O άνθρωπος που «οδηγεί» την Goodyear στην Ελλάδα

O άνθρωπος που «οδηγεί» την Goodyear στην Ελλάδα

Ο Νίκος Σπανός μιλά για την πορεία του κλάδου, τα ελαστικά του μέλλοντος και τα άμεσα σχέδια της εταιρείας.

Το να έχεις μια ανοδική επαγγελματική πορεία ως στέλεχος πολυεθνικής είναι σίγουρα κάτι που θα ζήλευαν πολλοί, το να έχεις όμως μια δουλειά που σου προσφέρει ικανοποίηση και αποτελεί προέκταση των όσων αγαπάς να κάνεις στην καθημερινότητά σου, αυτό είναι σίγουρα ευλογία! Σε ηλικία πέντε ετών απέκτησε το πρώτο όχημα με ρόδες, που δεν ήταν άλλο από ένα πατίνι. Σήμερα, έχοντας διανύσει αρκετά «χιλιόμετρα» στο βιογραφικό του, είναι ο άνθρωπος που «οδηγεί» την Goodyear στην Ελλάδα. Ο Νίκος Σπανός, Γενικός Διευθυντής της Goodyear Dunlop Ελλάς, έχει διατελέσει στέλεχος σε General Motors και Michelin, συνδέοντας το όνομά του με τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Η αλήθεια είναι πως ο κλάδος των ελαστικών, από το 2008 μέχρι και σήμερα, έχει χάσει σχεδόν το 10% της αξίας του. Ωστόσο, η Goodyear κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στο top 3, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 400 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως dealers, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες leasing, καθώς και στόλους εταιρειών. Αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της BMW σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και έχει παράλληλα συνεργασίες με εξίσου δυνατά ονόματα του χώρου, μεταξύ των οποίων, Porsche, Audi, VW, Land Rover κ.α.

Η φετινή δε χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για την Goodyear, η οποία συμπλήρωσε 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και, όπως λέει ο κ. Σπανός, είναι πολλά τα στοιχεία που καταξιώνουν την εταιρεία στο μυαλό, στη συνείδηση και στην καρδιά σε σχεδόν τρεις γενεές ανθρώπων. Άλλωστε ο πολυεθνικός κολοσσός  συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη του κλάδου, τόσο με την ανάπτυξη θέσεων εργασίας, όσο και με τη μονάδας παραγωγής που διατήρησε για αρκετές δεκαετίες στη χώρα μας.

«Τα κύρια στοιχεία αυτής της καταξίωσης ήταν πρωτίστως οι  άνθρωποι. Γιατί τις μεγάλες εταιρείες τις κάνουν οι άνθρωποι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση και τα καινοτόμα προϊόντα που μέχρι σήμερα συνεχίζουν να καταξιώνουν την εταιρεία ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές ελαστικών».

Το δίδαγμα που πήρε, όμως, ο ίδιος στην πορεία όλων αυτών των ετών ήταν ότι έμαθε να διαχειρίζεται τους ανθρώπους γύρω του και να προσπαθεί διαρκώς να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα αναπτύσσοντας τις ικανότητές τους.

«Πάντα ακούω τους συνεργάτες μου και πάντα λέω τη γνώμη μου. Μου αρέσει να αναπτύσσω ανθρώπους και να έχω δίπλα μου εκείνους που είναι σε θέση να σκέφτονται out of the box», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το βιογραφικό από μόνο του δεν μου λέει τίποτα. Είναι μια βάση για να ξεκινήσει μια καλή συζήτηση. Εκείνο που μετράει όταν επιλέγω τους συνεργάτες μου είναι ο τρόπος σκέψης, το όραμα και το πού θέλει κανείς να φτάσει».

Περί τα 3,5 εκατομμύρια ελαστικά πωλούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αγοράς ελαστικών αρκεί να λάβει υπόψη του τις πωλήσεις 3,5 εκατ. ελαστικών που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό η αγορά κινείται για το 2017 στα πλαίσια των αρχικών προβλέψεων με θετικό πρόσημο. «Η ελαφρά αύξηση του Premium τμήματος συνεχίζει φέτος υπέρ των οικονομικότερων λύσεων για λόγους που είναι συνδεδεμένοι με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην αγορά στις αρχές του χρόνου, λόγοι γνωστοί και αντιληπτοί σε όλους. Όμως, η σωστή πρόβλεψη είναι αυτή που μας επιτρέπει στη Goodyear Dunlop Ελλάς να έχουμε τα σωστό ελαστικό στη σωστή στιγμή σε μία μεγάλη γκάμα κωδικών. Επίσης οι επιλογές και αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο θα παίξουν τον ρόλο τους και στην πορεία της επόμενης χρονιάς».

