Ο Χάρης Καρώνης έκλεισε το deal της χρονιάς, χωρίς να πουλήσει ούτε μια μετοχή

Ο Χάρης Καρώνης έκλεισε το deal της χρονιάς, χωρίς να πουλήσει ούτε μια μετοχή

Πώς έγινε η συμφωνία με την JP Morgan, τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι και ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της εταιρείας.

Aπό την Πέννυ Κούτρα

Ο πρώτος αποδεδειγμένα «μονόκερος» της ελληνικής αγοράς έμελλε να είναι η Viva Wallet, καθώς σύμφωνα με το due diligence και την αποτίμηση που τελικά έκανε η εξαγοράστρια του 48,5%, JP Morgan, η συνολική αξία της εταιρείας έφτασε τα 2,05 δισ .δολάρια.

Οι επαφές των δύο πλευρών ήταν γνωστές εδώ και μήνες, ωστόσο, το πρώτο «σήμα» πως η τελική συμφωνία πλησιάζει ήρθε από το Bloomberg. Ο συνιδρυτής της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, αναφέρει πως η διαπραγμάτευση διήρκησε 9 μήνες, δηλαδή μια κανονική «εγκυμοσύνη», ώστε να κλείσει η συμφωνία πώλησης των ποσοστών των μετόχων μειοψηφίας στον αμερικανικό κολοσσό. «Για το due diligence δούλεψαν, χωρίς υπερβολή 384 άτομα. Ανταλλάξαμε 3.600 αρχεία και απαντήσαμε σε 2.200 ερωτήσεις της JP Morgan», αναφέρει.

Το ύψος της αποτίμησης έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως ως όμιλος η Viva παρήγαγε το 2021 έσοδα 82,03 εκατ.ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τα 44,27 εκατ.ευρώ του 2020. Στον θαυμαστό κόσμο των fintech εταιρειών και της νέας οικονομίας, η σχέση τζίρου – αποτίμησης, προφανώς δεν ακολουθεί την δεδομένη εξίσωση που αφορά άλλους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας. Και πάλι ωστόσο, πρόκειται για ένα deal που ζαλίζει, και το οποίο μάλιστα απαρνιόταν, ο ιδρυτής της εταιρείας Χ. Καρώνης. Σε δημόσιες δηλώσεις του, υπογράμμιζε πως δεν έχει ακόμη έρθει η ώρα, ώστε να πουλήσει εκτιμώντας ότι η αξία της Viva θα τριπλασιαστεί εν ευθέτω χρόνω.

«Κι όντως δεν πουλήσαμε», υπογραμμίζει. «Οι μέτοχοι μειοψηφίας έκαναν exit, πουλώντας το ποσοστό τους. Η βασική ομάδα μετόχων και στελεχών, είμαστε εδώ για να μεγαλώσουμε την εταιρεία». Και πράγματι, οι πωλητές ήταν το family office της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση (το πρώτο κεφάλαιο που επένδυσε στην εταιρεία το 2014), το επενδυτικό fund DECA (συμφερόντων Δ. Δασκαλόπουλου), που διατηρούσε το 10% της εταιρείας από το 2017, αλλά και το βρετανικό venture capital Hedosophia, που εισήλθε με αύξηση κεφαλαίου το 2020 αποκτώντας το 24,5% της εταιρείας.

Επιμένει δε πως ο αρχικός σχεδιασμός της διοίκησης της Viva Wallet ήταν να αποκτήσει η ίδια τα μετοχικά ποσοστά μειοψηφίας. «Έτσι ξεκίνησαν όλα, αυτό ήταν το mandate που δώσαμε στους συμβούλους μας. Θέλαμε κατ’ αρχάς να ξεφορτωθούμε το DECA από τη μετοχική μας σύνθεση». Παρά το γεγονός του ότι fund εισήλθε στο β’ κύκλο χρηματοδότησης της Viva στα τέλη του 2017, η «συνύπαρξη» με τους ιδρυτές δεν ήταν ομαλή, όπως σημειώνει, και προσθέτει πως «για τη Viva Wallet η παρουσία του DECA στο μετοχικό μας κεφάλαιο αποτελούσε reputation risk».

«Συγκεκριμένα είχαν προηγηθεί, αφενός η παραίτηση του Γιάννη Καλαϊτζή (εκπροσώπου της DECA) από το ΔΣ της εταιρείας με την ταυτόχρονη αιτιολόγηση της από τον ίδιο ότι ήταν ελεγχόμενος για εμπλοκή σε παράνομες συναλλαγές», υποστηρίζει ο Χ. Καρώνης. «Υπήρξε επίσης θέμα με την εμπλοκή του Νίκου Κούλη, CEO της DECA στην υπόθεση της MLS, αλλά και η εμπλοκή της DECA στην υπόθεση Akazoo», συμπληρώνει. «Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πολύ κακή εικόνα του Νίκου Νανόπουλου -λόγω της παταγώδους αποτυχίας του που οδήγησε στην καταστροφή πρακτικά της Eurobank και των υπαλλήλων αυτής με μετοχές και stock options η αξία των οποίων εξανεμίστηκαν- οδήγησαν τη διοίκηση της Viva Wallet να καταργήσει ακόμα και το ρόλο του παρατηρητή του DECA στο ΔΣ της εταιρεία. Όταν καταφέραμε να κόψουμε κάθε επαφή με την τοξικότητα, έμενε να ολοκληρώσουμε το τελευταίο βήμα που ήταν το clean up στο cap table» καταλήγει ο ιδρυτής και CEO της Viva.

