Ο Alibaba σε νέες περιπέτειες

Ο Alibaba σε νέες περιπέτειες

Η επέλαση της Κίνας στο διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στην ιστοσελίδα του εκτίθενται περισσότερα από 800 εκατομμύρια προϊόντα, λειτουργεί σε 240 αγορές, οι πελάτες του ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο και στόχος του είναι μέχρι το 2017 να επικρατήσει -μέσω της ανερχόμενης κινεζικής online αγοράς- σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για το Alibaba. Και παρά το γεγονός ότι η ονομασία του παραπέμπει στις αραβικές «1000 και Μία Νύχτες», είναι 100% made in China. Με ιδρυτή έναν Κινέζο δάσκαλο αγγλικών, άρχισε να λειτουργεί το 1999 ως εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου κι ως «γέφυρα» μεταξύ Κινέζων κατασκευαστών και ξένων επιχειρήσεων. Μέσα σε τρία χρόνια έγινε κερδοφόρα επιχείρηση. Και σήμερα θεωρείται μεγαλύτερης δυναμικής από όσο είναι το eBay και το Amazon μαζί!

Στις online υπηρεσίες της απευθύνονται από μεμονωμένοι μικροεπιχειρηματίες μέχρι διεθνείς κολοσσοί για αγοραπωλησίες χονδρικής, για τις οποίες το Alibaba παρακρατεί προμήθεια από τους εμπόρους.

Διαβάστε ακόμη: «Κίτρινος πυρετός» στην Μαύρη Ήπειρο

Στον τομέα της λιανικής, αντίστοιχα, υπάρχει η T-mall, που κινεζικές και ολοένα και περισσότερες πια ξένες εταιρίες (όπως η Marks & Spencer, η Disney και η Levi’s) χρησιμοποιούν ως διαδικτυακή βιτρίνα για να προσελκύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους καταναλωτές.

Μια άλλη υπηρεσία είναι η Tao Bao, όπου καθείς μπορεί να πουλήσει καινούργια ή χρησιμοποιημένα προϊόντα, σε προκαθορισμένες τιμές ή σε πλειστηριασμούς. Θεωρείται δε τόσο επιτυχημένο, ώστε πολλοί αναλυτές χρησιμοποιούν αυτήν την πλατφόρμα ως έναν άτυπο δείκτη τιμών λιανικής πώλησης στην Κίνα.

Για αυτές και άλλες τόσες συναλλαγές μέσα από την ιστοσελίδα του, το Alibaba προσφέρει μάλιστα την δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών, που ονομάζει –καθόλου τυχαία- AliPay, θυμίζει και σε όνομα και σε χρήση το γνωστό σε όλους PayPal. Επιπλέον, από τον περασμένο Απρίλιο λειτουργεί -ως χρηματοπιστωτικός βραχίωνας- το AliFinance, με αντικείμενο την παροχή πίστωσης σε κάθε χρήστη, έως 5.000 γουάν για online αγορές.

Διαβάστε ακόμη: Η χώρα του τσαγιού πίνει Starbucks

Πρόσφατα δε -κι αφού επανέκτησε το μετοχικό πακέτο (20%) που είχε πουλήσει στην Yahoo! Inc το 2005- το Alibaba αγόρασε μετοχικό μερίδιο στην Sina Weibo, που αποτελεί την κινεζική εκδοχή του Twitter. Και τώρα, έχοντας σχεδόν όλα τα «βέλη» στις «φαρέτρες», προετοιμάζεται για την τελική μάχη, με έπαθλο τα ηνία του παγκόσμιου ηλεκτρονικού επιχειρείν.

Μέχρι το τέλος του έτους, άλλωστε, η διαδικτυακή αγορά στην Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει σε δυναμική αυτή των ΗΠΑ. Και μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη, πιο ισχυρή ακόμη κι από αυτή που θα απαρτίζουν συνδυαστικά η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία!

Με αυτήν την προοπτική, η Alibaba Group στοχεύει να αποκτήσει διεθνές πια έρεισμα, κάνοντας άνοιγμα και στο κοινό. Με απλά λόγια, σκοπεύει σύντομα να κάνει μία από τις πιο πετυχημένες εισαγωγές μετοχών στο χρηματιστήριο, με μία δημόσια εγγραφή που θα κάνει τόσο ντόρο, ώστε να συγκεντρώσει πάνω της την -δέουσα για την ραγδαία εταιρική της εξέλιξη- παγκόσμια προσοχή.

Διαβάστε ακόμη: Η Κίνα κατασκεύασε τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου

Αναλυτές διαβλέπουν ότι η αρχική ΙΡΟ (δημόσια προσφορά μετοχών) θα μπορούσε να ανταγωνιστεί εκείνη του Facebook (104 δις δολάρια), έχοντας όμως σαφώς καλύτερες προοπτικές. Στα αρχεία του Alibaba, άλλωστε, υπάρχει ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός με τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων πελατών.

«Ξέρει καλύτερα από τον καθένα τις καταναλωτικές συνήθειες και την πιστοληπτική αξιοπιστία της κινεζικής μεσαίας τάξης, όπως κι εκατομμυρίων Κινέζων εμπόρων», επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό Economist. Εκτός από την AliFinance, εξάλλου, το Alibaba παρέχει πια μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες του μέχρι και ασφαλιστικά προϊόντα, βάζοντας έτσι ένα ακόμη «λιθαράκι» στην απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς.

Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η σημαντικότερη απειλή για το Alibaba, πιθανόν μεγαλύτερη κι από τον ίδιο τον διεθνή ανταγωνισμό -παρατηρεί ο Economist– έρχεται από την ίδια την Κίνα. «Όπως το Amazon ή το eBay, έτσι και το Alibaba θα πρέπει να εποπτεύεται από τις ρυθμιστικές αρχές κατά του μονοπωλίου», σχολιάζει.

«Όμως, η πολιτική της Κίνας συνιστά ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι μεγάλες τράπεζες ήδη σχηματίζουν κοινό μέτωπο κατά του οικονομικού βραχίωνα AliFinance. Το Κομμουνιστικό Κόμμα βλέπει με φθόνο πώς μία εταιρία έχει τόσα πολλά στοιχεία για τους Κινέζους πολίτες. Όμως, θα ήταν λάθος η κυβέρνηση να ψαλιδίσει τα «φτερά» του Alibaba χωρίς κανένα λόγο. Το Alibaba έχει τη δυνατότητα να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Και στη διάρκεια αυτής της μετεξέλιξης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καλύτερη Κίνα».