Αναμφίβολα η  Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά σε μέγεθος σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει παρουσία η Goodyear, αποτελεί, όμως, στρατηγικής σημασίας αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Εδώ και 50 χρόνια, συμβάλλουμε διαρκώς τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στον τομέα της  αυτοκίνησης στην Ελλάδα, με δυναμική παρουσία στην αγορά. Η απόσπαση του διεθνούς βραβείου στα τέλη του 2016, μιας σημαντικής διεθνούς διάκρισης του International Europe Award for Quality, ανάμεσα σε 7.500 μέλη και 95 χώρες από όλο τον κόσμο, που απονέμεται κάθε χρόνο από το Global Trade Leaders Club, έναν από τους μεγαλύτερους Συνδέσμους Επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, είναι περίτρανη απόδειξη ότι η Goodyear στην Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

Το 2018 ο ελληνικός βραχίονας σκοπεύει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη σχέση του με τους καταναλωτές, αξιοποιώντας περισσότερο τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας. «Η μεγαλύτερη πρόσκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και το 2018 ως επιχείρηση είναι η οικονομικό-πολιτική αστάθεια, αν δεν πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Όταν επεβλήθησαν τα capital controls αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα με τις πληρωμές μας προς τη μητρική εταιρεία, η οποία έγινε πιο αυστηρή λόγω των περιστάσεων και του ρίσκου στην ελληνική αγορά. Αντιδράσαμε έγκαιρα και ήμασταν οι πρώτοι που ενημερώσαμε άμεσα τους πελάτες μας για την αλλαγή της πιστωτικής πολιτικής. Λειτουργήσαμε με γνώμονα την μακροχρόνια σχέση που είχαμε με τον εκάστοτε πελάτη και δείξαμε ευελιξία χωρίς να υιοθετήσουμε την πολιτική της μητρικής που ήταν μόνο μετρητά», αναφέρει ο κ. Σπανός.

«Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και το διαθέσιμο εισόδημα θα καθορίσουν σίγουρα τις επιλογές και την εξέλιξη. Η τάση, όμως, αύξησης του τμήματος της αγοράς που αφορά οικονομικότερες επιλογές είναι δεδομένο, από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ότι θα παρουσιάσει ουσιαστική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε ελαφρά άνοδο σε συνολική ζήτηση, αλλά μικρότερη συνολικά σε αξία. Εάν ένα τμήμα επίσης των αποσυρθέντων από την κυκλοφορία επιστρέψει, τότε έχουμε έναν λόγο ακόμα να αισιοδοξούμε για την αγορά», προσθέτει.

Τα ελαστικά του μέλλοντος και τα smart cars
Η παγκόσμια τάση προς εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τα νέα πρότυπα ασφάλειας δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την υιοθέτηση νέων τάσεων στις μεταφορές, ενώ παράλληλα οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Σε αυτό το πλαίσιο η Goodyear επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξη νέων «έξυπνων» ελαστικών για την κάλυψη των αναγκών της νέας εποχής στις μετακινήσεις, όπως αυτή εκφράζεται με την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση. «Η Goodyear συνεργάζεται με μία σειρά κατασκευαστές πρότυπου εξοπλισμού με στόχο να προσαρμόσει περεταίρω την τεχνολογία της ανάλογα με τις ανάγκες τους και να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα των ελαστικών της με χαρακτηριστικά όπως αυτά των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ελέγχου Σταθερότητας, Συστημάτων Ελέγχου Φρένων και Συστημάτων Ελέγχου Ανάρτησης».

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς βλέπει τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης που θα κατακλύσουν τα επόμενα χρόνια την παγκόσμια αγορά και κατά πόσο αυτά θα γίνουν αποδεκτά από τους Έλληνες οδηγούς, απαντά: «Το αίσθημα που σου προσφέρει η οδήγηση είναι το πάθος. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα υιοθετηθούν σταδιακά, αρχικά από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, και ότι η Ελλάδα θα είναι ίσως η τελευταία χώρα που θα ακολουθήσει».

