O CEO της Nvidia είναι σίγουρος: Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα κατακτήσουν τον κόσμο

O CEO της Nvidia είναι σίγουρος: Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα κατακτήσουν τον κόσμο
epa05998747 Nvidia president and CEO Jensen Huang speaks during the COMPUTEX in Taipei, Taiwan, 30 May 2017. The COMPUTEX 2017 runs from 30 May to 03 June 2017 and gathers 1,600 exhibitors from different countries with 5,010 booths to display their latest products and to sign orders with foreign buyers. This year's theme focuses on artificial intelligence (AI) and Robotics as well as virtual reality (VR) and Internet of things (IoT). EPA/RITCHIE B. TONGO

Σύμφωνα με τον Jensen Huang, το ζήτημα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά πότε. 

του Andrew Nusca

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα δίχως οδηγό φαίνονται έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο. Βρίσκονται παντού, σε οθόνες και σε περιοδικά. Η ιδέα ότι ένα αμάξι θα σας πηγαίνει στον προορισμό σας χωρίς εσείς να έχετε τα χέρια σας στο τιμόνι αρχίζει να κερδίζει έδαφος.

Το μέλλον, πράγματι, είναι τώρα, ή τουλάχιστον πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε, σύμφωνα με τον Jensen Huang, CEO της Nvidia.

Μιλώντας σε δείπνο στα πλαίσια του Brainstorm Tech που διοργάνωσε το Fortune, ο ιδρυτής του «γίγαντα» του gaming και της τεχνητής νοημοσύνης είπε ότι θα απαιτηθεί μόλις μια δεκαετία για να εξαπλωθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία. Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε τόσο πολύ για να εκτιμήσουμε πόσο σύνθετο είναι ένα υπολογιστικό πρόβλημα – και πόση εμπορική αξία εμπεριέχει.

«Πάντα πιστεύαμε ότι η ρομποτική ήταν σημαντική. Στην ουσία της, η ρομποτική αφορά αυτόνομες μηχανές», είπε ο Huang σε συνέντευξή του στον Adam Lashinsky του Fortune. «Η πιο απλή αυτόνομη μηχανή είναι το αυτοκίνητο δίχως οδηγό. Αλλά έχει τη μεγαλύτερη επίδραση».

Από τότε που ξεκίνησαν οι άνθρωποι να οδηγούν, εδώ και έναν αιώνα, δημιούργησαν κανόνες και υποδομές ώστε να μπορούν να οδηγούν άτομα κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου δεξιοτήτων, επεσήμανε ο Huang. Το μόνο που χρειάζεσαι για να μπορείς να οδηγείς νόμιμα είναι να περάσεις με επιτυχία τη σχετική εξέταση για το δίπλωμα. «Πρόκειται για μια απλούστατη δεξιότητα», λέει ο ίδιος. Απλούστατη για τους ανθρώπους, φυσικά.

«Πώς γίνεται, όμως, να πάρεις όλα αυτά τα στοιχεία που ονομάζονται δεξιότητες οδήγησης και να τα ενσωματώσεις κωδικοποιημένα σε μια μηχανή;», ρώτησε ο Huang το κοινό του, το οποίο αποτελείτο από στελέχη της τεχνολογίας, επιχειρηματίες, και τραπεζίτες. «Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο». Κάτι σχετικά απλό για τους ανθρώπους φαίνεται να είναι το πιο σύνθετο υπολογιστικό καθήκον για την ανθρωπότητα.

«Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν σφάλλουν ποτέ. Το λάπτοπ μου λειτουργεί ακόμα, μετά από τόσα χρόνια. Πώς σχεδιάζεις λοιπόν ένα κομπιούτερ που εντοπίζει το σφάλμα του και συνεχίζει να λειτουργεί έτσι ώστε εάν σφάλλει, να μην σφάλλει;», αναρωτήθηκε.

Υπάρχει ένα ολόκληρος κλάδος μετακινήσεων και κινητικότητας ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι τα λεωφορεία και τη «μετακίνηση ως υπηρεσία» – που θα ωφεληθεί άμεσα από την επίλυση αυτού του προβλήματος. Με την εφαρμογή αυτόνομων τεχνολογιών σε μια εθνική οδό, για παράδειγμα, μπορείς να επεκτείνεις την αυτονομία ενός μεγάλου φορτηγού κατά δύο ή τρεις ώρες.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρεις λύση», είπε ο Huang, ο οποίος ανακηρύχθηκε Επιχειρηματίας της Χρονιάς για το 2017 από το Fortune. «Αλλά η έλευση ενός αυτοκινήτου που θα είναι σε θέση να μην χρειάζεται οδηγό παντού και πάντα θα απαιτήσει άλλα 5 έως 10 χρόνια».

Το ζήτημα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά πότε. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο αυτοκίνητα στον πλανήτη και ο πληθυσμός της γης πρόκειται να αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική απόσταση που καλύπτεται από τα αυτοκίνητα θα αυξηθεί ραγδαία, τονίζει ο Huang. Η τεχνολογία πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το πρόβλημα. «Είναι θεωρητικά αδύνατο να βρεθεί αρκετός χώρος στη Γη για να χωρέσουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ενός δισεκατομμυρίου επιπλέον ανθρώπων που θα οδηγούν».

Και καταλήγει ο ίδιος: «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να οδηγούμε. Αλλά ίσως οδηγούμε λιγότερο».