Ο «άνθρωπος-οδοστρωτήρας» που θητεύει δίπλα στο Σόιμπλε

Ο «άνθρωπος-οδοστρωτήρας» που θητεύει δίπλα στο Σόιμπλε

Ποιος είναι ο ταλαντούχος υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ποιες οι φιλοδοξίες του. 

Τον Ιούλιο θα συμπληρώσει δώδεκα μήνες στο υπουργείο Οικονομικών, ως υφυπουργός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κι όμως, ο Γενς Σπαν μόνο για τα οικονομικά δεν θέλει να μιλάει. Στα 35 του, ο νεο-συντηρητικός, λαλίστατος ομοφυλόφιλος των Χριστιανοδημοκρατών έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα και το κόμμα του πολύ περισσότερο από κάθε άλλο φιλόδοξο και ανερχόμενο στέλεχος.

Και πολλοί στην CDU στοιχηματίζουν ήδη ότι θα τους απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Στο κόμμα του είναι γνωστός ως ο «’Ανθρωπος-οδοστρωτήρας», όπως τον περιέγραψε η Sueddeutsche Zeitung ήδη το 2012, ή ως «Μίστερ Θάρρος».

Και πράγματι, ήθελε σίγουρα αρκετό θάρρος για να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής ήδη στα 22, σε ένα χωριό 3.700 κατοίκων, κοντά στα γερμανοολανδικά σύνορα, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες αισθάνονται πιο άνετα με το πρώτο παρά με το δεύτερο συνθετικό του ονόματός τους. Αν και η ομοφυλοφιλία του ήταν γνωστή, ο ίδιος μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά το 2013, εξηγώντας ότι δεν θέλει, ως πολιτικός, να αυτοπροσδιορίζεται από τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αλλά από την ικανότητά του να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Την ίδια χρονιά, η ‘Ανγκελα Μέρκελ τον απογοήτευσε, όταν δεν τον επέλεξε για την θέση του υπουργού Υγείας, για την οποία προαλειφόταν καιρό, ως αρμόδιος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον αντίστοιχο τομέα.

Δεν έμεινε πάντως στο περιθώριο. Αύξησε τις δημόσιες εμφανίσεις του, επενδύοντας στο «νέο πρόσωπο» των Χριστιανοδημοκρατών που έρχεται με φόρα να αντικαταστήσει το παλιό, φθαρμένο κομματικό κατεστημένο, ακόμη και την ίδια την Μέρκελ. Οι προθέσεις – και οι δυνατότητές του – κατέστησαν απολύτως σαφείς, όταν το 2014, για να εξασφαλίσει θέση στο προεδρείο της CDU, εκτόπισε τον υπουργό Υγείας και «χαϊδεμένο» συνεργάτη της Καγκελαρίου Χέρμαν Γκρέχε.

«Στην CDU, ως ομοφυλόφιλος, το πολύ να γίνεις πρωθυπουργός κρατιδίου», είχε πει πριν από λίγα χρόνια ένας παλιός Χριστιανοδημοκράτης. «Πρωθυπουργός κρατιδίου δεν είναι καθόλου άσχημα, αλλά πιστεύω ότι μπορείς να γίνεις και Kαγκελάριος», απάντησε ο Σπαν, οι φιλοδοξίες του οποίου λέγεται ότι ενοχλούν ήδη την αρχηγό του. Εξίσου άλλωστε θα πρέπει να την ενόχλησε και το βιβλίο που πρόλαβε να εκδώσει ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο, με τίτλο «Στα ανοιχτά» και στο οποίο ασκεί δριμεία κριτική στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης.

Το θέμα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης των ξένων στην γερμανική κοινωνία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά των δημόσιων παρεμβάσεών του, οι οποίες του εξασφάλισαν και το παρατσούκλι «Ο Χορστ Ζεεχόφερ της CDU».

«Ακόμη αισθάνομαι άβολα όταν περπατώ χέρι-χέρι με τον φίλο μου στους δρόμους του Βερολίνου», είχε δηλώσει πολύ πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της μπούρκας για τους δημόσιους χώρους.

Τώρα, δεν κρύβει ότι θεωρεί την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων, οι οποίοι, όπως λέει, «έχουν μεγαλώσει σε κοινωνίες στις οποίες ο άνδρας μετράει περισσότερο από τη γυναίκα και ο αντισημιτισμός και η ομοφοβία ανήκουν στην καθημερινότητα» επικίνδυνη για την γερμανική κοινωνία. «Βιώνουμε μια διαταραχή του κράτους μας», γράφει στο βιβλίο του και κάνει λόγο για «βαθύ ρήγμα» στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα λόγω του προσφυγικού. Εξακολουθεί πάντως να αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερος», ακόμη και όταν μιλάει για «κακώς εννοούμενη ανοχή» ή όταν ζητάει περισσότερη «τάξη και ασφάλεια».

Οι θέσεις του φαίνεται να βρίσκουν ευρεία ανταπόκριση στην γερμανική κοινωνία. Σ’ αυτό βοηθά σίγουρα και η άριστα ενορχηστρωμένη «επικοινωνιακή καταιγίδα» του, που τον έχει αναδείξει σε «σταρ των talk-show» της γερμανικής τηλεόρασης.

Ο σύντροφός του Ντάνιελ Φούνκε, είναι δημοσιογράφος στο κοσμικό περιοδικό «Bunte», έκδοση του πανίσχυρου Ομίλου «Burda» και σίγουρα έχει βοηθήσει πολύ στην προώθηση της δημόσιας εικόνας του πολιτικού. Οι δυο τους, ζευγάρι από το 2013, πραγματοποιούν πολύ συχνά κοσμικές εμφανίσεις, ενώ στο διαμέρισμά τους, στην περιζήτητη, εναλλακτική περιοχή Prenzlauer Βerg του ανατολικού Βερολίνου, διοργανώνονται συχνά βραδιές με πολιτικούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους.

Θα περίμενε κανείς ότι ο Γενς Σπαν θα συμβίωνε μάλλον δύσκολα με τον παραδοσιακό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Κι όμως, οι πληροφορίες θέλουν τον 73χρονο Χριστιανοδημοκράτη να απολαμβάνει την κριτική που ασκεί ο νεαρός στην Καγκελάριο για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό.

‘Αλλωστε την οικονομική πολιτική – στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – την ασκεί ο ίδιος κι αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε δηλώσεις του τον περασμένο Οκτώβριο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός του δεν δήλωσε τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από όσα έλεγε τότε ο προϊστάμενός του.
Ο «ταραχοποιός» Σπαν γνωρίζει τα όριά του, λένε στο κόμμα του. Όπως ακριβώς γνωρίζει και ότι για να έχει ελπίδες για κάτι περισσότερο, πρέπει προηγουμένως η Μέρκελ να αποτύχει.