Ντίξον: Φαίνεται πως ο Τσίπρας έχει αυτοκτονικές τάσεις

Ντίξον: Φαίνεται πως ο Τσίπρας έχει αυτοκτονικές τάσεις
Greek Prime Minister Alexis Tsipras sits on March 18, 2015 in the parliament in Athens. Greece was responding sharply to apparent pressure from the EU not to pass a so-called "humanitarian crisis" law that would provide free electricity and food stamps for the poorest households. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

«Σοκάρει ξανά ο Έλληνας πρωθυπουργός», σχολιάζει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters.

Με νέο του άρθρο ο δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σχολιάζει τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργό και το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο δημοσιογράφος εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την υπόθεση Σαββαΐδου σχολιάζοντας: «Ο Τσίπρας σοκάρει ξανά και δείχνει πως έχει αυτοκτονικές τάσεις. Η απόφασή του να αποπέμψει την επικεφαλής του ΓΓΔΕ δεν μπορεί να εκληφθεί αλλιώς. Ένα από τα αδύνατα σημεία της Ελλάδας είναι η αδυναμία της να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Γι’ αυτό το λόγοι οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ ζητούν από την Ελλάδα να προωθήσουν μια ανεξάρτητη αρχή που θα συλλέγει τους φόρους. Αν οι πολιτικοί εμπλέκονται στα πόδια αυτής της Αρχής, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να γλυτώσουν από τους φόρους οι «δικοί» της άνθρωποι».

Και συμπληρώνει: «Παρά το γεγονός ότι η Σαββαΐδου κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη, το αποτέλεσμα της αποπομπής της ενδέχεται να είναι το ίδιο καταστροφικό για τον Τσίπρα, αναφέρει ο Ντίξον. Αυτό που δείχνει προς τα έξω -προς τους δανειστές- ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αυτή την απόφαση, είναι ότι προκαλεί ερωτηματικά με το κατά πόσο επιθυμεί να προωθήσει τη συμφωνία».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Η νέα συμφωνία, υποτίθεται, πως θα ενδυνάμωνε την ανεξαρτησία της Αρχής που θα συλλέγει τους φόρους. Τώρα, αν η αναθεώρηση του προγράμματος καθυστερήσει, η Ελλάδα δεν θα λάβει μετρητά για να αναζωογονήσει την οικονομία της και δεν θα μπορέσει να προωθήσει το θέμα του χρέους. Επιπλέον, το ζήτημα της Σαββαΐδου μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τελικά να χρειαστεί να γίνει «κούρεμα» στις καταθέσεις. Κάτι που θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία».

Και καταλήγει: «Εάν ο Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά -κανονικά θα πρέπει να τα γνωρίζει- τότε οι κινήσεις του δεν μπορούν να εξηγηθούν. Η σκληρή δουλειά των προηγούμενων μηνών μπορεί πλέον να τεθεί σε κίνδυνο».