Ο δείκτης Dow έχει μειωθεί κατά 7% τις τελευταίες 9 ημέρες- Τι σημαίνει αυτό για την επανεκλογή Τραμπ;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενώ η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και η έλλειψη ενός πακέτου τόνωσης της οικονομίας προκαλούν σίγουρα κάποια ανησυχία στους επενδυτές, μήπως το ξεπούλημα πριν από την ημέρα των εκλογών είναι καλό για την επανεκλογή του Τραμπ;

της Anne Sraders

Ο δείκτης Dow έχει πέσει πάνω από 7% τις τελευταίες εννέα ημέρες συναλλαγών, με τις εκλογές να βρίσκονται κοντά (ο S&P 500 επίσης έχει σημειώσει πτώση 6% κατά προσέγγιση).

Ενώ η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και η έλλειψη ενός πακέτου τόνωσης της οικονομίας προκαλούν σίγουρα κάποια ανησυχία στους επενδυτές, μήπως το ξεπούλημα πριν από την ημέρα των εκλογών είναι καλό για την επανεκλογή του Τραμπ;

«Τηρουμένων των αναλογιών, ένα αδύναμο χρηματιστήριο θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τον Μπάιντεν», λέει ο JeU Buchbinder της LPL στο Fortune. «Οριακά είναι λίγο χειρότερο για τον Πρόεδρο Τραμπ με βάση την ιστορία».

Αν και οι προεκλογικές πτώσεις αυτού του μεγέθους δεν είναι πρωτόγνωρες, είναι σπάνιες. Οι δείκτες S&P 500 και Dow έπεσαν και οι δύο πάνω από 3% την Τετάρτη, και σύμφωνα με τον Ryan Detrick της LPL, «μόνο δύο φορές ο S&P 500 έπεσε 3% ή περισσότερο σε 6 εμπορικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, το 1932 και το 2008. Το κυβερνών κόμμα έχασε και τις δύο φορές», έγραψε σε ένα tweet την Τετάρτη.

Αυτό που ίσως έχει ισχυρότερο ιστορικό προηγούμενο είναι ένας ελαφρώς μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας. Ο Buchbinder σημειώνει ότι σε 20 από τις τελευταίες 23 εκλογές, ήταν καλό για τον κυβερνώντα όταν ο δείκτης S&P 500 σημείωνε άνοδο τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, ενώ η πτώση της τιμής των μετοχών τείνει να ευνοεί την αντιπολίτευση.

Οι τιμές των μετοχών είναι σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες, αλλά βρέθηκαν χαμηλότερα την Τετάρτη: Ο δείκτης Dow είναι κάτω περίπου 0,5% σε σχέση με τις 3 Αυγούστου, ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύεται περίπου 0,7% χαμηλότερα.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι πιο μικρή από τα γκάλοπ και ίσως ακόμη και οι αγορές να είχαν προβλέψει τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η εκλογική μάχη θα είναι οριακή και ο Buchbinder σημειώνει: «θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερη αστάθεια εάν οι δημοσκοπήσεις γίνουν πιο οριακές και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν να ανησυχούν για ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα- αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε».