Όµιλος Quest: Με όραµα έναν καλύτερο, πιο βιώσιµο κόσµο για όλους και αφετηρία τους ανθρώπους µας

Όµιλος Quest: Με όραµα έναν καλύτερο, πιο βιώσιµο κόσµο για όλους και αφετηρία τους ανθρώπους µας
Ο Όµιλος Quest αναγνωρίζει την ευηµερία των εργαζοµένων του ως ουσιαστικό θέµα και εστιάζει σε αυτό θέτοντας συγκεκριµένους στόχους στην ESG στρατηγική του.

Για τον Όµιλο Quest οι αρχές της βιώσιµης ανάπτυξης διέπουν τόσο τον αναπτυξιακό σχεδιασµό και τη στρατηγική του, όσο και την καθηµερινή λειτουργία των εταιρειών του. Η ενσωµάτωση των κριτηρίων ESG στη λειτουργία του οργανισµού και η διαχείριση κρίσιµων ουσιαστικών θεµάτων γίνονται ολοένα και πιο ουσιαστικές.

Μέσα από την ανάλυση κινδύνων και λαµβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις, ο Όµιλος Quest αναδεικνύει τα καίρια θέµατα βιώσιµης ανάπτυξης. Συγκεκριµένα, η ESG στρατηγική του Οµίλου θέτει 10 στόχους µε ορίζοντα υλοποίησης µέχρι και το 2025, αλλά και πιο µακροπρόθεσµους για το περιβάλλον µέχρι και το 2030, και αναπτύσσεται σε τέσσερις πυλώνες, που είναι το περιβάλλον, η υπεύθυνη επιχείρηση, οι εργαζόµενοι και τα βιώσιµα προϊόντα.

Οι άνθρωποί µας βασικός πυλώνας της ανάπτυξής µας

Το ανθρώπινο δυναµικό αποτελεί για τον Όµιλο Quest βασικό άξονα επένδυσης και επιταχυντή της ανάπτυξής του. Ο Όµιλος σήµερα απασχολεί περίπου 2.600 άτοµα και συνεχίζει κάθε χρόνο να δηµιουργεί νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επιδίωξη του Οµίλου είναι να προσφέρει ένα ασφαλές, δίκαιο και συµπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας, που σέβεται το ευ ζην των εργαζοµένων του,  φροντίζει για την ανάπτυξή τους, ενώ συνεχίζει να θέτει συνεχώς υψηλότερους στόχους και δεσµεύσεις για την ενσωµάτωση της διαφορετικότητας (inclusion & diversity) και τη διασφάλιση ισότιµης µεταχείρισης των εργαζοµένων.

Μέσα από τη δηµιουργία ενός ολοκληρωµένου πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας, Πολιτικές & Διαδικασίες), τη διαρκή βελτίωση των χώρων εργασίας µε έµφαση στην Υγιεινή και Ασφάλεια, τον σχεδιασµό προγραµµάτων ενίσχυσης της ενιαίας κουλτούρας και ένα πλούσιο πρόγραµµα δράσεων Wellbeing, ο Όµιλος στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάµωση και ευηµερία όλων των εργαζοµένων του.

Υγεία και ασφάλεια

Στον Όµιλο εφαρµόζουµε ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ώστε όλοι οι εργαζόµενοι να εργάζονται µε γνώµονα τη φυσική και ψυχική τους υγεία. Εκπαιδεύουµε και ευαισθητοποιούµε τους εργαζοµένους µας και πραγµατοποιούµε ελέγχους στις εγκαταστάσεις και τις θέσεις εργασίας µε σκοπό τη συνεχή βελτίωση. Ο Όµιλος, µε στόχο την ποσοτική παρακολούθηση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζοµένων, καταµετρά δύο δείκτες: τον δείκτη συχνότητας ατυχηµάτων µε απώλεια χρόνου εργασίας (Lost Time Injury Frequency Rate (LTIFR)) και τον δείκτη καταγεγραµµένων τραυµατισµών (Total Recordable Incident Rate (TRIR)). Για του δείκτες αυτούς έχουν τεθεί συγκεκριµένοι στόχοι έως το 2025 (LTIFR <2,3 και TRIR <1,2), οι οποίοι επιτεύχθηκαν για το 2022.

Ευεξία και ποιότητα ζωής 

Ο Όµιλος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωµένο πλάνο δράσεων Wellbeing που προάγει την επαφή µε τη φύση, τη φυσική άσκηση, την οµαδικότητα και έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, ενώ ενθαρρύνει τον εθελοντισµό. Κατά τη διάρκεια του 2022 το πρόγραµµα ξεπέρασε τις 980 συµµετοχές.

Επίσης, για την ενίσχυση της ισορροπίας µεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας, εφαρµόζει µοντέλο τηλεργασίας (remote ή hybrid) για τις θέσεις που είναι δυνατό να απασχοληθούν εξ αποστάσεως. Αξίζει να αναφερθεί η πρωτοβουλία του Οµίλου το 2022 για την ενίσχυση των πιο χαµηλόµισθών εργαζοµένων  στην αντιµετώπιση του αυξηµένου κόστους ζωής, µε δύο έκτακτα επιδόµατα, συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. Ωφελούµενοι ήταν 1.300 εργαζόµενοι και περίπου 750 προστατευόµενα µέλη των οικογενειών τους.

Εκπαίδευση και Ανάπτυξη 

Στον Όµιλο Quest ακολουθούµε µια ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναµικού. Στόχος µας είναι να βελτιστοποιήσουµε την απόδοση των εργαζοµένων µας και να καλλιεργήσουµε µια κουλτούρα συνεχούς µάθησης. Για να το πετύχουµε αυτό, σχεδιάζουµε και υλοποιούµε υψηλής ποιότητας εξειδικευµένα εκπαιδευτικά προγράµµατα, όπως το πρόγραµµα Quest Mini MBA, το πρόγραµµα ανάπτυξης ταλέντων, τα προγράµµατα design thinking και mentoring.

Το 2022, αυξήσαµε κατά 73% τον µέσο όρο ωρών εκπαίδευσης (~19 ώρες/ εργαζόµενο) σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Ισότητα και Συµπερίληψη

Ο σεβασµός των ανθρωπίνων δικαιωµάτων αποτελεί µία από τις θεµελιώδεις αρχές του Οµίλου Quest, όπως αυτές αποτυπώνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας µας. Ως µέλος του UNCG ασπαζόµαστε τις 10 Αρχές του Οικουµενικού Συµφώνου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα και δεσµευόµαστε να προστατεύουµε και να προωθούµε την προάσπισή τους.

Είµαστε προσηλωµένοι στην οικοδόµηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις και αποκλεισµούς, προωθούµε µια κουλτούρα ισότητας και εξασφαλίζουµε δίκαιη αµοιβή και ίσες ευκαιρίες. Κατά το 2022 ενισχύσαµε µε πρόσθετες Πολιτικές και εκπαιδεύσεις τα θέµατα διαφορετικότητας, ισότητας και συµπερίληψης.

Με γνώµονα τις αρχές της Βιώσιµης Ανάπτυξης, ο Όµιλος Quest επιδιώκει τη δηµιουργία καινοτόµου αξίας και ενός πιο βιώσιµου µέλλοντος για τα ενδιαφερόµενα µέρη, τους ανθρώπους µας και την ευρύτερη κοινωνία.

Μέσω της ESG στρατηγικής του, ο Όµιλος Quest αναδεικνύει τα καίρια θέµατα βιώσιµης ανάπτυξης στα οποία εστιάζει επιδιώκοντας τη διαρκή βελτίωση.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.