Ένα «ελληνικό» τεχνητό νησί στην Αυστραλία;

Ένα «ελληνικό» τεχνητό νησί στην Αυστραλία;
Photo: REUTERS

Ο Γιάννης Χαλίκος, ιδιοκτήτης της Halikos Group, επιχειρεί να «φτιάξει» το Ντουμπάι της Αυστραλίας.

Τα Palm Islands στο Ντουμπάι φαίνεται ότι ζήλεψε ο Έλληνας ομογενής από την Αυστραλία, Γιάννης Χαλίκος, ο οποίος το χει βάλει σκοπό να κατασκευάσει ένα τεχνητό νησί, δίπλα στο λιμάνι του Ντάργουϊν, στη Βόρεια Αυστραλία. Η ελληνικών συμφερόντων Halikos Group, που θεωρείται από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Northern Territory, έχει επιφορτιστεί με το μεγαλεπήβολο έργο.

Ο όμιλος Χαλίκος ιδρύθηκε το 1987 και εδώ και 20 χρόνια έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Δραστηριοποιείται σε επτά επιμέρους τομείς μεταξύ των οποίων η κατασκευή, η ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων και έχει στην ιδιοκτησία του τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες.

Έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις ως προς την καλαισθησία που διακρίνει τα κτίριά του, με πιο πρόσφατη αυτή του Master Builders Association Exellence Awards για το 2013.

Διαβάστε ακόμη: Μία Ελληνίδα επιχειρηματίας στις καλύτερες 40 under 40 της Αυστραλίας

Η εικόνα του νησιού «βρίσκεται στο αίμα» του Γιάννη, δεδομένου ότι και ο ίδιος κατάγεται από την Κάλυμνο, την οποία στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο μετά το ξέσπασμα της κρίσης και είναι, μεταξύ άλλων, χορηγός των Πανελλήνιων Αγώνων του ΣΑΕ. Η στήριξή του είναι έμπρακτη και για τη δεύτερη πατρίδα του, την Αυστραλία, την οποία δείχνει μέσω χορηγιών σε αθλητικές και καλλιτεχνικές ομάδες, όπως επίσης σε ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς.

Η πρωτοβουλία της ελληνικής εταιρείας δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την τοπική κυβέρνηση της Northern Territory, ο επικεφαλής της οποίας έκανε λόγο για ένα «μεγάλο όραμα», προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την κατασκευή νέου νησιού».

Ίσως προσπάθησε με αυτή τη δήλωση να ρίξει τους τόνους, όταν βγήκε στη δημοσιότητα η έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην κυβέρνησή που έδωσε την έγκρισή της στην Halikos Group, να προχωρήσει το έργο. Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η εταιρεία επιχορήγησε με 100.000 δολάρια το κυβερνητικό κόμμα του CLP. Όπως έγινε γνωστό, η ομογενειακή επιχείρηση επιχορήγησε με 90.000 δολάρια και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα, ενώ, ο ίδιος ο Γιάννης Χαλίκος πρόσφερε προσωπικά 50.000 στην τοπική κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Η Μαίρη Κατράντζου μιλάει για την χαμένη γενιά των Ελλήνων 30ρηδων

Οι αντιδράσεις για το έργο είναι ποικίλες αφού δεν είναι λίγοι οι περιβαλλοντολόγοι και οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν ταχθεί εναντίον της κατασκευής του νησιού, για ευνόητους λόγους. Όπως και να ‘χει αντίστοιχα projects στο παρελθόν έχουν αναδείξει το μεγαλείο της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και έχουν αποφέρει τεράστια οικονομικά κέρδη στις χώρες στις οποίες αναπτύχθηκαν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι  μιλάμε για έργα που απαιτούν υπέρογκα ποσά, εκατοντάδες εργατικά χέρια και πολύ χρόνο.

Ηχηρό παράδειγμα είναι τα τεχνητά νησιά, γνωστά και ως «Palm Islands», τα οποία αποτελούν σύμβολο του Dubai και της ραγδαίας ανάπτυξης που έχει τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος βέβαια, πέρα από την τουριστική, οικιστική και εμπορική αξία του εγχειρήματος, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η στεριά τους δημιουργήθηκε με τεχνητό τρόπο στα ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Περσικό κόλπο και σχηματίζει έναν φοίνικα που είναι ορατός ακόμη κι από το διάστημα.

Όσο για την  κατασκευή  τους, πραγματοποιήθηκε με την εξόρυξη και μεταφορά δύο δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων άμμου και πέτρας από τον βυθό του Περσικού Κόλπου στο σημείο της κατασκευής, ενώ η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και σε άλλα νησιά που είναι υπό κατασκευή.

Θα γίνει τελικά το Ντάργουιν το Ντουμπάι της Αυστραλίας; Μένει να το δούμε!