Ντράγκι: «Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης»

Ντράγκι: «Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης»

Δηλώσεις του Ευρωπαίου Κεντρικού τραπεζίτη από το Παρίσι για Ευρωζώνη αλλά και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε τροχιά αργής ανάκαμψης και ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα σε χαμηλά επίπεδα, εκτίμησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ο Ευρωπαίος Κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή θα μειωθούν περαιτέρω για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο. «Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός στο δεύτερο τρίμηνο μετά από έξι τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης και οι δείκτες οικονομικού κλίματος έως τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα από χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Διαβάστε ακόμη: Άσμουσεν: «Πολύ νωρίς για τερματισμό των προγραμμάτων στήριξης»

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε ότι αυτές δεν επηρεάζουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης, η οποία είναι σήμερα πιο ανθεκτική απ’ ότι ήταν πριν από λίγα χρόνια. «Αν παρατηρήσετε τις περιόδους αστάθειας -τις βλέπουμε στην Ελλάδα, τις βλέπουμε στην Πορτογαλία, τις βλέπουμε τώρα στην Ιταλία-, ενώ η αστάθεια μπορεί να περιορίζει τις ελπίδες ανάκαμψης αυτών των χωρών, δεν πλήττουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης, όπως συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ο κ. Ντράγκι είπε: «Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ. Ο στόχος της ΕΚΤ είναι η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών και παρακολουθούμε ασφαλώς τις εξελίξεις αυτές».

Διαβάστε ακόμη: Ενίσχυση των επενδύσεων στην Ε.Ε. ζητά ο Ντράγκι

Αναφερόμενος στις συνθήκες που λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε: «Η συνολική βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από πέρυσι το καλοκαίρι φαίνεται σταδιακά να μεταδίδεται στην πραγματική οικονομία, όπως πρέπει να συμβεί και με την πρόοδο που έχει γίνει στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα έχουν ωφεληθεί από τον γενικά χαμηλό πληθωρισμό. Παρά ταύτα, η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή και οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα».

Γερμανία: 50 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στην Ελλάδα η προεδρία της Ε.Ε.

Δηλώσεις και για το αμερικανικό «Shutdown»
Η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ, εάν παραταθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία, σχολίασε ο Ευρωπαίος Κεντρικός τραπεζίτης μετά τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Επί του παρόντος, δεν έχουμε αυτήν την εντύπωση», είπε ο Ντράγκι. Όμως «η παράτασή της θα συνιστούσε κίνδυνο για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον, εφόσον συνεχιστεί η αντιπαράθεση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου για την αύξηση του ορίου του χρέους, ο Ντράγκι απάντησε: «Δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters