Ο χάκερ που αλλάζει τη μόδα!

Ο χάκερ που αλλάζει τη μόδα!

Ο Πάμπλος Χόλμαν κάνει ψηφιακή επανάσταση στην βιομηχανία ένδυσης. Κι όχι μόνο...

Βιρτουόζος στο είδος τους, στο hacking, έχει συνεργαστεί με «γίγαντες» της τεχνολογίας, ανάμεσά τους τον Μπιλ Γκέιτς, κι έχει βάλει την υπογραφή του σε ευφάνταστες εφευρέσεις, όπως π.χ. σε ένα μηχάνημα που «δαμάζει» τους τυφώνες!

Κατά έναν περίεργο τρόπο πάντως έγινε ευρύτερα γνωστός όχι από κάποια συγκλονιστική κυβερνοεπίθεση, αλλά μέσα από σόου ψηφιακής… μαγείας, «κλέβοντας» live από το κοινό τους κωδικούς των κινητών και χακάροντάς τα επί σκηνής, ατάκα κι επιτόπου!

Τώρα, ο Πάμπλος Χόλμαν έχει πιάσει κανονική πρωινή δουλειά στο τμήμα εφευρέσεων της Intellectual Ventures, σπαταλώντας φαιά ουσία πάνω σε διάφορα projects, όπως την κατασκευή ενός αντιδραστήρα σχάσης πυρηνικών αποβλήτων και μία συσκευή λέιζερ για την εξολόθρευση των κουνουπιών, ευελπιστώντας ότι μαζί με αυτά θα εξαλειφθεί και η ελονοσία!

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Πάμπλος ξεδίνει χορεύοντας -λατρεύει λέει τη σάλσα. Και ήταν παραδόξως μέσα από αυτό το χόμπι που του ήλθε προσφάτως η φαεινή ιδέα για τη δική του επιχειρήση, με την οποία τώρα φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση κατ’ αρχήν στον χώρο της μόδας.

 

Σήμερα, στην Bombsheller -όπως έχει ονομάσει την διαδικτυακή εταιρία του, με έδρα το Σιάτλ- οι 20 υπάλληλοι εργάζονται με ζήλο για να φέρουν σε πέρας τις παραγγελίες που καταφθάνουν από διάφορες γωνιές του κόσμου. Εδώ δεν υπάρχουν καν κατάλογοι για να επιλέξει κανείς σχέδια και μεγέθη. Το μόνο που απαιτείται είναι η τάση για μοναδικότητα και η αχαλίνωτη φαντασία.

Γι’ αυτό και τα κολάν της Bombsheller δεν θα τα βρείτε σε κάποιο καταστήματα, ενώ είναι μάλλον απίθανο να πέσετε στο δρόμο πάνω σε κάποιον που θα φορά το ίδιο ρούχο. Για την γραμμή παραγωγης της εταιρίας, βλέπετε, ο Πάμπλος συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες κατασκευής και μία διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου καλλιτέχνες και πελάτες μπορούν να «ανεβάζουν» τα δικά τους περίτεχνα μοτίβα.

Αυτά τυπώνονται κατ’ επιλογήν πάνω σε ραφινάτα ιταλικά υφάσματα, κόβονται και ράβονται κατά παραγγελία και αποστέλονται δωρεάν στον παραλήπτη, με μέσο κόστος 69 δολάρια το κομμάτι (συν την αναλογία σε πνευματικά δικαιώματα για το σχέδιο, εφόσον υφίσταται τέτοιο θέμα).

 

Κοντολογίς, στην Bombsheller μπορείτε να φτιάξετε ένα κολάν που θα έχει σχέδιο την αγαπημένη σας φωτογραφία, ένα ζωγραφικό πίνακα, ένα graffiti από τον δρόμο, ο,τιδήποτε τέλος πάντων σας αρέσει και κατεβάζει ο νους, που θα μπορούσε να κάνει το ρούχο σας μοναδικό στον κόσμο!

