O αγαπημένος Ηλίας Βενέζης

O αγαπημένος Ηλίας Βενέζης

Εκδήλωση προς τιμήν ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους του 20ου αιώνα.

Συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα (1904-1973), Ακαδημαϊκού Ηλία Βενέζη και ο Επιστημονικός Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Πανεπιστημίων στις Η.Π.Α σε συνεργασία με το Hellenic American College και την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του.

Ο λόγος του Βενέζη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους του 20ου αιώνα, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Παραθέτουμε μόνο δυο από τα, πολλά αγαπημένα, σπουδαία του αποφθέγματα: «Ο άνθρωπος αγαπά να χτυπά όσους του μοιάζουν. Αγαπά να σκοτώνει τον όμοιό του» από την Αιολική γη αλλά και «Όταν κανείς είναι φτωχός και βασανίζεται, τι να λυπηθεί; Δεν έχει καιρό, όλα θέλουν ηρεμία. Το σώμα έγινε με πηλό, πρώτο, κ ‘έπειτα, πολύ έπειτα, έγινε η καρδιά και αποτέθηκε μέσα του».

Διαβάστε ακόμη: Από ντροπαλή νοικοκυρά σε «Τσέχωφ της εποχής μας»

Για τον Ηλία Βενέζη που, εκτός των άλλων, υπήρξε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, θα μιλήσει ο συγγραφέας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός.

Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ για την ζωή του συγγραφέα με τίτλο «Εποχές και συγγραφείς: Ηλίας Βενέζης», σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά (παραγωγή ΕΡΤ, 2004)

Η είσοδος είναι ελεύθερη: 14.10.2013, 19.00, Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.