Πόσο συνετοί είναι οι Έλληνες οδηγοί και πόσο επενδύουν στην  ασφάλεια; Ο καταναλωτής είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με το όχημά του. Το βλέπει ως επένδυση και έτσι θα πρέπει να βλέπει και τα λάστιχά του, αφού είναι το μοναδικό μέρος του οχήματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα. Δυστυχώς, όμως, στην πράξη όταν πρόκειται για αγορά προκρίνεται το χαμηλό κόστος κτήσης και όχι το κόστος χρήσης.

Αναφερόμενος δε στο θέμα του παραεμπορίου, ο κ. Σπανός τονίζει πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κακής ποιότητας ελαστικών που διακινούνται στην Ελλάδα, κυρίως από χώρες του ανατολικού μπλοκ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του οδηγού και των συνεπιβατών. «Τα ελαστικά που επιλέγουμε αποτελούν  έναν από τους κυρίαρχους παράγοντες  στην  ενίσχυση της ασφάλειας του οχήματός μας αλλά και στην οικονομία στη κατανάλωση καύσιμου. Επιλέγοντας ένα Premium ελαστικό με υψηλούς δείκτες στην ετικέτα ελαστικών, βελτιώνουμε την ασφάλεια για εμάς και τους συνεπιβάτες μας, σε κάθε πιθανή κρίσιμη στιγμή».

Για τον κ. Σπανό ο Έλληνας δεν είναι πειθαρχημένος καταναλωτής. Δεν γνωρίζει καν πότε πρέπει να πάει για ΚΤΕΟ και είναι τυχερός μόνο εάν ενημερωθεί μέσω sms από κάποια ιδιωτική εταιρεία.

Έλληνες VS ξένοι επιχειρηματίες 
Οι ξένοι επιχειρηματίες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Έλληνες επιχειρηματίες, υποστηρίζει ο κ. Σπανός. Μάλιστα, οι πρώτοι υστερούν στις ιδέες και στην καινοτομία από τους δεύτερους. Στο μόνο πράγμα που οι πρώτοι είναι καλύτεροι, είναι στην υλοποίηση των πλάνων με σαφείς διαδικασίες πειθαρχίας και διαφάνειας, και σίγουρα με περισσότερο εξωστρέφεια.

«Στην Ελλάδα όπως έλεγε και ο Πλάτων δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν για το γένος μας “παραμένουμε περισσότερο εραστές του Λόγου και Θαυμαστές των Έργων”. Σήμερα η απουσία βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και τα γνωστά  προβλήματα χρηματοδότησης, παραμένουν βασικά εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Γι’ αυτό και στον σχεδιασμό πολιτικών για την επιχειρηματικότητα, θα έπρεπε η εστίαση στην ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας να μην είναι μυωπική. Θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να έχει ήδη χτίσει ένα Φυτώριο επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια».

Σκοπός του πανεπιστημίου είναι, σύμφωνα με τον κ. Σπανό:

  • Να προετοιμάζει τους αποφοίτους με σχετικές ικανότητες και δεξιότητες
  • Να προσανατολίζει με διαφορά προγράμματα σπουδών με βιωματικές εκπαιδεύσεις δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν, (αποκτώντας ο νέος εξοικείωση με την αγορά και την επιχείρηση), χτίζοντας νοοτροπία, κουλτούρα στον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων σε περιβάλλοντα δημιουργικότητας
  • Να έχει Δομές υποστήριξης: εκκολαπτήρια, coworkingspaces
  • Να φροντίσει τόσο οι Μακροοικονομικές συνθήκες και τα ζητήματα χρηματοδότησης όπως και φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις να αποτελούν τα βασικά κίνητρα στην επένδυση.

«Δυστυχώς είδαμε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας επιχειρήσεις  “startups”, που αν δεν εστιαστούν στην ποιοτική επιχειρηματικότητα οι περισσότερες από αυτές , θα οδηγηθούν σε “shutdowns”. Οι προθέσεις από μόνες τους δεν αρκούν χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις», καταλήγει.