Ο Δραγασάκης, το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και οι αντιδράσεις

Ο Δραγασάκης, το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και οι αντιδράσεις

Για δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος χωρίς την εποπτεία της ΕΚΤ έκανε λόγο ο κ. Δραγασάκης- Τι εννοούσε και πώς το υποδέχτηκε η αντιπολίτευση. 

Θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος πέραν της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο τελικά πέρασε από το Σώμα με ευρεία πλειοψηφία.

Κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε: «H ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και αλλού.

Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Απ’ αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Αυτή η αναφορά του κυρίου Δραγασάκη προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter: «Παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός της Ευρωζώνης δεν προβλέπεται κύριε Δραγασάκη. Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος»;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως πρόκειται για ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, σχολίασε μέσω Twitter: «Παράλληλο τραπεζικό σύστημα σημαίνει πως μας πήραν τον έλεγχο οι Ευρωπαίοι στις συστημικές και θα δώσουμε θαλασσοδάνεια μέσω Αττικής και συνεταιριστικές».

Για παρερμηνεία κάνει λόγο η πλευρά Δραγασάκη

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σχολίασαν πως οι δηλώσεις του κυρίου Δραγασάκη παρερμηνεύτηκαν. «Δεν εννοούσε τίποτα περισσότερο από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρουν.

Ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης με ανάρτησή του στο Twitter κοινοποίησε έναν σύνδεσμο μελέτης του Ινστιτούτου Bruegel, στον οποίο αναλύεται πως οι περισσότερες μικρές τράπεζες στην Ευρώπη είναι συγκεντρωμένες σε μικρότερο αριθμό χωρών από ό,τι οι μεγάλες, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.