POS – ταμειακές μηχανές: Μετά τις γιορτές εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

POS – ταμειακές μηχανές: Μετά τις γιορτές εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και τα πρόστιμα
Photo: pixabay.com
Μέχρι και σήμερα η διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών.

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και έπονται έλεγχοι και πρόστιμα που θα εντατικοποιηθούν μετά τις γιορτές.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ είχαν αποφασίσει στα τέλη Φεβρουαρίου παράταση για 1+1 μήνα (31 Μαρτίου και 30 Απριλίου για όσους είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό) προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Τότε είχε αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπερνούσαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού στα 20.000.

Μέχρι σήμερα ισχύει η παράταση της προθεσμίας για επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης έως σήμερα και για επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις “all in one“, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. Όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση all in one, από τους επτά εγκεκριμένους παρόχους αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως “μη συνδεδεμένοι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 έχουν προθεσμία ως 31 Μαΐου 2024 και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Επίσης, οι ταμειακές μηχανές των 30.000 περίπου επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο, όπως οι τουριστικές, θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα POS από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους.

Κατόπιν των παραπάνω ενεργοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου να εντοπιστούν οι ασυνεπείς, που υπολογίζονται σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αφού η ταχύτητα έχει ανέβει από τους τεχνικούς, που κάνουν 5-6 χιλ. διασυνδέσεις την ημέρα. Επίσημα χείλη μεταφέρουν ότι ποσοστό περίπου 95% των υπόχρεων έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης ή έχει κλείσει το ραντεβού, ώστε να καλύπτει τα απαιτούμενα εντός της προθεσμίας που λήγει σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι υπόχρεες επιχειρήσεις, που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με πρόστιμα 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: