Ο «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι δεν σβήνει το αλυσοπρίονο. Στην πόρτα της εξόδου 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Ο «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι δεν σβήνει το αλυσοπρίονο. Στην πόρτα της εξόδου 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Argentine presidential candidate for the La Libertad Avanza alliance Javier Milei speaks to supporters after winning the presidential election runoff at his party headquarters in Buenos Aires on November 19, 2023. Libertarian outsider Javier Milei pulled off a massive upset Sunday with a resounding win in Argentina's presidential election, a stinging rebuke of the traditional parties that have overseen decades of economic decline. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Έρχεται και άλλος πόνος στην… Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, διαβόητος για τις αναρχοκαπιταλιστικές απόψεις και πρακτικές του, από ό,τι φαίνεται, δεν σβήνει με τίποτε το αλυσοπρίονο με το οποίο προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως θα κόψει τις παθογένειες και τα παράσιτα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας του.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε, θα δείξει την πόρτα της εξόδου, άμεσα, σε 70.000 δημοσίους υπαλλήλους τους επόμενους μήνες, σε αυτό που το Bloomberg χαρακτήρισε «ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια μέχρι στιγμής για το πώς η προσέγγιση τύπου αλυσοπρίονου θα μειώσει το διογκωμένο κράτος».

Πέρα από τις απολύσεις, ο Μιλέι «καυχήθηκε» ότι πάγωσε τα δημόσια έργα, έκοψε τη χρηματοδότηση σε επαρχιακές κυβερνήσεις και τερμάτισε περισσότερα από 200.000 προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία χαρακτήρισε «διεφθαρμένα».

«Το μπλέντερ μας θα πάρει φωτιά», είπε σε ομιλία του στο Φόρουμ της IEFA Latam στο Μπουένος Άιρες, αναφερόμενος στη διάβρωση των μισθών και των συντάξεων από τον πληθωρισμό, που τρέχει με 276% ετησίως. «Το αλυσοπρίονο θα συνεχίσει να λειτουργεί».

Πέρα από τα παραπάνω, ο Μιλέι είπε: τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πέσο ευθυγραμμίζονται με το μηνιαίο σύστημα σύζευξης 2% της κεντρικής τράπεζας, χαρακτηρίζοντας και πάλι «γελοίες» τις εκκλήσεις για απότομη υποτίμηση του νομίσματος

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει καθαρά ουδέτερα αποθεματικά αφού ξεκίνησε με χρέη που ξεπέρασαν τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο

Ο Μιλέι λέει ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει την οικονομία της Αργεντινής μετά τις εκλογές του 2025 για το Κογκρέσο, έχοντας περισσότερες από 3.000 μεταρρυθμίσεις στα σκαριά.

Ο Milei αναμένει οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V.

… Το κράτος (και το βαθύ κράτος) της Αργεντινής είναι επίσης μάλλον εκτεταμένο. Και ενώ τα σχέδια τερματισμού της εργασίας του Milei πλήττουν μόνο ένα μικρό κλάσμα των 3,5 εκατομμυρίων εργαζομένων του δημόσιου τομέα της Αργεντινής, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν τεράστιες αντιδράσεις από τα ισχυρά εργατικά συνδικάτα της χώρας.

Ήδη, ο επικεφαλής του κρατικού συνδικάτου εργαζομένων ΑΤΕ αντέκρουσε γρήγορα τον Χ, προαναγγέλλοντας εθνική απεργία χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, ο Μιλέι ανέφερε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Αργεντινοί είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας, ενώ ένας πρόσφατος δείκτης της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση αυξήθηκε παρά τα μέτρα λιτότητας του.

«Οι άνθρωποι έχουν ελπίδα, βλέπουν το φως στο τέλος του τούνελ», κατέληξε ο Milei.

Από την άλλη, μια γρήγορη ματιά στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας (όπως μετράται από τον δείκτη μηνιαίας δραστηριότητας EMAE), δείχνει βίαιη συρρίκνωση 4,3% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο, καθώς και μια διαδοχική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,2%, με την Goldman Sachs να σημειώνει ότι «η δραστηριότητα αμβλύνθηκε σημαντικά στο τέλος του 2023 και η αδυναμία επεκτάθηκε μέχρι τις αρχές του έτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: