Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει απόψε στο Ζάππειο το πακέτο ελαφρύνσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει απόψε στο Ζάππειο το πακέτο ελαφρύνσεων
Θα πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση.

Από το Ζάππειο Μέγαρο, στις επτά το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ανακοινώσει δέσμη θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει. Πολιτική που εστιάζει στις φοροελαφρύνσεις και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

To παρασκήνιο

Να αιφνιδιάσει τη Ν.Δ προσπάθησε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλάζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς  ακύρωσε χθες το απόγευμα αιφνιδίως την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στα Ιωάννινα και λίγη ώρα μετά, προανήγγειλε από την Ξάνθη ότι σήμερα θα ανακοινώσει μετά από νέα συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το πακέτο των θετικών μέτρων.  Ο κ. Τσίπρας, διευκρίνισε μάλιστα ότι θα πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα καθώς ούτε ένα δεν θα έχει έκτακτο χαρακτήρα.

Στο καλάθι των σεναρίων για το ποια μέτρα θα περιλαμβάνονται έχουν μπει κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις: Μείωση φορολογικών συντελεστών, περαιτέρω μείωση ΕΝΦΙΑ κλπ και μένει να φανεί ποιο θα είναι τελικώς το μείγμα που θα προκριθεί.

«Στη Βουλή θα μιλήσουμε για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Θα αναγγείλουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πρόγραμμα. Οι 120 δόσεις δίνουν ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες κι επαγγελματίες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «τη δεύτερη τετραετία θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη, αλλά τις δυνατότητες που δίνονται» ανέφερε από την Ξάνθη.

Δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος το 2019 που επιτρέπει την αποκατάσταση αδικιών και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα θετικά μέτρα που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα είναι εφάπαξ, είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο κ. Τζανακόπουλος συνέστησε υπομονή μέχρι την ανακοίνωση τους και τόνισε πως έχει τελειώσει η συνθήκη των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει να πάρει μέτρα περικοπών από το 2016.

Σε ερώτηση για το αφορολόγητο απάντησε ότι αυτό αφορά τον προϋπολογισμό του 2020 και επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το αφορολόγητο. Σημείωσε ακόμα πως αν υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να καταφέρει τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% αυτή είναι μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.