Ο CEO της Ryanair κορυφώνει την αντιπαράθεση με τους πιλότους

Ο CEO της Ryanair κορυφώνει την αντιπαράθεση με τους πιλότους

Ζήτησε από τους πιλότους να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους «αυτή η δουλειά είναι δύσκολη».

της Κλερ Ζίλμαν

Αντί να δώσει λύση στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τους πιλότους της εταιρείας του, ο CEO της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, όξυνε την κατάσταση την Πέμπτη, απειλώντας να ακυρώσει ένα μέρος των προγραμματισμένων αδειών τους και χαρακτηρίζοντας τη δουλειά τους ως ξεκούραστη.

«Μόλις εκπαιδευθείς και ειδικευθείς σ’ αυτό … προκαλώ οποιονδήποτε πιλότο να μου εξηγήσει γιατί αυτή η δουλειά είναι δύσκολη ή πώς θα μπορούσε να υποφέρει από εξάντληση κάποιος που εκ του νόμου δεν μπορεί να πετάξει περισσότερες από 18 ώρες την εβδομάδα» δήλωσε στην ετήσια συνέλευση των μετόχων την Πέμπτη, σύμφωνα με τον The Guardian.

Τα σχόλια του Ο’Λίρι ήρθαν μερικές μέρες μόνο αφότου ο αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι θα ακυρώνει έως και 50 πτήσεις την ημέρα για τις επόμενες έξι εβδομάδες εξαιτίας ενός μπερδέματος με τον σχεδιασμό των αδειών των πιλότων.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα επηρεάζει πάνω από 300.000 επιβάτες και το 2% όλων των πτήσεων της Ryanair για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για να επιλύσει τη συνεχιζόμενη κρίση, η Ryanair προσέφερε στους πιλότους ένα αφορολόγητο μπόνους 12.000 λιρών εάν συμφωνούσαν να εργάζονται έξτρα ημέρες – εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία τη στιγμή που καλείται να αντιμετωπίσει μαζικές ακυρώσεις πτήσεων.

Όμως, την Πέμπτη μια ομάδα πιλότων απέρριψε τη συγκεκριμένη προσφορά και απείλησε με κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, οι πιλότοι προειδοποίησαν ότι ίσως αρνηθούν να εργαστούν εκτός του ωραρίου που ορίζουν οι συμβάσεις εργασίας τους, και άρα δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους για να «γεμίσουν» τα κενά.

Ο Ο’Λίρι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πιλότοι που πρόκειται να έχουν άδεια τεσσάρων εβδομάδων μέσα στους επόμενους μήνες ίσως απαιτηθεί να πάρουν μία απ’ αυτές τις εβδομάδες καθυστερημένα, μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Επίσης, το κανάλι SkyNews ανέφερε ότι η Ryanair σχεδιάζει να προσλάβει 125 νέους πιλότους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη πιλότων.

Η Ryanair δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.