Ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κιούμπαν υποστηρίζει ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι “politically correct”

Ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κιούμπαν υποστηρίζει ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι “politically correct”
epa06372987 Dallas Mavericks owner, television personality, businessman, author and philanthropist Mark Cuban watches the game between the Boston Celtics and the Dallas Mavericks in the final moments of the fourth quarter of their NBA game at TD Garden in Boston, Massachusetts, USA, 06 December 2017. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο δισεκατομμυριούχος, που είναι και ιδιοκτήτης της ομάδας Ντάλας Μάβερικς του NBA, υποστηρίζει τη Bud Light σχετικά με τη διαμάχη για τους τρανς: «Είναι μια καλή απόφαση».

Ο μεγιστάνας Μαρκ Κιούμπαν έχει ένα μήνυμα προς τα εταιρικά διοικητικά συμβούλια που ανησυχούν για τις αντιδράσεις που αποδεκατίζουν τις πωλήσεις της Bud Light — το να γίνεις πολιτικά ορθός δεν σημαίνει ότι θα χρεοκοπήσεις.

«Οι άνθρωποι θέλουν να συναλλάσσονται με εταιρείες που νοιάζονται για τους πελάτες τους», υποστήριξε ο σταρ του Shark Tank σε συνέντευξή του στην Pittsburgh Post-Gazette που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ο Κιούμπαν απέρριψε το αυξανόμενο κύμα κριτικής που βάζει στο στόχαστρο εταιρείες που ασπάζονται κοινωνικούς σκοπούς εκτός της βασικής τους δραστηριότητας – και πήρε μέρος σε μια έντονη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των επιχειρήσεων στην κοινωνία.

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο σχεδόν όλες οι 10 κορυφαίες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση αγοράς στις ΗΠΑ μπορούν να θεωρηθούν ‘πολιτικά ορθές’», δήλωσε ο Κιούμπαν, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της ομάδας Ντάλας Μάβερικς του NBA. «Είναι μια καλή απόφαση».

Οι εταιρείες έχουν διατυπώσει θέσεις για συχνά διχαστικά πολιτικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, εν μέρει επειδή οι σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων τους είπαν να το κάνουν. Εταιρείες όπως η Edelman έχουν υποστηρίξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταλήξετε στη λίστα αγορών των κατ’ εξοχήν προοδευτικών καταναλωτών Gen Z τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια είναι να υποστηρίξετε ζητήματα που τους αφορούν, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTQ και περιβαλλοντικών στόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά αυτή η συμβουλή τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά τη σύντομη συνεργασία της Bud Light στις αρχές Απριλίου με την τρανσέξουαλ σταρ των social media, Ντίλαν Μαλβάνεϊ, που οδήγησε σε ένα αυτοσχέδιο μποϊκοτάζ για τη δημοφιλή μπύρα της Anheuser-Busch κάνοντας τις πωλήσεις της να πέσουν κατακόρυφα.

Το βασικό κίνητρο για τις εταιρείες που ενστερνίζονται ζητήματα όπως η διαφορετικότητα ήταν ότι κάτι τέτοιο προσφέρει άμεσα οφέλη στους διευθυντές εταιρειών που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους έναντι απρόβλεπτων γεγονότων.

Ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για παράδειγμα, υποστήριξαν ότι η έλλειψη διαφορετικότητας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Για επενδυτές όπως η Blackrock, η υποστήριξη επιχειρήσεων που θέλουν να στραφούν σε πιο φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες είναι τόσο οικονομική απόφαση όσο και απόφαση δημοσίων σχέσεων.

Οι επαγγελματίες διαχειριστές χρημάτων όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θέλουν να κατέχουν μετοχές εταιρειών που μπορεί να έχουν περιουσιακά στοιχεία «βαρίδια» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό τους, όπως εξέδρες πετρελαίου, ανθρακωρυχεία ή σταθμούς παραγωγής ενέργειας που καίνε ορυκτά καύσιμα.

Εντωμεταξύ, η συμβουλή του Κιούμπαν προς τον Ντουκέρις της AB InBev και άλλα μέλη εταιρικών διοικητικών συμβουλίων είναι να μην πανικοβληθούν, αλλά να περιμένουν να κοπάσει η καταιγίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, αν και έχουν περάσει εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της Μαλβάνεϊ στο Instagram, το θέμα δεν φαίνεται να κοπάζει και η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μόνιμη ζημιά, σύμφωνα με πρώην στέλεχος πωλήσεων της Anheuser-Busch.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: