Ο Διεθνής Τύπος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Διεθνής Τύπος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τί αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή.

Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους, διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)«Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», αναφέρει το AFP.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, «ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». «Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”», σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η πΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Ανατολή) μετέδωσε με επείγον τηλεγράφημά του τις εξελίξεις από την Ελλάδα: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό που επιτεύχθηκε με τη Μακεδονία» ανέφερε το Anadolu.

Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά» μετέδωσε το DPA.

Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας». Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, προσθέτει το BBC.

«Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Σύμφωνα με τους New York Times η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».

Στο άρθρο των New York Times, αφού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσπάθεια της Ελλάδας και της γείτονός της να βρουν έναν συμβιβασμό ήταν ρηξικέλευθη…», επισημαίνεται ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει το μέλλον της».

Πρώτο θέμα είναι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.«Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σε “Βόρεια Μακεδονία”. Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι», γράφει το Der Spiegel. To γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. «Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ», αναφέρει.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας», γράφει η γερμανική FAZ ,τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση». Έτσι, επικυρώθηκε η μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε «Βόρεια Μακεδονία». Το κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία και τις αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις, γράφει η FAZ σημειώνοντας ότι «οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία».

«Η συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας Handelsblatt για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων. «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την Μακεδονία επικυρώθηκε, αλλά η διαμάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εκ νέου», αναφέρεται στον υπότιτλο. «Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται καλλιτέχνης της πολιτικής επιβίωσης. Αν και ηγείται ακόμη μόνο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, (…) ο πρωθυπουργός πέρασε τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο (…) Ο Τσίπρας μπορεί να τρίβει τα χέρια του. Όχι απλώς πέρασε την αμφιλεγόμενη συμφωνία, αλλά κέρδισε και αποστάτες από τους δεξιολαϊκιστές ΑΝΕΛ και από δύο κεντροαριστερές ομάδες και έφερε αυτά τα κόμματα σε υπαρξιακές δυσκολίες. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για διεύρυνση της πολιτικής βάσης του αριστερού συνασπισμού του προς το κέντρο», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republik Nordmazedonien»), η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Δύση από την ενσωμάτωση της χώρας στη Συμμαχία αναμένει τη σταθεροποίηση των πλούσιων σε διαμάχες Δυτικών Βαλκανίων. Η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή αναμένεται επίσης να περιοριστεί», επισημαίνεται.

Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για ‘προδότες’ από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία», η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας τέρμα σε μια διαμάχη που χώριζε τις δύο βαλκανικές χώρες επί δεκαετίες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης»: Με αυτόν τον τίτλο, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει, σε ένα εκτενές άρθρο στον ιστότοπό του, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».

«Μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος την Παρασκευή, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επιτρέπει στην πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με ψηφοφορία 153-146, ήταν το τελευταίο βήμα σε μια δύσκολη επτάμηνη  διαδικασία που περιλάμβανε διαδηλώσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση, υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης και αντιδράσεις για την επικύρωσή της  και στις δύο χώρες. Έχοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η πΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη» γράφει η Washington Post. H εφημερίδα σημειώνει ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει και να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, μια περιοχή που οικονομικά παραμένει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και μια χώρα όπου η Ρωσία μάχεται με τη Δύση για επιρροή… Το αποτέλεσμα της Παρασκευής χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους φιλοευρωπαίους ως μια σπάνια νίκη για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει την εξάπλωση του εθνικισμού και το χάος της αναμενόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ».

Tο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, με τηλεγράφημα του με τίτλο «η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε της συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ότι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν 153 βουλευτές , κατά 146, ενώ υπήρξε ένας βουλευτής που δήλωσε παρών. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει στη συνέχεια ότι, «σύμφωνα με την διαδικασία, για την επικύρωση της συμφωνίας αρκούσε η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία με τουλάχιστον με 151 ψήφους στη Βουλή».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, σε τηλεγράφημα του με τίτλο « Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας» γράφει ότι «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (που υπέγραψε –σ.σ) με τα Σκόπια για την μετονομασία της Δημοκρατίας τη Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία». Αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές από άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι».

Όλα τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν άμεσα την είδηση της κύρωσης από την Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) μεταδίδονταν μάλιστα, μισή ώρα πριν την ψηφοφορία, απευθείας η συζήτηση, από το κανάλι της Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η εικοσιεπτάχρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων». Στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής – οι Έλληνες είπαν “Ναι”» αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».

Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας για αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας», η οποία μελλοντικά θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοσή της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, παρατηρώντας πως στην ψηφοφορία την Παρασκευή, υπέρ της Συμφωνίας, την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Αλέξη Τσίπρα καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές. Στην είδηση σημειώνεται πως μέχρι τελευταία υπήρχαν μεταξύ του πληθυσμού μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της Συμφωνίας και πως σύμφωνα με την ειδησεογραφία μέσων ενημέρωσης, μετά από μία διαδήλωση μπροστά στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν από την Αστυνομία 133 προσαγωγές διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν κυρίως ακροδεξιοί.

«Μη με ονομάζετε πλέον Μακεδονία, αλλά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με τα λόγια αυτά η παρουσιάστρια του διεθνούς γαλλικού καναλιού France 24, αναφέρθηκε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Αλεξία Κεφαλά μίλησε κατ’ αρχάς για την πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη Βουλή, και έδωσε την ανάλυση των ψήφων για την κατάληξη στην πλειοψηφία των 153 ψήφων υπέρ, στο σύνολο των 300. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διαδήλωση των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο, που ήταν σαφώς «λιγότεροι από τις κοντά 100.000 που κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους της Αθήνας», όπως είπε, και έδωσε μια σύντομη περίληψη του προβλήματος για το όνομα, «που είχε μεταβληθεί σε πόλεμο». «Ένας πόλεμος (για το όνομα) που λήγει σήμερα, γι’ αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ περήφανος για την επικύρωση αυτής της Συμφωνίας και σκοπεύει να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό τις επόμενες ώρες» κατέληξε η ανταποκρίτρια.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. «Ελλάδα: η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα Μακεδονία του Βορρά», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. H ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».

«Η Βουλή της Αθήνας κυρώνει τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας», μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai. H Rai προσθέτει ότι η συμφωνία «πέρασε» με τη στήριξη ανένταχτων και βουλευτών και μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία το πρακτορείο ειδήσεων Agi, σύμφωνα με το οποίο «η σημερινή ψήφος θέτει τέλος σε μια διπλωματική αντιπαράθεση η οποία κράτησε δεκαετίες».

«H σημερινή απόφαση θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος μιας εχθρότητας η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια, ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται και για ένα καθοριστικό βήμα, για να μπορέσει να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα “Μακεδονία”», γράφει και η εφημερίδα La Repubblica. H εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υποκρισία». Παράλληλα, η La Repubblica προσθέτει ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία, και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει τις διαμαρτυρίες. «Ο Τσίπρας, όμως, κλίνει το θέμα αυτό έχοντας εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη των μεγάλων διεθνών εταίρων-από την ΕΕ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες-όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Και σε εσωτερικό επίπεδο, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ανηφορική προεκλογική εκστρατεία, η οποία, όμως, πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά χαμένη», ολοκληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.

Δείτε ακόμη:

Ζάεφ: «Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών – Συγχαρητήρια, φίλε μου Αλέξη Τσίπρα»

Τσίπρας: Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια – Η Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια φίλη χώρα

Μητσοτάκης: Σήμερα είναι μία δύσκολη, μία στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα