Ο άνθρωπος που προέβλεψε την κρίση του 2008 δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τους επόμενους μήνες

Ο άνθρωπος που προέβλεψε την κρίση του 2008 δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τους επόμενους μήνες
U.S. economist Nouriel Roubini is pictured during a seminar at Shanghai Jiaotong University in Shanghai, China, 26 July 2011. The risk of a breakup in the euro area is lower than a year ago, Nouriel Roubini, the economist who predicted the global financial crisis, said. The risk of deflation in advanced economies has also fallen, Roubini, the co-founder and chairman of New York-based Roubini Global Economics LLC, said at a conference in Shanghai. (Photo by dycj / Imaginechina / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
O επωνομαζόμενος "Dr Doom" δεν είναι καθόλου αισιόδοξος.

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει με ακρίβεια την παγκόσμια οικονομικό κρίση του 2008, βλέπει μια «μακρά και άσχημη» περίοδο πληθωρισμού στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο από τα τέλη του 2002 ως και ολόκληρο το 2023, καθώς και μια περίοδο βίαιης διόρθωσης στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

«Ακόμη και υπό το καθεστώς ενός ήπιου πληθωρισμού, ο δείκτης S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει έως και κατά 30%», είπε ο Ρουμπινί, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Roubini Macro Associates.

Μάλιστα, αναφορικά με την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, προβλέπει πτώση ως και 40%.

Ο Ρουμπινί απέκτησε το προσωνύμιο “Dr Doom” εξαιτίας όσων έλεγε για την κτηματομεσιτική φούσκα στις ΗΠΑ από το 2007 ως και το 2008. Όπως είπε την Δευτέρα, αυτές οι «μαύρες» προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία οφείλονται στον τεράστιο δείκτη χρέους που βαραίνει επιχειρήσεις και κράτη. Όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν και η εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνεται, «πολλοί οργανισμοί-ζόμπι, νοικοκυριά-ζόμπι, επιχειρήσεις, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και κράτη-ζόμπι θα οδηγηθούν στον θάνατο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρουμπινί, όπου έχει προειδοποιήσει ότι τα παγκόσμια επίπεδα χρέους θα παρασύρουν τις αγορές, είπε ότι η προσδοκία για πτώση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% χωρίς τη λεγόμενη «ανώμαλη προσγείωση», είναι κάτι εντελώς αδύνατο.

Ο ίδιος αναμένει αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης τώρα, και άλλες 50 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η Fed θα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 4% ως 4,25%.

Παρόλα αυτά, ο συνεχιζόμενος πληθωρισμό -ειδικά όσον αφορά τους μισθούς και τις υπηρεσίες- σημαίνει ότι η Fed «δεν έχει πιθανότατα άλλη επιλογή» από το να ανεβάσει τα επιτόκια κοντά στο 5%.

Μαζί με όλα αυτά, σημείωσε, πρέπει να μην ξεχνάμε τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, τα μετα-σοκ της πανδημίας και την εξαιρετικά σκληρή πολιτική της Κίνας κατά της πανδημίας. Δεδομένα τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη αύξηση τιμών και χαμηλότερη ανάπτυξη.

Όσο βρισκόμαστε σε περίοδο πληθωρισμού ο Ρουμπινί δεν αναμένει μεγάλες ενέσεις ρευστότητας από τις κυβερνήσεις προς τους πολίτες, καθώς «ξεμένουν από χρήμα». Ως αποτέλεσμα, ο γνωστός οικονομολόγος προβλέπει μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού όπως έγινε τη δεκαετία του 1970, με παράλληλα τεράστια αύξηση χρέους όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Θα είναι μια απότομη και βαθιά ύφεση, εξαιρετικά σφοδρή, μακρά και άσχημη», είπε.

Ο Ρουμπινί προβλέπει ότι η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία θα περάσει από αυτή τη δοκιμασία καθ’όλη τη διάρκεια του 2023, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις του.

Η συμβουλή που δίνει στους επενδυτές είναι να μειώσουν τις αγορές και να διατηρήσουν περισσότερη ρευστότητα. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως ενώ με τον πληθωρισμό το χρήμα κανονικά χάνει την αξία του, αυτό δεν θα συμβεί στην περίπτωση όπου η αξία άλλων περιουσιακών στοιχείων πέσει κατά 10%, 20% ή 30%.