Υποστηρίζει δε ότι παρά του ότι επιδίωξε επαφή με τον ιδρυτή του fund DECA, Δ. Δασκαλόπουλο, εν τούτοις «εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ στη Viva, την εταιρεία από αποτιμήθηκε με 2 δις.δολάρια». Αναφέρει επίσης πως υπήρξε σχεδιασμός για έναν τέταρτο κύκλο χρηματοδότησης, που θα έδινε διέξοδο στο DECA, ωστόσο, η εμφάνιση της πρότασης της JP Morgan άλλαξε τα δεδομένα.

Το τίμημα που πρόσφεραν οι Αμερικανοί προφανώς αποτέλεσε και το κίνητρο αποεπένδυσης και των υπολοίπων μετόχων μειοψηφίας (οικογένεια Λάτση και το βρετανικό VC Hedosophia), για τους οποίους ο Χ.Καρώνης επισημαίνει πως οι σχέσεις συνεργασίας ήταν άριστες. Μάλιστα ο ίδιος επενδύει προσωπικά κεφάλαια, συμμετέχοντας ως LP τόσο στο fund JustRealize που έφτιαξαν σε συνεργασία με την οικογένεια Λάτση αλλά και στο fund Hedosophia.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε συζήτηση με εργαζόμενους, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Viva Wallet, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022.  Photo:
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε συζήτηση με εργαζόμενους, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Viva Wallet, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022.

Tα οφέλη για τους εργαζόμενους

Ενόσω το deal βρίσκεται υπό την αίρεση των ρυθμιστικών αρχών και ειδικότερα του ESM έως ότου ολοκληρωθεί, τα οφέλη για τους εργαζόμενους στη Viva Wallet είναι ήδη ορατά. «Το δήλωνα και στους πρώην συνεταίρους μου, πως εμείς θα ανταμείψουμε τους ανθρώπους μας», αναφέρει ο Χ. Καρώνης εξηγώντας και την «αρχιτεκτονική» της διανομής των stock options.

H Viva Wallet έχει διανείμει 35.000 stock options σε 200 στελέχη της (από τους 618 συνολικά εργαζόμενους της), τα οποία θα μετατραπούν σε αυτή τη φάση σε μετοχές και θα αγοραστούν στην τιμή των 1.280 ευρώ από τους κύριους μετόχους (Viva και WRL). Σε αυτά θα εφαρμοστεί φόρος υπεραξίας κεφαλαίου 15% μετά την σχετική αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση, αντί για 50% που ήταν πριν.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση του 49% της Viva, θα δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα stock options μέσω του οποίου τα στελέχη αυτά θα πάρουν αυτόματα τον ίδιο αριθμό stock options που είχαν, ενώ νέα στελέχη που θα μπουν στο πρόγραμμα θα πάρουν 15.000 επιπλέον μετοχές. Ο X. Καρώνης εκτιμά ότι το πρόγραμμα stock options θα διευρυνθεί, ώστε να αποτελέσει δέλεαρ για να προσελκύσει η εταιρεία νέα δυναμικά στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό.

Ήδη η εταιρεία έχει ανοίξει 350 νέες θέσεις εργασίας, ενώ με βάση τους υπολογισμούς της διοίκησης στο τέλος του 2023, ο αριθμός των εργαζόμενων στον όμιλο, σε Ελλάδα και εξωτερικό θα πλησιάζει τα 1800 άτομα. «Ο τριπλασιασμός της αξίας μας, θα έρθει και μέσω της ανάπτυξης του προσωπικού μας» σημειώνει ο Χ. Καρώνης.

Τι είδε η JP Morgan στη Viva Wallet

Η τεχνολογική υποδομή της εταιρείας ειδικά στον τομέα εκκαθάρισης λογαριασμών ήταν το ένα ατού της. Από την άλλη, το δίκτυο που έχει αναπτύξει σε Ελλάδα και ακόμη 23 ευρωπαϊκές αγορές είναι το μεγαλύτερο σήμερα «ζωντανό» πελατολόγιο για την JP Morgan στην Ευρώπη. «Η φιλοσοφία τους είναι αντίστροφη. Τη στιγμή που οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δίνουν outsource τις υπηρεσίες εκκαθάρισης-γιατί δεν δύνανται και δεν διαθέτουν την τεχνολογία για να τις υποστηρίξουν- η JP Morgan έπραξε το αντίθετο, παίρνοντας ένα ικανό μερίδιο σε μια εταιρεία, που θα μεγαλώνει διαρκώς», αναφέρει o CEO της Viva Wallet. ««Ε, και ναι, προφανώς θα υπάρξουν συνέργιες. Θα παρέχουμε στην Αμερική τις τεχνολογικές λύσεις μας όπως το TaponPhone (app που μετατρέπει τα απλά κινητά σε τερματικά αποδοχής καρτών) ενώ ταυτόχρονα στην Ευρώπη θα αναλάβουμε την εκκαθάριση συναλλαγών μεγάλων πελάτών της JP Morgan».

Δεδομένου δε ότι η Viva Wallet, μετά την απόκτηση τραπεζικής άδειας μέσω της εξαγοράς της Praxia Bank, σκοπεύει να επεκταθεί και στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις του δικτύου της, η JP Morgan αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι ξεχώρισε πλέον την Viva από τις κλασσικές fintech εταιρείες και την οδήγησε στο να προσδιορίζεται ως neo bank. Έτσι, ως broker θα χορηγεί δάνεια, με την κάλυψη ενός SPV από την JP Morgan που θα χορηγεί τα απαραίτητα κεφάλαια, για την ανάπτυξη αυτού του είδους των εργασιών.

Τέλος σημειώνεται ότι στην όλη συμφωνία με τον αμερικανικό τραπεζικό όμιλο ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου είχε η Jeffries, ενώ ως νομικοί σύμβουλοι ήταν τόσο το δικηγορικό γραφείο Κουταλίδη, όσο και η αμερικανική φίρμα Davis Polk.

Πηγή: news247.gr