Τρομακτικός ο αντίκτυπος από την καταστροφή της γέφυρας στη Βαλτιμόρη – Άνω των 50 δισ. δολ. το ημερήσιο κόστος

Τρομακτικός ο αντίκτυπος από την καταστροφή της γέφυρας στη Βαλτιμόρη – Άνω των 50 δισ. δολ. το ημερήσιο κόστος
epa11244640 The Francis Scott Key Bridge rests partially collapsed after a cargo ship ran into it in Baltimore, Maryland, USA, 26 March 2024. The Maryland Department of Transportation (MDOT) confirmed that the Francis Scott Key Bridge collapsed due to a ship strike on 26 March. Two people were rescued while at least six others were still missing, the MDOT Secretary said in a press conference, adding that they are believed to be members of a construction crew working on the bridge at the time of the incident. EPA/JIM LO SCALZO
Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key θα βλάψει την πόλη και τη διεθνή οικονομία 

Αν μη τι άλλο, συγκλονίζει το βίντεο από την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key… Γύρω στη 1:30 π.μ. στις 26 Μαρτίου, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτύπησε το κεντρικό τμήμα της, μήκους 1,6 μιλίων (2,6 χλμ.), με αποτέλεσμα να καταρρεύσει στον ποταμό Patapsco, στέλνοντας ανθρώπους και οχήματα στο νερό. 

Εκείνη την ώρα στη γέφυρα βρίσκονταν εργάτες. Υποβρύχια drones, σόναρ και υπέρυθρα εργαλεία εντοπίζουν ακόμη πολλά οχήματα βυθισμένα στον ποταμό. Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει μέχρι τώρα ότι θα βλέπαμε τη γέφυρα Key Bridge να πέφτει έτσι», είπε ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Brandon Scott, στους δημοσιογράφους. «Έμοιαζε σαν σκηνή βγαλμένη από ταινία δράσης».

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, τα άμεσα ερωτήματα αφορούν τις αιτίες και τις συνέπειες της καταστροφής – μιας από τις πιο σημαντικές στην Αμερική εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον Jerry Hajjar, πρόεδρο του Ινστιτούτου Δομικής Μηχανικής της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών (asce). Το FBI αποκλείει την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με μια μη διαβαθμισμένη έκθεση της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, το μήκους 300 μέτρων πλοίο Dali κατευθυνόταν από το λιμάνι της Βαλτιμόρης προς το Κολόμπο, στη Σρι Λάνκα, όταν «έχασε την πρόωση». Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα φώτα του πλοίου τρεμόπαιξαν λίγο πριν την πρόσκρουση. Οι ντόπιοι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο, σαν βροντή, στη μέση της νύχτας. «Το σπίτι άρχισε να τρέμει» λέει ο Cyrus Gilbert, κάτοικος του Locust Point του Μέριλαντ, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γέφυρα ήταν δομικά σταθερή, αλλά «τέτοιου είδους κατασκευές δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν πλευρικά φορτία από πλοία» δήλωσε ο Masoud Hayatdavoodi, ειδικός στη Ναυτική Αρχιτεκτονική στο University of Dundee’s School of Science and Engineering. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γέφυρα θα κατέρρεε λόγω της πρόσκρουσης».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να «πληρώσει τον λογαριασμό» για να ξαναχτιστεί η γέφυρα το συντομότερο δυνατό. Όμως ο οικονομικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Η κυκλοφορία στο λιμάνι έχει σταματήσει μέχρι νεωτέρας, προκαλώντας κυματισμούς. 

Το λιμάνι υποστηρίζει πάνω από 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 140.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με αυτό κατά κάποιο τρόπο: από οδηγούς της Amazon μέχρι τοπικά στεγνοκαθαριστήρια. Το λιμάνι έχει τεράστιο αποτύπωμα όχι μόνο στη Βαλτιμόρη, αλλά και στην πολιτεία του Μέριλαντ. Ο Dariys Irani, του Ινστιτούτου Περιφερειακών Οικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Towson του Maryland, λέει ότι μόνο το κλείσιμό του πιθανότατα κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Economist, το λιμάνι είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού των ΗΠΑ και της Αμερικής εν γένει. Περισσότεροι από 50 αερομεταφορείς πραγματοποιούν σχεδόν 1.800 επισκέψεις ετησίως. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον κόσμο του αυτοκινήτου. Τα ιδιωτικά και δημόσια τερματικά του διαχειρίστηκαν σχεδόν 850.000 αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά το 2023, τα περισσότερα από οποιοδήποτε αμερικανικό λιμάνι. Το 2023 κατέλαβε την πρώτη θέση στον χειρισμό αγροτικών και κατασκευαστικών μηχανημάτων, καθώς και εισαγόμενης ζάχαρης και γύψου, και κατέχει τη δεύτερη θέση για τις εξαγωγές άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν κάποιο άλλο λιμάνι αντιμετωπίσει δυσκολίες για οποιονδήποτε λόγο (για παράδειγμα, λόγω καιρού, απεργιών ή επιθέσεων από χάκερ), ο φόρος για την αμερικανική και τη διεθνή οικονομία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σοβαρός. Προς το παρόν, ωστόσο, ο εθνικός αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι περιορισμένος. Άλλα λιμάνια, όπως η Νέα Υόρκη-Νιου Τζέρσεϊ και η Βιρτζίνια, θα πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος. 

Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στον Moody’s, λέει ότι η εθνική οικονομία θα είναι εντάξει, αλλά η Βαλτιμόρη θα νιώσει πόνο. Οι οδηγοί φορτηγών θα αντιμετωπίσουν επίσης προβλήματα. Πέρυσι η γέφυρα εξυπηρετούσε 34.000 εμπορικά και επιβατικά οχήματα την ημέρα, περίπου το 15% της κίνησης στην περιοχή.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης υπήρξε από καιρό σύμβολο ανθεκτικότητας της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812 κατά των Βρετανών, οι Αμερικανοί υπερασπίστηκαν επιτυχώς το Fort McHenry, στο λιμάνι, ένα γεγονός που απαθανάτισε ο Francis Scott Key σε ποίημά του τον 19ο αιώνα, που έγινε ο εθνικός ύμνος της Αμερικής. Η τραγωδία θα δώσει στην πόλη και το λιμάνι χρόνο για αναβαθμίσεις. Ίσως έτσι η Βαλτιμόρη αναδυθεί, με μια καλύτερη γέφυρα και λιμάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Economist