Ο Έλληνας που κρύβεται εδώ και 20 χρόνια πίσω από τη Pfizer

Ο Έλληνας που κρύβεται εδώ και 20 χρόνια πίσω από τη Pfizer

Το όνομα του Άλμπερτ Μπούρλα έχει συνδεθεί με σημαντικά deals της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας.

Όντας για περισσότερα από 20 χρόνια σε θέσεις «κλειδιά» της Pfizer, ο Άλμπερτ Μπούρλα θεωρείται από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, σε επίπεδο management.

Και όχι άδικα, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων, καθιερώνοντάς την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτοί της φλεγμονής, των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, της επιστήμης των νεύρων και του πόνου, αλλά και σπάνιων ασθενειών.

Σήμερα λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις από τη θέση του Προέδρου του Ομίλου των Global Innovative Pharma και Global Vaccines, Oncology and Consumer Healthcare που βρίσκονται υπό τη σκέπη της Pfizer, ενώ είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Ηγετικής Ομάδας της εταιρείας.

Η πρώτη επαφή με την αμερικανικών συμφερόντων Pfizer έγινε το 1993, όταν ο Άλμπερτ άρχισε να εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας στη Διεύθυνση Υγείας για Ζώα. Έχοντας αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία σε μια μικρή αγορά, ο Άλμπερτ αποφασίζει το 2001 να κάνει το μεγάλο βήμα και να δεχτεί τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ στη Νέα Υόρκη. Η ανέλιξη έρχεται γρήγορα και τρία χρόνια αργότερα ορίζεται αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων. Το 2006 η διοίκηση της φαρμακευτικής κρίνει πως οι αρμοδιότητές του Άλμπερτ πρέπει να αυξηθούν και τον καλεί εκ νέου, αυτή τη φορά για να αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, ενώ στη συνέχεια περνά στη δικαιοδοσία του η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού.

Το επόμενο βήμα ήταν να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον τομέα της διάθεσης των προϊόντων του Ομίλου καταλήγοντας στη θέση του προέδρου της Pfizer.

Σταθμοί στην πολυετή καριέρα του Άλμπερτ θεωρούνται η έγκριση από την FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών) για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο της αγοράς για θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού, αλλά και το deal με την γερμανική Merck που στόχευε στην, από κοινού, προώθηση του προγράμματος της ανοσο-ογκολογίας.

Ο ίδιος είναι, μεταξύ άλλων, μέλος στο Healthcare Leadership Council, ενός φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, όπως επίσης και στο International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), έναν οργανισμό που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Pfizer Hellas δραστηριοποιείται στη χώρα μας για περισσότερα από 50 χρόνια και θεωρείται η μεγαλύτερη βιο-φαρμακευτική εταιρία της Ελλάδος.