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η εταιρία του Πάμπλος σχεδιάζει να λανσάρει σύντομα ένα app για iPhone, που με δυο selfies θα σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε την παραγγελία ακριβώς στα μέτρα σας, σαν να πηγαίνατε σε ράφτη, εξασφαλίζοντας έτσι πέραν από τη μοναδικότητα στο σχέδιο και τέλεια εφαρμογή στα ρούχα.

Και κάπως έτσι ο πρώην χάκερ οραματίζεται την μετεξέλιξη της Bombsheller (shop.bombsheller.com/landing) σε κάτι πολύ παραπάνω από μία απλή ιστοσελίδα λιανεμπορίου για κολάν κατά παραγγελία. Την αντιμετωπίζει περισσότερο σαν το… Άγιο Δισκοπότηρο στην βιομηχανία ένδυσης, η οποία αποτιμάται σήμερα στο 1 τρισ. δολ. ετησίως.

Κατά τον Πάμπλος, το μέλλον περιλαμβάνει μία μίνι ψηφιακή επανάσταση σε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής, που θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και στόχο θα έχει όχι τη μαζική ραφή συγκεκριμένων σχεδίων, αλλά ρούχα κατά παραγγελία, με προσωποποιημένες διαστάσεις και μοτίβα που θα ταιριάζουν «γάντι» και στο σώμα, και στο γούστο του εκάστοτε πελάτη.

Η τάση αυτή για μοναδικότητα αναγνωρίζεται πια ακόμη και από τις μεγάλες φίρμες. Από αυτόν τον μήνα για παράδειγμα η Burberry παρέχει τη δυνατότητα αγοράς πόντσος με το μονόγραμμα του πελάτη.

 

Μετά την Prada, και ο οίκος ειδών πολυτελείας Jimmy Choo δέχεται πια προσωποποιημένες παραγγελίες σε πέντε μοντέλα των διάσημων υποδημάτων της, δίνοντας δυνατότητα επιλογών για το ύψος του τακουνιού, το υλικό κατασκευής και την εκτύπωση μονογράμματος στη σόλα. Ενώ η Adidas λανσάρει το δικό της app για να τυπώνει κανείς φωτογραφίες -και από το Instagram- πάνω στον “καμβά” των παπουτισών της!

«Η μόδα έχει πολλά να κερδίσει με την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας», υπογραμμίζει στην Telegraph ο Πάμπλος Χόλμαν. Αυτό πάντως που διαφοροποιεί -λέει- τη δική του εταιρία από τις άλλες είναι ότι σε κάθε περίπτωση «δεν δημιουργούμε απόθεμα. Δεν φτιάχνουμε τίποτε μέχρι κάποιος να πατήσει στην ιστοσελίδα μας την επιλογή “buy now”».

«Μόνον τότε οι υπολογιστές τυπώνουν το σχέδιο, στα μέτρα σου για να τα πάρουν ως βάση για κόψιμο και ράφιμο οι μοδίστρες μας, οι οποίες αμοίβονται 100 φορές καλύτερα από τους εργάτες στα εργοστάσια του Μπαγκαλντές».

«Μπορείς έτσι να μεταβάλεις την οικονομία κλίμακας, κάνοντας εξίσου επικερδή την κατασκευή ενός μοναδικού προϊόντος, αντί να φτιάχνεις χίλια ίδια”. Άσε που με τον αυτόν τρόπο “περιορίζεις έτσι και την καταστροφή του περιβάλλοντος», επισημαίνει…

Όσο για την κερδοφορία της Bombsheller, στην οποία ο Πάμπλο Χόλμαν έχει επενδύσει 500.000 δολ.; Είναι νωρίς να πει κανείς, μιάς και η εταιρία του δεν λειτουργεί παρά εδώ και μόλις λίγους μήνες. Το εάν και πόσο επιτυχμένο είναι το εγχείρημά του σύντομα πάντως θα φανεί…

Διαβάστε ακόμη: 

Επτά συμβουλές ασφαλείας από τους …χάκερς για εσάς

H Jimmy Choo «πατά» στο Σίτι