Ο άριστος μάνατζερ Πάπας Φραγκίσκος

Ο άριστος μάνατζερ Πάπας Φραγκίσκος
Photo: REUTERS

Ο εξαιρετικά δημοφιλής Φραγκίσκος είναι κάτι παραπάνω από ένας ποντίφικας του λαού.

του Σον Τάλλυ*

Ο νέος Πάπας θέλει να ασχοληθεί και με τα οικονομικά του οίκου του, και αυτό το μήνυμα έχε ήδη φτάσει σε σημαίνοντες οικονομικούς παράγοντες του Καθολικού κόσμου.

Εξαρχής, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι η ορθή διαχείριση των οικονομικών θα είναι βασικός άξονας της μέγιστης αποστολής του: της παροχής βοήθειας στους φτωχούς και τους καταφρονεμένους. Αυτή η αποστολή κινδύνευε από ευμετάβλητους και απρόβλεπτους προϋπολογισμούς που είτε ήταν ελαφρά πλεονασματικοί, είτε σαφώς ελλειμματικοί.

Αυτές οι ανάρμοστες οικονομικές πρακτικές του Βατικανού είχαν εμποδίσει τη συνδρομή στους μη προνομιούχους, όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος ο Πάπας. Και έπρεπε να σταματήσουν.

Ο Φραγκίσκος θέλει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση που θα στοχεύει στην οικονομική αυτάρκεια, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για το φιλανθρωπικό έργο. «Είστε ειδικοί και σας εμπιστεύομαι. Θέλω λύσεις σ’ αυτό το πρόβλημα, και τις θέλω άμεσα», είπε πρόσφατα σε μια συζήτηση με κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς παράγοντες που βρίσκονται κοντά στο Βατικανό.

Το μήνυμα είναι κάτι παραπάνω από σαφές. «Ο Άγιος Πατέρας είναι ξεκάθαρος: «Ας εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν στους φτωχούς’», δήλωσε ο Γιόζεφ Ζάχρα, επικεφαλής της ποντιφικής επιτροπής που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο, δύσκολο έργο. «Σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά, δεν είναι μικρο-μάνατζερ, αλλά ένας ηγέτης που εμπνέει». Ο έτερος συνεργάτης του Βατικανού σε χρηματοπιστωτικά θέματα Ρενέ Μπρουλάρ επισημαίνει: «Οι αλλαγές είναι τεράστιες. Πλέον έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο».

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αποτελέσει μια περίοδο αναταραχής και πτώσης για την καθολική εκκλησία. Τα χτυπήματα υπήρξαν πολλά, από τα σκάνδαλα παιδοφιλίας μέχρι τις κατηγορίες για διαφθορά εντός του Βατικανού.

Και αυτή η παρακμή καθρεφτιζόταν και στη μειούμενη ικανότητα προσέλκυσης οικονομικών πόρων.

«Η εκκλησία δεν τα κατάφερνε καλά στη συλλογή χρημάτων, και όλο αυτό ξεκίνησε με τα σκάνδαλα παιδεραστίας» λέει ο Κέβιν Ρόμπινσον, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Διαχείρισης.

Αντίθετα, η έμφαση του Φραγκίσκου στη φιλανθρωπία τον έχει καταστήσει ίσως τον πιο πολυσυζητημένο και αγαπητό άνθρωπο στον πλανήτη. Το ίδιο το Fortune τον τοποθέτησε πρώτο στη λίστα του με τους Μεγαλύτερους Ηγέτες του Κόσμου φέτος. Και το μήνυμά του βρίσκει καθολική αποδοχή: το χρέος της εκκλησίας και των πιστών της είναι να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη.

Αν και είναι νωρίς για ένα τελικό συμπέρασμα, η επίδραση του Φραγκίσκου φαίνεται ότι αντιστρέφει τις τύχες της καθολικής εκκλησίας: για παράδειγμα, η παρουσία των πιστών στην εκκλησία αυξάνεται στην Ιταλία, ενώ οι δωρεές ολοένα και πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται ότι ως άλλος επιτυχημένος διευθύνων σύμβουλος, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καταφέρει όχι μόνο να θέσει ένα στρατηγικό όραμα, αλλά και να κινητοποιήσει τους κατάλληλους ανθρώπους για να το υλοποιήσουν.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στον Πάπα Φραγκίσκο στο Fortune.com