ειδικούς όρους», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Reuters.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης