Ο Μπιλ Γκέιτς αποχωρεί από τη Microsoft

Ο Μπιλ Γκέιτς αποχωρεί από τη Microsoft
epa07152437 Bill Gates, co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, attends a press conference in Tokyo, Japan, 09 November 2018. The Japan Sports Agency and the Bill and Melinda Gates Foundation announced a new partnership to utilize the momentum of the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 to increase awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) with the launch of the 'Our Global Goals' campaign in 2019. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιστορικός ιδρυτής της εταιρείας δεν θα έχει πλέον κανένα πόστο σε αυτή.

Η Microsoft ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο ιδρυτής της Μπιλ Γκέιτς αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας. Ο Γκέιτς επίσης αποχωρεί και από το ΔΣ της επενδυτικής εταιρείας του Γουόρεν Μπάφερ Berkshire Hathaway.

Ο Μπιλ Γκέιτς συνίδρυσε τη Microsoft με τον Πολ Άλεν το 1975 (ο δεύτερος έφυγε από τη ζωή το 2018). Κράτησε τη θέση του CEO μέχρι το 2000 όταν και τη θέση του πήρε ο Στιβ Μπάλμερ. Από το 2014 στη θέση του επικεφαλής της Microsoft βρίσκεται ο Σάτια Ναντέλα.

Ο για πολλά χρόνια πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας μέχρι το 2014, αλλά πλέον τα τελευταία χρόνια αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στο ίδρυμα που «τρέχει» με τη γυναίκα του Μελίντα (Τhe Bill & Melinda Gates Foundation).

«Ήταν τιμή και προνόμιο να δουλεύω και να μαθαίνω δίπλα στον Μπιλ» ανέφερε ο Ναντέλα. «Ο Μπιλ ίδρυσε την εταιρεία με πίστη στη δύναμη εκδημοκρατισμού του λογισμικού και με πάθος να λύσει τα σημαντικότερα ζητήματα της ανθρωπότητας. Και η Microsoft και ο κόσμος είναι καλύτεροι. Ωφεληθήκαμε από τις ηγετικές του ικανότητες, το όραμα του και προσωπικά από τη φιλία του και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να ενισχύσουμε κάθε άνθρωπο και κάθε οργανισμό στον πλανήτη να πετύχει περισσότερα».

Ο Μπιλ Γκέιτς εξακολουθεί να έχει μετοχές στη Microsoft (το 1,36%) σύμφωνα με τη FactSet. Η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1986 και πλέον είναι στο κλαμπ των εταιρειών με αξία μεγαλύτερη του 1 τρισ. δολαρίων. (1,21 τρισ. δολάρια).

Η ιστορία του στη Microsoft

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γη, με περιουσία που ανέρχεται στα 97,4 δισ. ευρώ. Μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα διαχειρίζονται το πιο εύρωστο ίδρυμα στον κόσμο, το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

Άρχισε νωρίς να χτίζει την περιουσία του. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, πούλησε τον πρώτο του πρόγραμμα υπολογιστή, ένα σύστημα χρονοδιαγραμμάτων, στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτούσε για 4.200 δολάρια.

Μαζί με τον Πολ Άλεν, παιδικό του φίλο, ίδρυσαν την Mixcrosoft το 1975. Το 1980, η Microsoft ανέπτυξε ένα λειτουργικό σύστημα για τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή της IBM, Το σύστημα, MS-DOS, σύντομα έγινε ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα της Microsoft, καθώς θα εξελισσόταν σε αυτό που αργότερα θα γινόταν το λειτουργικό σύστημα για κάθε υπολογιστή.

Όταν η Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 61 εκατομμύρια δολάρια και ο Μπιλ Γκέιτς έβγαλε 1,6 εκατομμύρια από την πώληση των μετοχών. Το εναπομείναν του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία αξίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις 30 ετών, ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ήδη ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική. Το 1990, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα άλλο εξαιρετικά επιτυχημένο προϊόν, το Microsoft Office, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προϊόντα της Microsoft σήμερα, 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Και όταν τα Windows 95 ξεκίνησαν το 1995,ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι που τον εκθρόνισε ο Γουόρεν Μπάφετ το 2008 και μετά ο Τζεφ Μπέζος το 2017.

Το 1990, στην έκρηξη του dot com, η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ξεκίνησε μαζί με την σύζυγό του Μελίντα, το ίδρυμα The Bill & Melinda Gates Foundation, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο. Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει δωρίσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες παγκόσμιες πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας κατά τη διάρκεια των ετών.