Ο Dr. Doom ξαναχτυπά και προειδοποιεί πως ΕΚΤ και ΒoE πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων

Ο Dr. Doom ξαναχτυπά και προειδοποιεί πως ΕΚΤ και ΒoE πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 26: Nouriel Roubini, professor of economics at New York University speaks during an exclusive interview on Turkey's economy and global markets within the 28th Quality Congress in Istanbul, Turkey on November 26, 2019. Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency (Photo by Emrah Yorulmaz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού σε ευρωζώνη και Βρετανία.  

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο γνωστός για την απαισιοδοξία του Ρουμπινί δηλώνει ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για διευκολυντική νομισματική πολιτική είναι πρόωρη. Η ΕΚΤ και η BOE αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο δίλημμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επειδή οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, είπε.

Η BOE «θα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια μέχρι το 5,75%», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος 5,25% και αναμένεται περαιτέρω άνοδος αυτή την εβδομάδα.

Πρόσφατα σήματα «περιστεριού» από την BOE είναι ένα «πρόβλημα», υποστηρίζει. «Τα σήματα αυτά λένε ότι δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει αποδέσμευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Μπορούμε να έχουμε πραγματικό στασιμοπληθωρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι επίσης «πολύ πάνω από τον στόχο». «Αυτό είναι ένα δίλημμα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την BOE. Από τη μια πλευρά, η συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα θα τους οδηγήσει στο να σταματήσουν ίσως σε αυτό το σημείο. Από την άλλη, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον στόχο, μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερα».

Χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, «θα μπορούσε να υπάρξει “αποδέσμευση” του πληθωρισμού και πραγματικός στασιμοπληθωρισμός», προειδοποίησε.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση, με τα «καλά νέα» να δείχνουν ότι δεν υπάρχει «σκληρή προσγείωση». Ωστόσο, είπε ότι οι αγορές κάνουν λάθος να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους. Αντίθετα, είπε ότι η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι πρώτες μειώσεις θα γίνουν «ίσως προς τα μέσα του έτους».

«Δεν μπορούν να πουν ότι τελείωσαν. Ο βασικός πληθωρισμός αυξάνεται, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει νέα άνοδος».

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία -από τη γήρανση του πληθυσμού έως τη γεωπολιτική της εφοδιαστικής αλυσίδας- θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον στόχο τους για τον πληθωρισμό από 2% σε 3% ή 4%, είπε.

«Τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν ότι το 2% είναι σε αυτό το σημείο “αδύνατη αποστολή“. Και το νέο κανονικό μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 3% και 4% για τις προηγμένες οικονομίες με την πάροδο του χρόνου, φυσικά όχι από τη μια μέρα στην άλλη», είπε.

Ο Ρουμπινί είναι καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: