«ΝΑΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε η ελληνική Βουλή

«ΝΑΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε η ελληνική Βουλή
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει από το βήμα στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του έτους 2019, Αθήνα, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018. Η συζήτηση ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με την υπερψήφιση η καταψήφιση του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με 153 ψήφους το νομοσχέδιο συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία - Συγχαρητήρια μηνύματα από Ευρωπαίους αξιωματούχους και ΝΑΤΟ. 

Με 153 ψήφους έδωσε η Βουλή των Ελλήνων την έγκρισή της στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Συνολικά ψήφισαν 300 βουλευτές. «Υπέρ» της συμφωνίας τάχθηκαν 153 βουλευτές. «Kατά» της Συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσαν 146 βουλευτές και ένας «παρών».

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η Κατερίνα Παπακώστα και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης και Έλενα Κουντουρά.

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ο Σπύρος Δανέλλης, όπως και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ «Παρών» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση.

«Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μάθιου Νίμιτς: Ιστορική συμφωνία που ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση

Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείου του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη».

Συγχαρητήρια από την Ε.Ε. – ΝΑΤΟ

Συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. «Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει, μέσω twitter, o Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. «Χαιρετίζω την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης» αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο κ. Μοσκοβισί.

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε μέσω Twitter και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ. Στόλτεμπεργκ.

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει η πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας ιστορική την εν λόγω συμφωνία. «Τώρα θα μπορούμε επιτέλους να πούμε: Καλώς ήλθατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας πως «η σημερινή επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς που οι εθνικιστές ή συντηρητικοί δεν είχαν καταφέρει να κάνουν εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες».

«Συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα: η ελληνική Βουλή ενέκρινε την Συμφωνία. Μια καλή μέρα για την Αθήνα, τα Σκόπια και όλη την περιοχή! Συγχαίρουμε τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ!», αναφέρει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων.

Ως «καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» περιγράφει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, αποτελεί «και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική», ενώ «είναι μια νίκη για την διπλωματία». Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μάας: «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. Η Ελληνική Βουλή ενέκρινε σήμερα την Συμφωνία των Πρεσπών για την διευθέτηση της διαμάχης για το ονοματολογικό, αφού ήδη πριν από δύο εβδομάδες την είχε εγκρίνει η Βουλή στα Σκόπια. Καλωσορίζω αυτές τις δημοκρατικές αποφάσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (“Republik Nordmazedonien”) στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο. Αυτή η διαδικασία κόστισε πολύ ιδρώτα και κάποιο δάκρυ. Οι υπεύθυνοι στην Αθήνα και στα Σκόπια, πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επιλύσουν επιτέλους την διαμάχη για το ονοματολογικό. Η Συμφωνία αποτελεί και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για την διπλωματία».

Ως «πραγματικά ιστορική» χαιρετίζει σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τη σημερινή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Ο συμβιβασμός στην εδώ και χρόνια διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια είναι προς όφελος των ανθρώπων στις δύο χώρες, τονίζει ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι ανοίγει στη Βόρεια Μακεδονία (όπως αποκαλεί πλέον τη γειτονική χώρα) το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο, όπως υπογραμμίζει, «υποστηρίζει πλήρως» η Αυστρία. Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλιούμελ, εκφράζει «εγκάρδια συγχαρητήρια στις δύο χώρες για αυτό το ιστορικό επίτευγμα», συμπληρώνοντας πως ξεπεράστηκε «το τελευταίο εμπόδιο στην επί δεκαετίες διένεξη για το όνομα».

Κοτζιάς: Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης

«Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης. Επείγει να υλοποιησουμε μαζί με τους φίλους της Βόρειας Μακεδονίας τα μέτρα της θετικής ατζέντας της συμφωνιας των Πρεσπών, το κοινό μας μέλλον. Ζοραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή. Μαζί σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Βούτσης: Ενισχυμένο το πολιτικό σύστημα από αυτή τη διαδικασία

«Το πολιτικό σύστημα βγαίνει ενισχυμένο από αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισκέφθηκε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Βούτσης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη δουλειά τους, την παρουσία τους για την κάλυψη των συνεχών μαραθώνιων συνεδριάσεων. «Ήταν μια δύσκολη φάση, την οποία περιμέναμε ότι θα είναι έτσι, και σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνατε όλες αυτές τις ημέρες, για τον επαγγελματισμό, την εγκυρότητα και τα ξενύχτια σας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μήνυμα μέσω του Θ. Αγγελόπουλου επέλεξε να στείλει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Με λόγια του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τις εξελίξεις μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή. Σε ανάρτηση του στο twitter ανέβασε, με υπογραφή του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το παρακάτω κείμενο: «Παλιά ήμασταν όλο βεβαιότητες… Τώρα όλες εκείνες οι βεβαιότητες μοιάζει να έχουν αφανιστεί. Κι όμως, θα ήθελα να πιστεύω, ότι η Ιστορία προχωράει υπόγεια, σαν τον τυφλοπόντικα. Προχωρήσαμε με μικρές και μεγάλες ουτοπίες… Το πιστεύω, τουλάχιστον για τα παιδιά μου, ότι ένα νέο όνειρο θα φανεί. Βάζω στη ζυγαριά το ποσοστό του ονείρου και το ποσοστό της απογοήτευσης. Εγώ θα ήθελα να ακουμπάω στη μεριά του ονείρου». – Θόδωρος Αγγελόπουλος

Επεισόδιο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση 

«Όχι στην προδοσία» δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρπαρούσης, κατά την ψηφοφορία. Η ψήφος θεωρείται άκυρη, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής προκαλώντας φωνασκίες και ύβρεις από τα έδρανα των χρυσαυγιτών.

«Ή θα σταματήσετε ή θα αποχωρήσετε από την αίθουσα», είπε ο Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε: Αυτή η ψηφοφορία γίνεται για “ναι”, “όχι”, “παρών”. Είπα να μπει μέσα ο κ. Μπαρμπαρούσης να προσμετρηθεί η ψήφος του. Ο βουλευτής είπε τελικά «όχι».

 Λεβέντης: Ορκιζόμαστε ότι η Ένωση Κεντρώων θα ανατρέψει και θα ακυρώσει τη συμφωνία

Πανό στην αίθουσα ύψωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος καταψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ορκιζόμαστε, σαν Ένωση Κεντρώων να ανατρέψουμε και να ακυρώσουμε αυτή τη βρωμερή συμφωνία με νέο δημοψήφισμα αμέσως μετά τις εκλογές» δήλωσε εξερχόμενος της Βουλής αμέσως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης τόνισε ακόμα ότι « η Ένωση Κεντρώων, για να στηρίξει κυβέρνηση, αυτή θα κάνει δημοψήφισμα, θα βγει ένα 80% κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και θα κάνουμε εξαγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη και στις μεγάλες δυνάμεις ότι ο Ελληνικός λαός εκβιάστηκε από τον κ. Τσίπρα».

Δείτε ακόμη:

Ζάεφ: «Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών – Συγχαρητήρια, φίλε μου Αλέξη Τσίπρα»

Τσίπρας: Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια – Η Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια φίλη χώρα

Μητσοτάκης: Σήμερα είναι μία δύσκολη, μία στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα

Ο Διεθνής Τύπος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών