Ο CEO που επέστρεψε το μπόνους των 2 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο CEO που επέστρεψε το μπόνους των 2 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Plum Creek δήλωσε ότι δεν άξιζε να το λάβει και το επέστρεψε!

του Νταν Πρίμακ

Να και κάτι που δεν ακούτε συχνά. Ή μάλλον καθόλου…

Ακούμε και διαβάζουμε συχνά για τα παχυλά μπόνους των ανώτερων στελεχών σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στην περίπτωση του Ρικ Χόλεϋ, όμως, συνέβη κάτι μάλλον απρόσμενο: επέστρεψε μπόνους που του είχε δοθεί με τη μορφή μετοχών, αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ρικ Χόλεϋ είναι διευθύνων σύμβουλος της Plum Creek Timber Co., ενός επενδυτικού κεφαλαίου ακινήτων που κατέχει και διαχειρίζεται περίπου 68 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων που προορίζονται για παραγωγή ξυλείας, σε 19 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι ο Χόλεϋ επέστρεψε 44.445 μετοχές στην εταιρεία επειδή «δεν πιστεύει ότι δεν πρέπει να λάβει ένα τέτοιο βραβείο παρά μόνο εάν οι μέτοχοι της Plum Creek δουν να αυξάνεται η απόδοση της επένδυσής τους», όπως σημειώνει η ανακοίνωση της εταιρείας. Με σημερινές τιμές, η αξία των μετοχών που επέστρεψε ο CEO είναι πάνω από 1,85 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι αλήθεια ότι οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι για τους μετόχους της Plum Creek, εν μέρει εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων κατασκευής νέων σπιτιών. Από 54 δολάρια το Μάιο του 2013, η μετοχή άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 39 δολαρίων τον περασμένο Οκτώβριο. Ο τζίρος δεν αυξάνεται εδώ και δύο χρόνια, ενώ το καθαρό εισόδημα της εταιρείας αναμένεται να μειωθεί για το οικονομικό έτος 2014.

Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν αδύνατο να θυμηθούμε κάποιον διευθύνοντα σύμβουλο που εθελοντικά αρνήθηκε να παραλάβει μπόνους μετοχών.

Ο Χόλεϋ είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Plum Creek από το 1994, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στη General Electric το 1974.