Ο δραματικός διάλογος Τσίπρα-Ολάντ για τις διαπραγματεύσεις

Ο δραματικός διάλογος Τσίπρα-Ολάντ για τις διαπραγματεύσεις

«Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω».

Το γαλλικό περιοδικό L’ Observateur αποκαλύπτει τον διάλογο που είχαν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

«Αλέξη, βοήθησέ με για να σε βοηθήσω», φέρεται να είπε ο Φρανσουά Ολάντ στον Έλληνα πρωθυπουργό μιλώντας στα αγγλικά. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ήταν καθησυχαστικός και θέλοντας να επιδείξει την αποφασιστικότητά τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία γνωστοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος διέκοψε τον Έλληνα πρωθυπουργό ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του, πράγμα που δεν συνηθίζει.

«Αλέξη, θα συνεχίσω στα γαλλικά για να μην υπάρχει παρανόηση σχετικά με αυτό που θα σου πω και για να είναι η κατάσταση ξεκάθαρη μεταξύ μας. Εσύ θα πρέπει τώρα να κάνεις προτάσεις. Η μπάλα είναι στο δικό σου γήπεδο. Πρέπει να ξέρεις ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Εάν θέλεις να το κάνεις σήμερα, πρέπει να το κάνεις σε σοβαρές βάσεις. Είμαι έτοιμος για να σε βοηθήσω αλλά πρέπει να κάνεις κάτι κι εσύ γι’ αυτό. Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω», φέρεται να είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με το L’ Observateur, η συνομιλία των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε με τον Ολάντ να λέει: «Αλέξη, ο χρόνος τελειώνει. Από εδώ και μπρος κάθε ώρα μετράει. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει να κινηθείς άμεσα».