O Bαρουφάκης κατακεραυνώνει τους… Ευρωπαίους εταίρους

O Bαρουφάκης κατακεραυνώνει τους… Ευρωπαίους εταίρους

«Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους Ευρωπαίους», γράφει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

Τον Ιανουάριο του 2016 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα τον τίτλο: «Και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται. Η κρίση της Ευρώπης και το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας». Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τον «Διάλογο των Μηλίων» στο πέμπτο βιβλίο του Θουκυδίδη. Ο εκδοτικός οίκος Nation Books έχει, ωστόσο, δημοσιεύσει την περίληψη του βιβλίου, στο πλαίσιο της προαναγγελίας της έκδοσής του, ενώ η εταιρεία Amazon έχει ξεκινήσει ήδη τη διαφήμισή του.

«Οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους, έγραψε ο Θουκυδίδης. Η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας εναπόκειται στην ισορροπία και η Ευρώπη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την υπονομεύσει, να αποσταθεροποιήσει την Αμερική και να προσφέρει νέες μορφές αυταρχισμού. Η Ευρώπη έχει οδηγήσει τον κόσμο σε ειδεχθή βάλτη δύο φορές τα τελευταία εκατό χρόνια … μπορεί να το κάνει ξανά», σημειώνεται στην περίληψη του βιβλίου και προστίθεται: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νεοεκλεγείς υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, έχει μια θέση στην πρώτη σειρά και παρουσιάζει την Ευρωζώνη σαν έναν πύργο από τραπουλόχαρτα που πρόκειται να πέσει αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης. Και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει, ο ίδιος υποστηρίζει πως η παγκόσμια οικονομία δεν θα αργήσει πολύ να καταρρεύσει επίσης».

«Ο Βαρουφάκης δείχνει πώς από τη στιγμή που η Αμερική εγκατέλειψε την Ευρώπη το 1971, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νομισματική ένωση 18 εθνών, χωρίς τον έλεγχο των δικών τους χρημάτων, χωρίς δημοκρατική λογοδοσία και χωρίς η κυβέρνηση να υποστηρίζει την Κεντρική Τράπεζα (…) Όταν η καταστροφή χτύπησε το 2009, η Ευρώπη στράφηκε ενάντια στον εαυτό της, πεινώνοντας εκατομμύρια αθώων πολιτών, οδηγώντας πληθυσμούς στην απελπισία και στηρίζοντας μια μορφή μισαλλοδοξίας που δεν είχε συναντηθεί ξανά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει η περίληψη του βιβλίου που καταλήγει:

«Ο Βαρουφάκης προσφέρει συγκεκριμένες πολιτικές στις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να λάβει μέρος και να παρέμβει βοηθώντας την Ευρώπη να σωθεί από την επικείμενη καταστροφή και παράλληλα παρουσιάζει το απόλυτο επιχείρημα ενάντια στη λιτότητα. Με χιούμορ, παθιασμένο και κατατοπιστικό λόγο προειδοποιεί πως μια κατάρρευση του ομολογουμένως χτυπημένου από την κρίση και βαθύτατα ανορθολογικού ευρωπαϊκού καπιταλισμού πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».