Ο Bill Gates «τιτίβισε» ότι η Όμικρον ίσως τροφοδοτεί «τη χειρότερη φάση της πανδημίας»

Ο Bill Gates «τιτίβισε» ότι η Όμικρον ίσως τροφοδοτεί «τη χειρότερη φάση της πανδημίας»
epa07152435 Bill Gates, co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, attends a press conference in Tokyo, Japan, 09 November 2018. The Japan Sports Agency and the Bill and Melinda Gates Foundation announced a new partnership to utilize the momentum of the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 to increase awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) with the launch of the 'Our Global Goals' campaign in 2019. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον αντιπροσωπεύουν πλέον το 73% των λοιμώξεων από COVID στις ΗΠΑ

του Marco Quiroz-Gutierrez

Ο Bill Gates ανέφερε σε ένα tweet την Τρίτη ότι τα χειρότερα της πανδημίας ίσως βρίσκονται μπροστά μας με την άνοδο της Όμικρον κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών.

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον αντιπροσωπεύουν πλέον το 73% των λοιμώξεων από COVID στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το CDC, και η Όμικρον έχει πάρει τη θέση της Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσβάλλονται από τον ιό με ταχέως αυξανόμενους ρυθμούς. Αλλά τα tweets του Gates, συνιδρυτή της Microsoft, είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή έχει μελετήσει τις μολυσματικές ασθένειες και έχει υποστηρίξει τον ευρύτερο εμβολιασμό στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού του έργου τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Gates ανέφερε σε ένα tweet ότι «ίσως εισερχόμαστε στο χειρότερο σκέλος της πανδημίας» και ότι «η Omicron θα χτυπήσει το σπίτι όλων μας». Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι ορισμένοι στενοί του φίλοι έχουν μολυνθεί από τον ιό και ότι έχει ήδη ακυρώσει τα περισσότερα από τα σχέδια των διακοπών του. Ο Gates προειδοποίησε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων ανθρώπων – όχι επειδή τα εμβόλια COVID δεν λειτουργούν, αλλά επειδή η νέα παραλλαγή είναι πιο μολυσματική από εκείνες που προηγήθηκαν.

Εξαιτίας της πρωτοφανούς ανθεκτικότητάς της στα εμβόλια, η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα ακόμη και σε περιοχές όπου ο πληθυσμός έχει υψηλό επίπεδο ανοσίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρόλο που οι πρώτες έρευνες από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο σε σχέση με όσους έχουν προσβληθεί από προηγούμενα στελέχη, η αυξημένη μολυσματικότητά της θέτει σε κίνδυνο τους ανοσοκατεσταλμένους σε όλο τον κόσμο.

Ο Gates έκλεισε το μήνυμα στο Tweet με μια θετική νότα. Είπε ότι μόλις η Όμικρον γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη σε μια χώρα, το κύμα μόλυνσης αυτής της χώρας θα μπορούσε να τελειώσει σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ο Gates έγραψε ότι πιστεύει πως η πανδημία θα μπορούσε ακόμα και να τελειώσει το 2022.

Εντωμεταξύ, ο Gates ανέφερε ότι οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, όπως το να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και να κάνουν το εμβόλιο ή το αναμνηστικό εμβόλιο κατά του COVID.

«Κάποια μέρα η πανδημία θα τελειώσει, και όσο καλύτερα φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει αυτή η ώρα», κατέληξε ο Gates.

Πηγή: Fortune.com