Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Toyota σημειώσατε…άσσο

Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Toyota σημειώσατε…άσσο

Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου έπιασαν τόπο και η ιαπωνική εταιρεία θα φτιάξει νέο εργοστάσιο αξίας 1,6 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Οι ιαπωνικές εταιρίες Toyota και Mazda ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα προχωρήσουν σε κατασκευή εργοστασίου στις ΗΠΑ μέχρι το 2021, χωρίς να διευκρινίσουν που θα ακριβώς θα χτιστεί. Στο εργοστάσιο η Mazda σχεδιάζει να παράγει SUV crossover οχήματα και η Toyota το γνωστό της μοντέλο Corolla.

H είδηση αυτή οδήγησε τον Τραμπ σε πανηγυρισμούς, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προχωρήσει ακόμα και σε επίθεση στην Toyota, γιατί σχεδιάζει να χτίσει το εργοστάσιο της στο Μεξικό, απειλώντας με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις την εταιρεία. Τελικά η Toyota έκανε πίσω και ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει στο Μεξικό ένα άλλο μοντέλο της, το Tacoma, ενώ στις ΗΠΑ θα γίνεται η παραγωγή του αυτοκινήτου με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, του Corolla.

H επένδυση αυτή θα είναι της τάξης του 1,6 δισ. δολαρίων και αναμένεται να δημιουργήσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μέχρι στιγμής όλα τα Corolla που διατίθενται στην Αμερική κατασκευάζονται στο Οντάριο, στο Μισισίπι ή στον Κανάδα, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτειών για το ποια θα «κερδίσει» το νέο εργοστάσιο αναμένεται να ενταθεί με φορολογικά κίνητρα και άλλες παροχές, καθώς υπολογίζεται ότι το νέο εργοστάσιο θα παράγει έως και 300.000 οχήματα τον χρόνο.

Συνολικά η Toyota δήλωσε ότι θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια στις ΗΠΑ.

Τέλος Toyota και Mazda ανακοίνωσαν μια νέα επιχειρηματική συμφωνία την Παρασκευή, καθώς η πρώτη θα πληρώσει 450 εκατ. δολάρια για το 5% της δεύτερης. Αντίστοιχα ποσοστό ίδιας αξίας θα αγοράσει η Mazda στη Toyota.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Toyota εκθρόνισε τη Volkswagen στην παγκόσμια κατάταξη των εταιρειών με τις περισσότερες πωλήσεις αυτοκινήτων στον κόσμο για το 2016, μετά από πολλά διαδοχικά χρόνια κυριαρχίας της γερμανικής εταιρίες.