Ο αριθμός των γυναικών που διοικούν επιχειρήσεις τις λίστας Global 500 αυξάνεται σε υψηλό όλων των εποχών

Ο αριθμός των γυναικών που διοικούν επιχειρήσεις τις λίστας Global 500 αυξάνεται σε υψηλό όλων των εποχών
PRODUCTION - 10 July 2021, Berlin: ILLUSTRATION - A woman is standing in an office room by the window talking on a headset. (posed scene) Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι γυναίκες διοικούν πλέον 23 από τις εταιρείες της λίστας Global 500 του Fortune USA.

της Emma Hinchlliffe

Κάθε χρόνο, το Fortune δημοσιεύει τη λίστα Global 500, μια κατάταξη με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Συνολικά, οι συνδυασμένες πωλήσεις αυτών των επιχειρήσεων ισοδυναμούν με 31,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και φέτος, ο αριθμός των γυναικών που διοικούν εταιρείες στη λίστα αυξήθηκε κατά εννέα.

Χάρη σε αυτές τις εννέα νέες συμμετοχές, οι γυναίκες διοικούν πλέον 23 από τις εταιρείες της λίστας Global 500. Ο κατάλογος των γυναικών διευθυνουσών συμβούλων έγινε και φέτος πολύ πιο ποικιλόμορφος. Το 2020, μόνο μία έγχρωμη γυναίκα διοικούσε μια επιχείρηση στη λίστα Global 500. Το 2021, υπάρχουν έξι έγχρωμες γυναίκες που υπηρετούν ως CEO στη λίστα Global 500.

Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Από τότε που το Fortune άρχισε να παρακολουθεί τον αριθμό των γυναικών CEO στη λίστα Global 500 το 2014, τα στατιστικά στοιχεία κυμαίνονται μεταξύ 12 και 17 ατόμων.

Ενώ αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη ανάκαμψη από το 2020, η ηγεσία των εταιρειών της λίστας Global 500 – και επομένως της παγκόσμιας οικονομίας – εξακολουθεί να είναι συντριπτικά ανδρική. Είκοσι τρεις γυναίκες CEO ισοδυναμούν με μόλις 4,6% του συνόλου.

Ο αριθμός των γυναικών που διαχειρίζονται εταιρείες της λίστας Global 500 επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην ηγεσία των εταιρειών και των αλλαγών των ίδιων των εταιρειών που είτε μεγαλώνουν αρκετά και εισέρχονται στη λίστα, είτε συρρικνώνονται και βγαίνουν εκτός. Ο αριθμός των γυναικών CEO στη λίστα Global 500 παρέχει μια χρήσιμη εικόνα του συνόλου της ηγεσίας της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι γυναίκες CEOs που επιστρέφουν στη λίστα το 2021 είναι: η επικεφαλής της GM, Mary Barra· η διευθύνουσα σύμβουλος της Anthem, Gail Boudreaux· η διευθύνουσα σύμβουλος της UPS, Carol Tomé· η διευθύνουσα σύμβουλος της Aviva, Amanda Blanc· η διευθύνουσα σύμβουλος της Best Buy, Corie Barry· η διευθύνουσα σύμβουλος της Accenture, Julie Sweet· η διευθύνουσα σύμβουλος της GlaxoSmithKline, Emma Walmsley· η διευθύνουσα σύμβουλος της Progressive, Tricia Griffith· η διευθύνουσα σύμβουλος της ThyssenKrupp, Martina Merz· η διευθύνουσα σύμβουλος της Oracle, Safra Catz· η διευθύνουσα σύμβουλος της General Dynamics, Phebe Novakovic· η διευθύνουσα σύμβουλος της Northrup Grumman, Kathy Warden και η διευθύνουσα σύμβουλος της Gree Electric Appliances, Dong Mingzhu.

Καμία εταιρεία με επικεφαλής γυναίκα δεν βγήκε από τη λίστα μεταξύ 2020 και 2021.

Δείτε ακόμα:

Ποιες είναι οι πέντε πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο

Global 500: Δείτε ποιες είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη

Πηγή: fortune.com